contraceptie

FOTO & VIDEO: Scandalul dispozitivului contraceptiv Essure: Mii de femei afectate, multe au ajuns la histerectomie

Organe perforate, spirale metalice ajunse în colon, oboseală cronică, intoxicație și alergie severă, depresie, pierderea întregului aparat reproducător. Sunt doar câteva din multele efecte adverse ale unei mici spirale metalice introduse în trompele uterine pe post de dispozitiv contraceptiv.

Principiul pe care se bazează spirala Essure este că, după implantare, în jurul ei se formează țesut cicatrizant, care blochează efectiv trompele uterine. Astfel, niciun ovul eliberat din ovar nu mai ajunge să-și definitivize călătoria spre celălalt capăt al trompei uterine. Aceasă metodă contraceptivă este prezentată drept „permanentă” și se adresează femeilor mature, care au deja mai mulți copii.

essure (1)

Deși se presupunea că trebuie să împiedice concepția, acesta nu a împiedicat apariția de sarcini ectopice și cazuri de desfigurare fetală din cauza nichelului din compoziție. Dar alergia la nichel în formă gravă și avorturile provocate de ea reprezintă doar unul din efectele dezastruoase ale acestui dispozitiv.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Photo_11_20131002151305_640_480

În destule cazuri promisiunea contracepției permanente s-a concretizat printr-o neagră ironie a sorții, căci unele femei au fost nevoite să-și extirpe tot aparatul genital pentru a se asigura că au scăpat de probleme cumplite. Pe website-ul grupului de sprijin, o femeie explică de ce a trebuit să sufere o histerectomie (extirparea uterului) după alte câteva intervenții care nu au reușit să rezolve problemele: pur și simplu fragmente din dispozitiv se rup după migrarea spiralei și rămân nedetectate de imagistica medicală.

Photo_12_20131002151300_640_480

1016723n

576185_42

Problemele medicale grave și aprobarea FDA pentru dispozitiv aduc după ele și probleme financiare grave, căci asigurările medicale nu decontează operațiile de extirpare a dispozitivului, iar multe femei care au fost nevoite să sufere operații chirurgicale repetate și complexe au ajuns în pragul falimentului bancar personal.

Angela Desa-Lynch, de la grupul de sprijin Essure Problems, afirmă, citată de CNA/EWTN News: „Chiar și după extirpare rămân fragmente în corp, iar femeile se întorc după o vreme la medic cu alte chisturi formate în abdomen”.

O monitorizare realizată de una din victime a numărat cel puțin 120 de cazuri de histerectomie numai în SUA.

Dr. Shawn Tassone, un ginecolog care le-a implantat pacientelor sale dispozitive Essure confirmă din experiența profesională personală că unica metodă sigură de rezolvare a problemelor acestor paciente este histerectomia totală.

La sfârșitul lunii iunie, FDA, autoritatea americană de supraveghere în domeniul alimentelor și medicamentelor, a adăugat pe site-ul său mai multe riscuri grave la lista oficială aferentă dispozitivului contraceptiv Essure, pe care îl aprobase în 2002. Până în prezent, s-au înregistrat peste 5.000 de reclamații oficiale cu privire la acest produs contraceptiv (500 din ele doar anul trecut). Pe 24 septembrie FDA va emite noi directive legate de Essure și așteaptă în continuare reacții publice.

Este rezultatul unei adevărate campanii conduse de grupul de sprijin Essure Problems, care are peste 19.000 de membre pe Facebook, ceea ce arată că s-ar putea estima că au fost afectate cel puțin 1.000 de femei pe an de când dispozitivul e pe piață.

Canalul de televiziune ABC15 a difuzat anchete și mărturii irefutabile, iar cunoscuta activistă și vedetă media americană Erin Brokovich le-a oferit și ea victimelor sprijinul și expertiza sa. Ea a studiat cazul și a arătat că FDA a aprobat dispozitivul fără să mai ceară studii clinice de testare a alergiei la nichelul din compoziție, ba chiar a acceptat drept bune și date clinice falsificate.

Deși Essure e prezentat ca având 99% eficiență, un studiu recent făcut de Facultatea de Medicină de la Universitatea Yale estimează că aproape 10% din femeile care folosesc sterilizarea cu astfel de dispozitive vor rămâne însărcinate în următorii 10 ani de la implantare. Cele care au rămas însărcinate în timp ce aveau Essure s-au confruntat și cu trauma avortului, deoarece medicii erau de părere că riscul ca fătul să fie afectat de nichelului din dispozitiv este mare. În tot acest timp, FDA susținea că Essure nu prezenta risc de complicații de sarcină sau neonatale.

Dar, din cazurile monitorizate de grupul de sprijin, șansele de avort și de intoxicare cu nichel atât a mamei, cât și a copilului sunt de 55%. Din cauza problemelor de sănătate și de conștiință care apar la aceste femei, grupul a stabilit o rețea de sprijin foarte unită și activă în teritoriu, deoarece pe Facebook apar multe mesaje suicidare, având loc și un caz de sinucidere efectivă.

Dr. Shawn Tassone spune: „Essure este un corp străin implantat în organism și este permanent – când le explici asta femeilor, ele nu și-l mai doresc”.

Compania Bayer, care în prezent are Essure în portofoliul său de produse contraceptive pe termen lung sau permanent (alături de MIRENA®, un dispozitivul intrauterin în forma literei T), a comentat că siguranța utilizatoarelor îi preocupă în mod deosebit.

VIDEO despre femeile afectate de Essure:

Pentru mai multe știri video despre Essure, click aici.

 

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

  1. Aş dori ca acest articol să fie citit de persoane care lucrează în domeniul asistenţei sociale. Din păcate D.J.A.S.P.C.-urile au devenit vârf de lance în propaganda procontraceptivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button