avortcontraceptie

8 citate șocante din opera lui Margaret Sanger, fondatoarea mișcării contraceptive

Margaret Sanger este fondatoarea mișcării contraceptive din SUA și a organizației care azi este cunoscută sub numele de Planned Parenthood – cea mai mare rețea de clinici de avort din SUA, finanțată de guvernul federal.

La momentul în care ea și-a început activitatea (primele două decenii ale secolului XX), promovarea contracepției și avortului, dar și obiecte precum prezervativele erau interzise în SUA de Legea Comstock, care le includea la categoria propagandei obscene (laolaltă cu pornografia). Legea respectivă, care a fost abolită abia în 1965, cerea distrugerea tuturor acestor materiale. Deținerea și distribuția lor se pedepsea cu închisoare și muncă forțată, precum și cu amendă. Pentru distribuția prin poștă sau importul unor astfel de obiecte sau scrieri legea prevedea penalizări și mai aspre. Margaret Sanger a fost arestată și adusă în mod repetat în fața justiției pentru că promova contracepția.

Dar, deși omagiată ca o luminătoare și eliberatoare a femeilor, scrierile ei sunt rareori citate, deoarece, dincolo de grija sa de a ajuta femeile sărace să evite sarcinile nedorite, se vădește o concepție eugenistă despre societate. Adevăratul ei motiv era împiedicarea procreării de către anumite categorii de persoane, pe care ea le socotea „nepotrivite”.

Citește și Eugenia: Metamorfozele răului

Avortul afectează mai ales populația săracă de culoare din SUA. Astfel, tot ce a scris Margaret Sanger la începutul secolului XX s-a împlinit azi (cu excepția permiselor pentru naștere). După statisticile oficiale al Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, peste 35% din toate avorturile în America se fac în rândul populației afro-americane, cu toate că acest grup reprezintă doar 12,8% din populația SUA. Numărul avorturilor la mia de femei afro-americane este de trei-patru ori mai mare decât în rândul femeilor caucaziene (cu pielea albă).

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Life News a prezentat în 2012 o analiză, cu bibliografie și statistici, inițiată de Susan Enouen de la Life Issues Institute, care a comparat datele de la biroul de recensământ cu locațiile clinicilor de avort Planned Parenthood. A constatat că 62% dintre acestea sunt la distanță de mers pe jos (maximum 3 km) de zone dens populate cu locuitori afro-americani.

Dar iată câteva citate din prolifica operă a lui Margaret Sanger:

Problemele complexe cu care se confruntă acum America în urma practicii procreării nesăbuite amenință să scape rapid de sub control.

Vedem pretutindeni că sărăcia și familiile numeroase merg mână în mână. Devin cei mai numeroși tocmai cei care sunt cel mai puțin adaptați pentru a duce rasa mai departe. Oamenii care nu își pot întreține propriii copii sunt încurajați de Stat și de Biserică să aibă familii numeroase. Mulți dintre copiii astfel concepuți sunt bolnavi sau slabi de minte, mulți devin criminali. Povara susținerii acestor tipuri indezirabile trebuie purtată de elementele sănătoase ale națiunii. Fondurile care ar trebui folosite pentru creșterea standardului nostru de civilizație sunt deturnate către menținerea unora care nu ar fi trebuit să se nască niciodată. (…)

OBIECTIVE

THE AMERICAN BIRTH CONTROL LEAGUE (Liga Americană pentru Controlul Nașterilor) își propune să lumineze și să educe toate segmentele publicului american cu privire la diversele aspecte ale pericolului procreării necontrolate și la necesitatea imperativă a unui program mondial de control al nașterilor.

Liga își propune să coreleze descoperirile din toate domeniile făcute de oameni, statisticieni, anchetatori și agenții sociale. Pentru a face posibil acest lucru, este nevoie de organizarea unor diverse departamente.

(…)

[DEPARTAMENTUL DE] STERILIZAREA nebunilor și a celor slabi de minte și încurajarea aplicării acestei proceduri celor afectați de boli genetice sau transmisibile, cu înțelegerea că sterilizarea nu îi suprimă individului exprimarea sexualității, ci doar îl face incapabil să producă copii.

[DEPARTAMENTUL] EDUCAȚIONAL. Programul de educație include luminarea publicului larg mai ales prin educarea liderilor de opinie – profesori, editori, pastori și scriitori – cu privire la soliditatea morală și științifică a principiilor controlului nașterilor și la necesitatea imperativă a adoptării acestora ca fundament al progresului național și rasial.

„APPENDIX. Principles and Aims of the American Birth Control League”
în The Pivot of Civlization, New York, Brentano’s Publishers, 1922, pp. 279-282

Cel mai grav rău din timpurile noastre este încurajarea aducerii pe lume de familii numeroase. Cea mai imorală practică a zilei este creșterea prea multor copii. (…) Imoralitatea familiilor numeroase nu stă numai în problemele pe care membrii acelor familii și le creează lor înșile, ci și societății. (…) Cel mai milostiv lucru pe care îl poate face o familie numeroasă pentru unul din bebelușii săi este să îl ucidă.

Woman and the New Race, cap. 5: “The Wickedness of Creating Large Families”
(Femeia și noua rasă, cap. 6, „Ticăloșia Creării de Familii Numeroase”)

Să le oferim grupurilor disgenice de populație (n.red. – cu calități ereditare deteriorate, degenerate) opțiunea segregării sau a sterilizării.

„Plan for Peace”, în Birth Cotrol Review, aprilie 1932, pg. 107

Citește și Viață nedemnă de viață: programul de eutanasie introdus de naziști

Este bine să controlăm dimensiunea familiilor, căci prin acest control și această ajustare putem ridica nivelul și standardele rasei umane.

„The Morality of Birth Control” în
Proceedings of the First American Birth Control Conference,
18 noiembrie 1921, Park Theatre, New York City
(„Moralitatea Controlului Nașterilor”,
în Lucrările Primei Conferințe Americane de Controlul Nașterilor)

Controlul nașterilor trebuie să ducă în ultimă instanță la o rasă mai curată.

Margaret Sanger, Woman, Morality, and Birth Control,
New York, New York Publishing Company, 1922, pag. 12

Ar trebui să angajăm trei-patru pastori de culoare, preferabil cu experiență în asistența socială și cu personalitate carismatică. Cea mai bună abordare educațională pentru negri este prin apelul religios. Nu vrem să ni se ducă vestea că vrem să exterminăm populația de negri…

Scrisoare către dr. Clarence Gamble, 255 Adams Street, Milton, Massachusetts, 19 decembrie 1939.
Citată în Sophia Smith Collection, Smith College, North Hampton, Massachusetts
și în Linda Gordon, Woman’s Body, Woman’s Right: A Social History of Birth Control in America,
New York, Grossman Publishers, 1976

Articolul 1. Scopul Codului American al Bebelușilor va fi de a asigura o mai bună distribuire a bebelușilor… și de a proteja societatea de propagarea și creșterea numărului celor inapți.

Articolul 4. Nicio femeie nu va avea dreptul legal de a fi însărcinată și niciun bărbat nu va avea dreptul de a deveni tată fără un permis special.

Articolul 6. Niciun permis de părinte nu va fi valabil decât pentru o singură naștere.

„America Needs a Code for Babies”, în American Weekly, 27 martie 1934, Margaret Sanger Papers, Library of Congress, 128:0312B

Datoria unei femei: Să întoarcă întregii lumi o privire prin care să-i trimită la naiba… Să vorbească și să acționeze sfidând convențiile.

Revista The Woman Rebel, Volumul I, Nr. 1


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button