avort

Statele Unite: Dakota de Nord este primul stat care a interzis avortul în caz de Sindrom Down

 down

În 9 cazuri din 10, când unei mame i se comunică diagnosticul prenatal de Sindrom Down, ea alege să-și ucidă copilul. O viață se încheie, pur și simplu pentru un cromozom în plus. Iar aceasta e valabil nu numai pentru Sindromul Down: mamele aleg să avorteze chiar și în caz de naștere cu defect minor, cum ar fi despicătura palatină sau piciorul strâmb congenital (varus equin).

Însă, datorită unui judecător din statul american Dakota de Nord, s-a făcut un pas mic în direcția schimbării. Dakota de Nord a devenit primul stat care interzice avortul pe motiv de Sindrom Down, după ce un judecător federal a respins parțial, în septembrie 2013, un proces care își propunea să împiedice respectivul stat să interzică avortul pe motiv de sex sau din motive de defecte genetice.

Anul trecut, cu ajutorul Centrului pentru Drepturi Reproductive din New York, Red River Womens Clinic, singura clinică de avort din Dakota de Nord, situată în orașul Fargo, a intentat un proces prin care a blocat temporar și altă măsură, care interzicea avortul dacă bătăile inimii se puteau detecta la făt.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dar Judecătorul districtual Daniel Hovland a determinat clinica să renunțe la partea de proces care privea avortul pe motiv de sex sau defect genetic.

A fost un pas înainte mic, dar important pentru apărătorii vieții nenăscuților. Cei care au un cromozom în plus sau alt defect din naștere nu merită să fie privați de șansa de a trăi doar pentru că sunt diferiți.

Aceeași clinică a reapărut anul acesta în atenția presei pro-viață după decizia statului Dakota de Nord de a nu mai permite funcționarea clinicilor de avort dacă medicii acestora nu dispun de privilegii de admitere la un spital care funcționează pe o rază de 50 km distanță de acestea.

Cei trei medici care colaborează cu clinica erau aduși din alte state și nu dispuneau de astfel de privilegii. Red River Clinic urma să fie închisă din acest motiv. Dar și de data aceasta le-a sărit în ajutor Centrul pentru Drepturi Reproductive din New York, care a negociat drepturi de admitere a pacienților clinicii la un spital local din rețeaua de asigurări medicale Sandford Health. Această rețea se prezintă ca cel mai mare furnizor non-profit de servicii de sănătate, prezent în 126 de locații din nouă state americane. Stanford Health a declarat că face aceasta în interesul pacienților clinicii, pe care îi va interna la nevoie indiferent de statutul lor social sau tipul de asigurare de sănătate.

Prelucrare după LiveAction și LifeNews de Elena Jurcă

Traducere: Elena Jurca


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button