contraceptie

Contraceptivele hormonale injectabile dublează vulnerabilitatea ambilor parteneri la infecția cu HIV

hiv-immune-cell-101019-02
Foto: Cynthia Goldsmith, Centers for Disease Control and Prevention

Un studiu realizat de Universitatea din Washington pe 3.790 de cupluri heterosexuale din Africa, în care unul din parteneri era infectat cu HIV, a descoperit că, spre deosebire de femeile care nu foloseau deloc contracepția hormonală, femeile care foloseau metode contraceptive hormonale injectabile (cu acțiune pe termen lung, de tip Depo-Provera) prezentau un risc dublu de a contracta HIV de la partener. La fel, probabilitatea celor infectate cu HIV de a le transmite infecția și partenerilor s-a dovedit a fi de două ori mai mare în cazul celor care foloseau aceste contraceptive decât în cazul femeilor care nu apeleau la nicio metodă contraceptivă hormonală.

Explicația cercetătorilor este că injecțiile cu hormoni schimbă structura celulelor care protejează vaginul și colul uterin. Se știe că, în mod natural, aceste organe feminine sunt protejate de o barieră naturală care ține departe germenii patogeni.

„Aceste rezultate au implicații importante, mai ales pentru zonele unde predomină programele de prevenție ale infecției cu HIV-1”, a declarat Jared Baeten, unul din coautorii studiului. HIV-1 este tulpina cea mai răspândită a virusului HIV.

Studiul a fost realizat pe femei din șapte țări africane: Botswana, Kenya, Rwanda, Africa de Sud, Tanzania, Uganda și Zimbabwe.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Se știe că infecția cu HIV este foarte larg răspândită pe continentul african.

25,8 milioane de persoane infectate cu HIV trăiesc în Africa subsahariană – 70% din numărul total de persoane infectate cu HIV în întreaga lume. Partea sudică a Africii este cea mai afectată de epidemie. Un meta-studiu a constatat că principala sursă de îmbolnăvire o reprezintă folosirea redusă a prezervativului și relațiile neprotejate dintre bărbații mai vârstnici și femeile tinere. În consecință, 40% din noile infectări apar în rândul femeilor africane cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Surse: Live Science, Avert

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button