sindrom Down

Ziua Internațională a Sindromului Down 2017, marcată la Cluj-Napoca prin seria de manifestări „Vocea mea, comunitatea mea”

Foto: Marșul pentru Viață 2015
Foto: Marșul pentru Viață 2015

 

În perioada 20-22 martie, la Cluj-Napoca, peste 150 de persoane cu Sindrom Down și alte dizabilități participă, împreună cu însoțitorii lor, la o serie de evenimente intitulată „Vocea mea, comunitatea mea” și dedicată conștientizării societății cu privire la nevoile lor de integrare.

Cea mai importantă zi din calendarul manifestărilor este 21 martie, de Ziua Mondială a Sindromului Down. Iată programul zilei:

ora 9.00 – conferință de presă în sala „Gheorghe Roman” din cadrul Parcului „Iuliu Hațieganu“ din Cluj

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

orele 9.00 – 13.00 – competiții sportive

ora 14.00 – marșul copiilor cu Sindrom Down pe Bulevardul Eroilor; aceștia vor împărți flori și baloane inscripționate cu „21 martie, Ziua Mondială a Sindromului Down“ și le vor oferi trecătorilor… îmbrățișări gratuite.

„Mesajul evenimentului «Vocea mea, comunitatea mea» este de a-i face vizibili și auziți pe cei cu Down. Noi, mamele, și familiile copiilor și adulților cu Down avem nevoie de căldură, înțelegere, integrare împreună cu copii și acceptare a copilului cu Down în comunitatea în care trăim. Priviri blânde de acceptare și încurajare ca să mergem înainte. Speranța noastră este într-o legislație care să permită o mai bună accesibilitate la servicii și la crearea de centre speciale pentru ei și o dezvoltare fizică și mentală mai bună”, a declarat Antoaneta Vanea, președintele Asociației AGA Down Sindrom din Cluj.

Sindromul Down este o disfuncție genetică, nu boală, și apare la momentul concepției. Cei ce au acest sindrom au un aspect mongoloid al feței și sunt foarte afectuoși. Sidnromul a fost descoperit în 1866 de medicul britanic John Langdon Down. Marcarea acestei zile în lume se face începând din 2005, iar din noiembrie 2011,Organizația Națiunilor Unite a adoptat rezoluția care stabilește 21 martie ca Ziua Mondială a Sindromului Down.

Parteneri: Primăria Cluj-Napoca, Special Olympics Romania, Asociația DOWN București, Asociatia pentru Solidaritate si Empatie Delia Gradinaru,Universitatea Babeș Bolyai, Biroul pentru Studențil cu Dizabilități – UBB Cluj, SC Soares Consulting SRL, Global Energy Products, Filadelfia Turism, Florăria Magnolia, Asociația Derzelas, Neon Lighting, Univers T, Motel Gilău, Marty Restaurant, Pralina Cluj, Panemar Cluj, Parohia Sf. Dumitru din Florești etc.

Persoană de contact: Antoaneta Vanea – 0747.029.391.

MUST-SEE: VIDEO. Bucuria lor e înviorătoare: I have Down, but I am not down! I am happy-happy-happy! This is who I am!

Citește și FOTO & VIDEO. Luna pentru Viață 2017 la București: Reportaj Trinitas TV de la lansarea cărții „O poveste despre Sindromul Down”

Citește și FOTO: Competiții sportive tip Special Olympics de Ziua Internațională a Sindromului Down 2017 la Cluj

Citește și Ziua Internațională a Sindromului Down 2017, marcată la Cluj-Napoca prin seria de manifestări „Vocea mea, comunitatea mea”

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button