avort

Politicienii polonezi dau înapoi la presiunea puternicului lobby pro-avort. Se pare că se va interzice totuși avortarea copiilor cu Sindrom Down

polski-sejm

Dacă pe tot parcursul anului acesta o inițiativă civică susținută de numeroși lideri de opinie a cerut interzicerea totală a avortului în Polonia, după manifestațiile pro-avort și așa-zisele greve de prostest cu voie de la patron de săptămâna aceasta, partidul de guvernământ Lege și Justiție dă înapoi în această privință.

Surse din interiorul inițiativei civice „Stop Aborcji” („Stop Avortului”) se simt trădate de politicieni și de grupurile de lobby extern care au pus presiune asupra unei acțiuni democratice, susținută de aproape 500.000 de semnături și de 58% din polonezi (conform unui sondaj recent citat de Wall Street Journal).

Ieri, în Comisia Juridică și de Muncă a parlamentului polonez, a avut loc o sesiune organizată din scurt, în câteva ore. Dezbaterea a fost destul de violentă, relatează surse din interiorul inițiativei „Stop Avortului”, care au fost invitați să își spună părerea. Întrunirea s-a încheiat rapid, cu partidul de guvernământ înaintând o moțiune de respingere a proiectului de lege pentru restricționarea avortului în Polonia. Moțiunea a fost votată cu 15 la 2 în condițiile în care mulți membri ai comisiei absentau. La ora la care s-a făcut această relatare, urma ca plenul parlamentului să decidă cu privire la moțiune, care cel mai probabil va fi votată în cursul dimineții acesteia.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Aceleași surse indică faptul că membrii partidului de guvernământ ar fi declarat că episcopii polonezi au agreat această strategie, urmând ca partidul Lege și Justiție să introducă o lege care să restricționeze doar avortul la cerere pe motiv de trisomie (Sindrom Down). Alte defecte genetice sau boli rare cu care sunt diagnosticați copiii nenăscuți vor rămâne în continuare motive valide pentru efectuarea unui avort indus în Polonia.

În cursul zilei de ieri, The Independent publica știrea afirmația unui senator polonez care spunea că Senatul nu avea de gând să înceapă discutarea legii până nu se lămurea poziția celeilalte camere a parlamentului, cu putere decizională mai mare.

Stanislaw Karczewski a declarat, citat de cotidianul britanic: „Vom aștepta să vedem acum ce…  se întâmplă în camera deputaților”. Cu toate acestea, politicianul s-a pronunțat în favoarea interzicerii avorturilor pe motiv de Sindrom Down al fătului (practică permisă în Polonia la ora actuală):

Sunt niște copii minunați, foarte iubiți de părinții lor, părinți foarte iubitori, și care aduc multă căldură și dragoste în familie. Mă opun cu putere uciderii acestor copii.

În prezent, peste 90% din copiii diagnosticați in utero cu Sindrom Down sunt avortați.

Inițiativa civică de restricționare a avortului la cerere în Polonia a pornit de la un copil avortat în ultimul trimestru de gestație pe motiv de Sindrom Down, care s-a născut viu din greșeală și a fost lăsat să moară la un spital din Varșovia.

După schimbarea macazului în partidul de guvernământ, a fost inițiată si o petiție online pe platforma CitizenGO, prin care i se cerea acestuia să nu cedeze la presiunile externe.

Citește și Reacțiile comentatorilor de pe Facebook la declarația Alinei Gorghiu, Copreședinte PNL, că se alătură polonezelor care protestează „în negru”

Citește și VIDEO: Dezbaterea dintre Anca Cernea si Iustina Ionescu despre statutul avortului în Polonia

Citește și Polonia: 500.000 de persoane au semnat pentru restricționarea avortului. Feministele au protestat în negru, polonezii pro-viață au manifestat în alb

Citește și Societatea civilă poloneză cere protecție totală pentru viața copiilor nenăscuți

Citește despre simbolistica totalitară a negrului folosită de către activiștii pro-avort și pro-„căsătorii” homosexuale

Citește și Studii prea mult timp neglijate: Legătura dintre avort, naștere prematură și riscul de handicap grav la copiii concepuți ulterior

Citește și TEXT INTEGRAL. Mărturia unui medic care a făcut 1.200 de avorturi: „Niciodată avortul nu va salva viața mamei. Dimpotrivă”

Citește și Istoria legalizării avortului în Europa – Revista Pentru viață nr. 1

Citește și Viață nedemnă de viață: programul de eutanasie introdus de naziști

Citește și Să nu uitați niciodată că omorârea persoanelor cu dizabilități era și politica naziștilor

Citește și 8 citate șocante din opera lui Margaret Sanger, fondatoarea mișcării contraceptive

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button