contraceptie

Studiu: Pilula contraceptivă subțiază porțiuni din creier

Foto: Mr Lightman /  Freedigitalphotos.net
Foto: Mr Lightman /
Freedigitalphotos.net

de Mary Rezac, CNA

Un studiu recent publicat (aprilie 2015), realizat de Universitatea din California Los Angeles (UCLA) sugerează că pilula contraceptivă ar putea fi responsabilă pentru subțierea unor porțiuni din cortexul cerebral al femeilor care o folosesc.

Studiul a descoperit că femeile care au folosite contraceptive orale combinate (estrogen și progestogen, forma sintetică a progesteronului) prezentau o subțiere a cortexului în două zone: zona orbitofrontală laterală, responsabilă cu guvernarea emoțiilor, și zona cortexului cingular posterior, responsabil de gândurile îndreptate spre interior, cum ar fi amintirile personale sau planificarea pentru viitor.

Aceasta ar putea avea efect asupra comportamentului: „Unele femei trec prin efecte emoționale negative de la pilulele contraceptive, deși rezultatele cercetărilor sunt neclare”, spune Nicole Petersen, specialistă în neuroștiințe la UCLA și principalul autor al studiului, citată de Huffington Post. „Este posibil ca aceste schimbări să fie legate de cele din coretexul orbitofrontal lateral”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Larry Cahill, profesor de neurobiologie și comportament la Universitatea California-Irvine și coautor al studiului, spune: „Am putea crede că, după 50 de ani și sute de milioane de femei care au luat diverse avataruri ale pilulei, ar trebui să existe un corpus mare și coerent de cercetare despre aceasta, dar nu există aproape nimic. Mi se pare realmente uimitor acest lucru”.

El spune că e nevoie de sutii suplimentare pentru a stabili dacă efectul acesta este temporar sau permanent.

În april 2011, tot prof. Cahill a fost ecl care, alături de alți trei cercetători, a descoperit că memoria emoțională a femeilor care foloseau contracepția hormonală era mai degrabă similară cu a bărbaților. Concluzia sa este că pilula ar putea să le ajute pe femeile din armată sau pe cele care se confruntă cu situații traumatice, pentru a evita stresul post-traumatic.

Aceasta combate teoria că diferențele dintre femei și bărbați țin exclusiv de aparatul reporducător, mai observă Cahill.

Profesorul mai spune că nu le-a fost ușor să publice studiul, deoarece erau considerați ca „alarmiști” de o mare parte din comunitatea ștințifică și de editorii de publicații științifice.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button