contraceptie

Pilulele contraceptive: bărbații se aleg cu sex gratuit, iar femeile cu cancer

Pilule_contraceptive

 de Matt Walsh – blogger, scriitor, orator

Săptămâna trecută am citit o știre conform căreia pilulele contraceptive pot cauza cancer la creier.

Conform British Journal of Clinical Pharmacology, femeile care folosesc medicamente contraceptive în orice moment al vieții lor, prezintă o rată cu  50 de procente mai mare de a dezvolta un anumit tip de tumoare cerebrală. Cercetătorii au concluzionat că aceste rezultate, deși surprinzătoare, nu ar trebui să reprezinte un motiv de a întrerupe administrarea pilulelor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Au dreptate! Doar aceste rezultate singure ar fi probabil cel mai bun motiv pentru a nu mai lua vreodată contraceptive orale. Dar dacă le punem într-un blender și le amestecăm cu toate celelalte aspecte negative ale pilulelor contraceptive, vom obține un smoothie oribil. Că tot veni vorba de smoothie, într-o țară în care mâncarea sănătoasă este la mare căutare, grăsimile sunt interzise, țigările aproape că sunt interzise, iar sucurile cu zahăr sunt următoarele la tranșat, pilulele contraceptive ar fi fost cu siguranță subiectul unor investigații amănunțite dacă nu ar fi reprezentat euharistia feminismului liberal.

NOTĂ: nu spun că doar feministele liberale iau pilula contraceptivă. Spun că aceasta este de o importanță crucială pentru filosofia feminismului liberal deoarece este privită ca o „eliberare” din normalul lor biologic. Sunt convins că unele femei iau pilula fără să o privească la modul ăsta. Totuși, ea rămâne o chimicală sacră din cauza implicațiilor sale sociale și politice. Dacă nu ar fi avut aceste implicații – dacă oamenii ar fi tot așa de rigizi/corecți cu pilula așa cum sunt cu, să zicem, Tylenol (n. tr. marcă americană de medicamente cunoscută pentru reducerea durerii, reducerea febrei, ameliorarea simptomelor de alergii, dureri de cap, tuse și gripă) – am fi trăit într-o cultură cu totul diferită, iar chimicalele care controlează sarcinile nu ar fi fost nici pe departe omniprezente.

Dacă sistemul reproductiv al femeii ar fi privit, mai degrabă, ca o putere și nu ca o boală, povară sau oprimare, cred că liberalii și conservatorii deopotrivă ar putea găsi multe argumente comune pentru a respinge pilula. Dacă am reuși cu toții să trecem peste ideea că femeia trebuie să se elibereze de natura ei, atunci am putea privi controlul hormonal al sarcinilor ca ceea ce este în realitate: o otravă. Și nu doar otravă pur și simplu, ci otravă plasată în mod nedrept dinaintea femeilor. Feministele sunt într-o căutare continuă de dublu standard (n.tr. expresia dublu standard este un neologism provenit din limba engleză, desemnând o regulă, o lege, un principiu, un regulament, care este folosit(ă) și aplicat(ă) într-un mod preferențial pentru persoane și situații diferite), însă le uită pe cele mai evidente. Femeile își asumă riscurile enorme și consecințele contracepției, iar bărbații se aleg cu sex gratuit din toată facerea asta.

Unde este furia feministă când ai nevoie de ea?

Așa că, în spiritul unității, aș vrea să evidențiez cinci motive pentru care toată lumea ar trebui să urască pilula:

O dietă permanentă de chimicale potențial nocive

În ziua de azi refuzăm să mâncăm un hamburger dacă am aflat că vaca a fost injectată cu hormoni sintetici.  Este rău pentru mediul înconjurător, spunem noi, și probabil că este rău și pentru noi. Dați-ne carne de vită fără chimicale! Jos chimicalele! Fără hormoni în mâncarea noastră! Asta este mantra noastră și suntem dispuși să ne asumăm costul și deranjul de a fi asigurați că nugget-urile de pui și fripturile de vită sunt organice și naturale.

Totuși, aceste convingeri se aplică cumva foarte rar acestui mix de hormoni sintetici pe care multe femei îl consumă aproape zilnic, ani și ani la rând. Nu există nicio altă explicație pentru aceasta contradicție: fie entuziasmul „organicului” este o minciună, fie este aplicat în mod eronat.

Cred că, într-o anumită măsură, ambele. Constat că în cultura noastră deseori dăm din întâmplare peste concluziile corecte, după care le îndreptăm exact în direcția greșită. În cazul de față avem dreptate să ne agităm în legătură cu consumul de chimicale și hormoni sintetici, dar ar trebui să fim mai puțin îngrijorați de chimicalele care ne fac friptura așa delicioasă, și mai mult îngrijorați cu privire la chimicalele care alterează în mod fundamental psihologia femeii și îi exploatează sistemul reproductiv. Pare o prostie să ne agităm atâta pentru mâncarea modificată genetică când suntem atât de dornici de a ne modifica chimic pe noi înșine.

2). Infectarea corpului femeii

Pilula contraceptivă este un „medicament” extrem de dăunător proiectat pentru a „vindeca” o funcție normală a organismului femeii. Se pare că bărbații care dezvoltă și promovează aceste pilule sunt misogini deoarece au transformat sistemul reproductiv al femeii într-o boală.

Acel articol din Times, pentru care am pus link mai sus, ne amintește încă din prima frază că „administrarea oricărui medicament înseamnă a pune în balanță beneficiile și riscurile asociate”. Așa este, nu e nicio îndoială. Dar există vreun medicament care să provoace formarea cheagurilor de sânge și cancer (mai multe despre asta imediat), beneficiul primar fiind bulversarea unei funcții a organismului care este naturală, normală și sănătoasă? Pilula contraceptivă are riscuri asemănătoare cu ale altor medicamente, însă, spre deosebire de ele, pilula nu a fost creată pentru a trata o disfuncție. În schimb, a fost creată pentru a cauza o disfuncție. Pilula păcălește glanda pituitară a femeii făcând-o să „creadă” că este însărcinată tot timpul. În felul acesta previne ovulația și face ca mucusul cervical să se îngroașe, mimând astfel starea de sarcină în corpul femeii.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla pur și simplu, fără ajutorul pilulei sau fără ca femeia să fie însărcinată, aceasta ar merge la un control, iar medicul ar diagnostica-o cu un fel de boală sau dezechilibru. Așadar, pare ciudat faptul că ea merge tot la medic pentru a-i prescrie un medicament care îi provoacă acel lucru care, dacă s-ar întâmpla fără medicație, ar fi considerat boală. În orice altă situație este general cunoscut faptul că organismul nostru funcționează într-un anume fel și că nu trebuie să acționăm împotriva proceselor lui naturale timp îndelungat.

3). Cancerul și cheagurile de sânge

Am discutat deja despre cancerul la creier. Sigur este o legătură și între cancerul la sân și contraceptivele hormonale. Pur și simplu este. Și nu ar fi o consecință surprinzătoare, mai ales când mergi la medic să îți prescrie un cancerigen clasa 1 pentru a trata ceva care nu este o boală. Sunt o mulțime de oameni cumpărați fie financiar, fie ideologic, ca să pretindă că aceste substanțe cancerigene inutile, administrate timp de zeci de ani, nu pot cauza niciun rău organismului. Dar acei oameni sunt niște mincinoși.

Cheagurile de sânge sunt un alt risc major asociat utilizării de contraceptive hormonale. Ar trebui să citiți câteva dintre poveștile femeilor care au fost afectate de pilulă apoi să luați în considerare că au suferit toate aceste efecte secundare deoarece li s-a spus că mecanismele naturale ale corpului lor trebuie tratate ca o afecțiune.

Când „tatăl pilulelor contraceptive” (iată un titlu ironic) a murit săptămâna trecută, am citit câteva articole care îl elogiau ca fiind „eliberatorul”  femeilor. A eliberat femeile de ele însele, ni se spune, și asta ar trebui să ne inspire un sentiment pro feminin?

Este ridicol. Și periculos.

Toate procesele intentate producătorilor de pilule contraceptive ar trebui să vă atragă atenția asupra pericolului. De curând, compania Johnson and Johnson a plătit 68 milioane de dolari unei femei care a suferit din cauza produselor lor de contracepție. Peste 10.000 de femei au depus plângere împotriva pilulei contraceptive YAZ după ce au suferit de cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale și alte complicații care pun viața în pericol.

Toate aceste efecte secundare sunt listate alături de lucruri ca migrene cronice, vedere încețoșată, dar riscurile sunt adeseori minimalizate. Și cum în zilele noastre pilula se ia de la vârste din ce în ce mai mici, este greu de crezut că fetele la vârste fragede pot aprecia gravitatea deciziei lor.

Citește și: În Scoția fetele de 12 ani primesc contraceptive cu efect pe termen lung fără acordul părinților

Ele introduc hormoni sintetici în organismele lor. Își impun propriului organism un cancerigen care face parte din aceeași grupă cu plutoniul sau cu radiația neutronică. Acestea nu au doar rate crescute ale cancerului la sân sau creier, ci și ale cancerului cervical și de ficat.

Aceste aspecte au fost bine evidențiate pentru toate aceste fete?

Oare înțeleg ele pe deplin ceea ce fac?

Mă îndoiesc.

4). Confuzie și divorț

S-au făcut o mulțime de cercetări despre cum pilula contraceptivă afectează gustul femeilor pentru bărbați. Este un subiect fascinant și morbid și vă încurajez să vă informați în legătură cu el dacă nu ați făcut-o până acum. Pentru a rezuma și simplifica, femeile care sunt sub efectul pilulei tind să aleagă bărbați care sunt mai feminini. Acest lucru ar putea explica, parțial, transformarea culturii pop de la Frank Sinatra la Justin Bieber, de la John Wayne la Zach Efron și așa mai departe, însă implicațiile sunt mult mai profunde. Pilulă, fiind o substanță chimică care învălmășește profund biologia femeii, creează confuzie și o împinge spre bărbați de care, în mod normal, nu ar fi atrasă. Este naiv să credem că acest lucru nu dăunează relațiilor.

Citește și: Violența și pilula contraceptivă

Pe lângă toate efectele secundare din plan fizic, este înspăimântător să vezi că un medicament ar putea face asemenea ravagii psihologice.

Acesta este un motiv, deși nu singurul, pentru care rata de utilizare a pilulei contraceptive și rata divorțurilor urmează un trend aproape identic. Pe măsură ce pilula devenea din ce în ce mai populară, la fel se întâmpla și cu divorțurile. Acest fapt nu demonstrează ceva neapărat, și cu siguranță nu poți da vina pe pilula pentru decizia ta de a divorța, dar este o corelație pe care nicio persoană onestă nu ar putea să o ignore.

Iată o altă corelație interesantă: printre cuplurile care folosesc planificarea familială naturală, rata divorțurilor este mai mică de 3 procente. Demonstrează asta ceva? Nu, nu luată de una singură, dar ne dă un subiect la care să reflectăm.

Poate că planificarea familială naturală cere încredere, disciplina și auto-control, și poate că și căsnicia are nevoie de toate aceste lucruri. Și poate că ar trebuie să adăugăm vieții noastre sexuale toate acele lucruri care ar trebui aduse în căsniciile noastre. Și poate, cu cât vom face asta mai mult, cu atât mai mult ne vom proteja pe noi înșine de divorț. Și dacă tratăm sexul ca pe ceva care este doar de agrement, în cele din urmă îi vom diminua din semnificație, lucru care ne va slăbi căsniciile, lucru care ne va slăbi pe noi înșine, lucru care le va aduce mulți bani avocaților care se ocupă de divorțuri.

5). Commodification (transformarea lucrurilor în produse care pot fi comercializate)

Poate că ați mai auzit acest termen. Ei bine, dacă aveți prin preajmă proaspăt absolvenți de facultate, e posibil să îl fi auzit. Este un termen Marxist (de unde legătura cu absolvenții de facultate) care se referă la faptul că ideile și oamenii pot fi transformați în produse, în sistemul capitalist. Destul de corect. Cu siguranță în zilele noastre există multă commodificationalizare (hei, dacă Marx poate inventa cuvinte, pot și eu).

Pilula contraceptivă este Exponatul A.

Susținătorii pilulei degradează statutul femeii aducând la același nivel valoarea ei umană cu valoarea economică. Ei spun că femeile trebuie să se sterilizeze, fie permanent, fie temporar, ca să poată avea o carieră de succes. Valoarea ei ca femeie, ca ființă umană, este plasat sub valoarea ei ca și angajat sau consumator. Nu vorbesc eu prea des despre acest subiect, dar poate că aici este locul unde ar trebui să căutăm discriminarea sexuală la locul de muncă. Un singur lucru vă spun: dacă oamenii de știință ar dezvolta vreodată o pilulă contraceptivă pentru bărbați care le-ar cauza impotență, cu riscul de a face cancer, fiind nevoiți să ia zilnic câte o doză și care le stafidește testiculele, vă garantez că această pilulă nu va fi printre cele mai bine  vândute medicamente. Până și bărbații care sunt de acord cu pilula contraceptivă pentru femei dintr-o dată vor realiza că întreaga idee este mai degrabă dezgustătoare decât degradantă.

Cel puțin eu așa aș gândi. Și dacă aș fi angajat într-o companie în care singurul mod de a avansa este impotenta impusă chimic, mi-aș da demisia și aș căuta un alt angajator care nu se așteaptă să îmi sacrific bărbăția pentru binele lui. Cred că este în regulă să gândesc așa deoarece aceeași părere o am și despre varianta feminină a acestei situații.

Despre asta este vorba. Întotdeauna suna îngrozitor când pui lucrurile în alt context.

Dar, până la urmă, fiecare va decide pentru el. Sper că, dacă am reușit să realizez ceva cu aceste argumente, am demonstrat cel puțin că decizia de a utiliza contraceptive hormonale este mult mai complicată decât pretindem noi că este.

Sau poate că nu este deloc complicat.

 Traducere: Elena Dolea

 

Citește și:
Anticoncepționalele pot provoca pierderea vederii (STUDIU)
Educația pentru sănătate trebuie să promoveze castitatea și căsătoria – argumentele studiilor și ale științei
Studiu: Contraceptivele cresc cu 50% riscul de cancer la sân
Avortul, îndulcit și deghizat sub mantia „pilulei de a doua zi”
Pilula contraceptivă ucide femeile (5)

 

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button