contraceptie

Violența și pilula contraceptivă

violenta

Publicat pe 21 august 2012 de dr.Angela Lanfranchi, New feminism

„S-a constatat că folosirea contraceptivelor orale duce la modificarea preferințelor generale ale femeilor în ceea ce privește bărbații, în sensul în care preferințele femeilor care folosesc contraceptive orale se îndreaptă către bărbați cu care au similarități genetice la nivelul locilor complexului major de histocompatibilitate (MHC).”

Invocarea unei relații de cauzalitate între pilulă  (termen generic pentru contraceptivele orale) și uciderea cu violență a femeilor de către proprii parteneri de viață va stârni, în mod cert, suspiciuni și proteste vehemente. De aceea, în sprijinul acestei afirmații, articolul de față conține trimiteri la surse medicale. Literatura științifică abundă în dovezi care susțin ideea că pilulele contraceptive intervin în alegerea liberă a partenerului, femeile care le utilizează fiind mai expuse riscului de a muri de o moarte violentă. Informați-vă! Este trist, dar adevărat.’

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Conform unui articol publicat în 1992 în  Journal of Trauma, cauza cea mai frecventă a leziunilor neletale suferite de femei este reprezentată de violența exercitată asupra acestora de partenerul de viață. Mai grav, în Statele Unite, la originea a o treime din crimele ale căror victime sunt femei stă tot violența comisă de partenerul de viață.

Se știe încă din anii 1980 că a doua cauză principală de deces în cazul femeilor care folosesc pilule contraceptive este reprezentată de violență și accidente. Conform studiului Hannaford publicat în 2010 în British Medical Journal, femeile care folosesc contraceptive orale sunt expuse unui risc mai mare de moarte violentă comparativ cu femeile care nu iau pilule contraceptive. De asemenea, conform aceluiași studiu, cu cât crește perioada de utilizare a pilulei, cu atât crește riscul de moarte violentă.

Deși autorii studiului nu au putut explica aceste constatări, dr. Craig Roberts de la Universitatea din Liverpool făcea referire, într-o scrisoare transmisă redacției și publicată pe 13 martie 2013, la cauza acestor rezultate îngrijorătoare. Autorul scrisorii menționa: „Cred că noile descoperiri legate de alegerea partenerului ne pot ajuta să înțelegem acest fenomen”, menționând că există dovezi că folosirea contraceptivelor orale duce la modificarea preferințelor generale ale femeilor în ceea ce privește bărbații, în sensul în care preferințele femeilor care folosesc contraceptive orale se îndreaptă către bărbați cu care au similarități genetice la nivelul locilor complexului major de histocompatibilitate (MHC). Cu alte cuvinte, aceste femei preferă bărbați care sunt foarte asemănători cu ele din punct de vedere genetic.  Este vorba de aceleași gene care sunt testate pentru a vedea dacă există un nivel suficient de similitudine genetică între un potențial donator și beneficiar, în cazul pacienților care necesită un transplant. Astfel, femeile care utilizează contraceptive orale își aleg drept parteneri bărbați care, din punct de vedere genetic, le-ar putea fi rude foarte apropiate.

În urma studiilor efectuate pe cupluri formate din persoane foarte asemănătoare sub aspectul MHC, s-a constatat că femeile resping avansurile sexuale ale partenerului mai des comparativ cu cuplurile diferite din punct de vedere al MHC. Un alt aspect caracteristic cuplurilor în care partenerii prezintă mari asemănări la nivelul MHC este că femeile sunt mai puțin receptive sexual față de parteneri, comparativ cu femeile din cuplurile diferite din punct de vedere al MHC, având tendința de a avea mai mulți „parteneri în afara cuplului”. Altfel spus, raporturile sexuale sunt mai rare, libidoul este mai scăzut și predispoziția către infidelitate sau adulter este mai mare. Sex mai puțin, de calitate mai proastă și infidelitate, acestea sunt ingredientele unei relații disfuncționale și generatoare de conflicte, care se poate îndrepta mai repede către violență și chiar moarte. În acest context, nu este deloc surprinzător faptul că principala cauză de deces în cazul femeilor însărcinate este reprezentată de crimele violente.

Un alt element de stres în cazul cuplurilor similare din punct de vedere al MHC este că partenerii sunt mai puțin fertili, iar copiii au probleme mai mari de sănătate, așa cum se întâmplă în cazul comunităților în care rudele apropiate se căsătoresc între ele. La acestea se adaugă tratamentele de fertilitate îndelungate și costisitoare și îngrijirea unui copil bolnav, care pun și o presiune și mai mare asupra relației de cuplu.

În plus, alte studii au arătat că bărbații găsesc mai atractive femeile care nu folosesc pilule contraceptive. În momentul în care bărbaților care au participat la aceste studii li s-a cerut să evalueze atractivitatea unei femei dintr-o imagine în timp ce erau expuși mirosului provenind de la femei aflate în perioada în care luau/nu luau pilule contraceptive (mirosul fiind generat de apărătoare de mâini purtate de femeile respective, puse în vase de sticlă deschise, amplasate în apropierea participanților la studiu), aceștia au găsit în mod constant mai atractive femeile în perioada în care nu luau pilule contraceptive. Acest lucru poate reprezenta o explicație pentru faptul că femeile tinere simt nevoia să se îmbrace din ce în ce mai provocator. O rezidentă arăta că acum își explică afirmația „Am început să iau pilule în momentul în care mi-am început viața sexuală. Acum iau pilule și nu mai am viață sexuală.”

Conform Centrului de control al îmbolnăvirilor, 82% din femeile din Statele Unite folosesc sau au folosit contraceptive orale. Acest lucru reprezintă o problemă uriașă. Poate că utilizarea contraceptivelor orale ar trebui revizuită.

____________________________

Kellermann AL, Mercy JA (1992) Men, women and murder: gender-specific differences in rates of fatal violence and victimization. Journal of Trauma 33: 1-5.

Ramcharan S et al J Reprod Med. 1980 Dec;25(6 Suppl):345-72 The Walnut Creek Contraceptive Drug Study. A prospective study of the side effects of oral contraceptives. Volume III, an interim report: A comparison of disease occurrence leading to hospitalization or death in users and nonusers of oral contraceptives.

Hannaford PC, Iversen L, Macfarlane TV, Elliott AM, AngusV, Lee AJ. 2010. Mortality among contraceptive pill users:cohort evidence from Royal College of General Practitioners’ Oral Contraception Study. British Medical Journal 340: c927

Roberts, S Craig, BMJ March 13, 2010 Rapid Responses available at: www.bmj.com/content/340/bmj.c927?page=1&tab=responses

Roberts SC, Gosling LM, Carter V & Petrie M (2008) MHC-correlated odour preferences in humans and the use of oralcontraceptives. Proceedings of the Royal Society B 275:2715-2722.

Alvergne A, Lummaa V (2010) Does the contraceptive pill alter mate choice in humans? Trends in Ecology & Evolution25: 171-179.

Garver-Apgar CE, Gangestad SW, Thornhill R, Miller RD & OlpJJ (2006) Major histocompatibility complex alleles, sexual responsivity, and unfaithfulness in romantic couples. Psychological Science 17: 830-835.

Havlicek J, Roberts SC (2009) The MHC and human matechoice: a review. Psychoneuroendocrinology 34: 497-512.

Kyriacou DM, Anglin D, Taliaferro E, Stone S, Tubb T,Linden JA, Muelleman R, Barton E, Kraus JF (1999) Risk factors for injury to women from domestic violence. New
England Journal of Medicine 341: 1892-1898.

Traducere: Aurora Conrad

foto: http://www.freedigitalphotos.net

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button