contraceptie

O mamă își pierde ovarele, uterul și degetele de la picioare după ce steriletul îi migrează în abdomen și ajunge în ficat

Tanai Smith din Baltimore, SUA, o mamă în vârstă de numai 25 de ani, care este și studentă, și-a postat povestea online pentru a avertiza și alte femei.

Ea a creat pe platforma GoFundMe o strângere de fonduri care să o ajute să se întrețină până când se însănătoșește. Aici, ea a scris:

Te întrebi ce ai făcut ca să meriți așa ceva. Dar mai bine te-ai întreba ce poți învăța din asta. Am decis până la urmă să-mi spun povestea pentru a le ajuta și pe alte femei.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În 2014, la o lună și jumătate de la nașterea fetiței sale, medicul ginecolog i-a propus să-i introducă în uter un sterilet, un dispozitiv contraceptiv folosit pe termen lung de femei și distribuit pe scară largă.

În 2017, la un control anual, un alt ginecolog nu a mai găsit dispozitivul. A făcut două ecografii, la care nu s-a văzut nimic.

Mai târziu, când a simțit o durere acută în partea de jos a stomacului și s-a prezentat la camera de gardă a unui spital, medicii i-au găsit dispozitivul în stomac cu ajutorul unei radiografii.

A fost operată, dar între timp dispozitivul se rupsese în trei și migrase în ficat. A fost externată, deși avea hemoragie. A fost readusă de urgență la spital, pentru că făcuse hemoragie internă. Apoi au început să-i cedeze organele și nu mai putea respira decât cu aparate.

Femeia nu și-a văzut fetița un timp îndelungat, nu a putut munci și și-a întrerupt studiile. Într-un eseu publicat pe 2 iunie 2018 în revista Women’s Health, tânăra scrie:

După operație i-au zis mamei că mi-au găsit ovarele negre și a trebuit să-mi facă histerectomie. Am intrat în șoc septic și am rămas la Terapie Intensivă câteva săptămâni. Am fost convinsă că voi muri.

În urma complicațiilor și-a pierdut senzația tactilă la mâini și picioare. După trei săptămâni și-a recăpătat senzația tactilă în degetele de la mână, dar medicii au fost nevoiți să-i taie degetele de la un picior și vârfurile degetelor de la celălalt.

Steriletul este un dispozitiv care împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul și are efect abortiv în stadiul foarte timpuriu al sarcinii, deoarece împiedică fixarea în peretele uterului a unei eventuale celule fecundate, adică a noii ființe umane concepute. Pentru că una din acțiunile steriletului este să îngroașe foarte mult mucoasa uterină, iar dispozitivul se folosește pe termen lung (5-10 ani), există studii care constată o legătură între utilizarea acestuia și riscul de infertilitate secundară. Există și o corelație între boala inflamatorie pelvină și utilizarea acestui dispozitiv.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button