sindrom Down

În Norvegia, nouă din zece mame fac avort în cazul diagnosticului de Sindrom Down

d0

Pentru prima dată în ultimii 13 ani, de când se țin astfel de statistici, în Norvegia s-au avortat mai mulți copii cu sindrom Down decât s-au născut.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Noile cifre de la Registrul Medical al Nașterilor din Norvegia arată că doar 49 de copii cu sindrom Down s-au născut în 2012. Este cea mai mică cifră anuală din 1999 încoace, conform ziarului online Dagsavisen.

Ziarul mai relatează că aproape nouă din zece femei (87%) care știu că fetusul are Down aleg să facă avort. Procentul respectiv se menține între 80 și 90% de câțiva ani, situându-se în tendințele mondiale la acest trist capitol. În 2012 au fost avortați 69 de astfel de copii.

Deputata creștin democrată Dagrun Eriksen consideră tendința ca pe un semnal că societatea își abandonează membrii, deși a subliniat că nu critică persoanele care aleg să facă avort.

„În primul rând, noi, ca politicieni, ar trebui să ne criticăm pe noi înșine. Cel mai important lucru este ca părinții care nasc copii cu dizabilități să beneficieze de tot ajutorul de care au nevoie”, a spus ea.

Sindromul Down este o anomalie genetică produsă de prezența totală sau parțială a unei copii suplimentare (a treia) a cromozomului 21. Este în mod obișnuit asociat cu întârzierea dezvoltării fizice, trăsături faciale caracteristice și dizabilități intelectuale ușoare până la moderate. Coeficientul de inteligență al unui adult cu sindrom Down este de 50, corespunzător vârstei de 8-9 ani, dar diferă de la caz la caz.

Studiile arată că multe femei nu sunt bine informate atunci când testele prenatale indică posibilitatea de sindrom Down. Multe cred că nu au altă opțiune decât să avorteze, deoarece aceasta recomandă în mod covârșitor medicii.

Dar o cercetare din 2011 a arătat că 99% din persoanele cu sindrom Down sunt fericite cu viața lor și cu felul în care arată. Și un uimitor procent de 97% din familiile care au copii cu anormalități cromozomiale declară că aceștia „le-au înfrumusețat viața”, chiar dacă nu au trăit foarte mult. La fel, 94% dintre frații mai mari se mândresc cu frații lor care au sindrom Down.

Andrew Jernigan, un american din Michigan, a declarat pentru Life Site News că fratele lui, Robbie, care are sindrom Down, e „de departe cea mai incredibilă persoană de pe Pământ”, căci are puterea de a trece peste orice obstacol. „Nu l-aș schimba pe Robbie cu nimeni de pe lumea asta. E puternic, deși fragil. E tot ce aș vrea să fiu și eu cândva. E Superman-ul meu”, a spus Andrew.

Și scriitoarea Sherry Boas a scris câteva cărți pornind de la experiența ei cu fiica sa adoptivă, Teresa, care fusese concepută în urma unui viol. Trilogia Lily prezintă povestea unei familii cam dezbinate care ajunge să fie schimbată de dulcea și gingașa inocență a unui copil care suferă de sindrom Down. Prezența personajului Lily îi transformă în mod nebănuit pe cei din jur, care are fiecare propriile probleme. Aceasta amintește de o zicală a Maicii Tereza, care numea astfel de suflete „profesori de iubire”.

Și lumea modei începe să-și dea seama că persoanele cu Down sunt unice. În SUA, marile firme de pret-a-porter Target și Nordstrom au folosit un copil cu sindrom Down la defilările de modă.

d1

În 2011, o fetiță pe nume Taya a devenit adorata lumei modei. Proprietara unei companii de manechine de modă a declarat: „Taya este incredibil de fotogenică, de caldă și zâmbitoare și radiază în toate fotografiile”.

Taya-634x440

Iar anul trecut, peste o mie de americani s-au oferit să adopte un copil cu sindrom Down după ce mama acestuia îi spusese unui preot că voia să avorteze copilul. Preotul s-a angajat să îi găsească o familie adoptivă dacă va naște copilul, iar apelul acestuia a făcut valuri pe rețelele de socializare online, producând un val de simpatie și iubire.

Aceasta dovedește că toți copiii care suferă de sindrom Down sunt de fapt o forță a binelui în lume, cu toate că adepții eugeniei se grăbesc să îmbunătățească metodele de depistare a acestei condiții la copiii nenăscuți.

Pe 21 martie va fi Ziua Internațională a Sindromului Down.

Surse: The Nordic Page, Life Site News

 

Te-ar mai putea interesa și:

Un adolescent cu Sindrom Down a semnat un contract în Liga Națională de Baschet a SUA
Statele Unite: Dakota de Nord este primul stat care a interzis avortul în caz de Sindrom Down
Viață nedemnă de viață: programul de eutanasie introdus de naziști
Arhiepiscopul Joseph Kurtz : Iau parte la Marșul pentru Viață pentru fratele meu cu sindrom Down
„Sunteți un cuplu norocos” a fost răspunsul primit de o mamă ce urma să nască un copil cu sindrom Down
Un băiețel cu sindrom Down a devenit erou salvându-și colegul ce se sufoca
Octombrie – Luna Conștientizării Sindromului Down
Tatăl lui Noah: schimbarea percepției globale asupra sindromului Down
Tatăl preotului din spatele poveștii adopției copilului cu sindrom Down a murit salvându-și fiul ce suferea de aceeași boală
Copiii cu sindrom Down se hrănesc cu dragoste
Ziua Internațională a Sindromului Down: Iubirea nu ține cont de numărul de cromozomi
O formă de discriminare socială: Diagnosticul prenatal și justificarea avortului
Povestea unui tată care a dorit să-și avorteze fetița cu Sindrom Down

 

 

 

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button