avort

Eugenia: Metamorfozele răului

Recenzie de Andi Dașchievici
Pentru cei care mai cred că planificarea, avortul și alte metode contraceptive au avut la bază un gând umanitar, acest articol pune în altă lumină drumul parcurs de gândirea evoluționiștilor, precum Carles Darwin sau Sir Francis Galton. La începutul secolului XX, oameni de știință șipersonalități din elita intelectuală și financiară a Americii au preluat de la ei conceptul de control al populației și de micșorare a numărului celor nepotriviți”. Colaborarea oamenilor de știință germani cu Societatea Americană de Eugenie a deschis drumul pentru aplicarea celei mai cumplite forme de eliminarea sistematică a celor indezirabili: soluția criminală a Holocaustului. Teoria evoluționistă, transformată în Eugenie,s-a metamorfozat în promovarea avortului și a planificării familiale.
Cartea lui G.K. Chesterton Eugenics and Other Evils (Eugenia și alte rele) (apărută în 1922) scoate la iveală ideile profetice ale autorului despre Eugenie și Cultura Mortii. În 1910 când Chesterton a început scrierea cărții sale, publicată abia în 1922, a prevăzut în eugenie ceea ce trăim noi azi: controlul nașterilor, avort, eutanasie etc.
Eugenia este un cuvânt care sună frumos, căci el combină cuvintele grecești „bun” și „naștere”, adică „naștere bună”. Francis Galon părintele eugeniei” vedea în aceasta îmbunatățirea omenirii, și o cale ca ea să „progreseze. Dar iată cât de departe poate ajunge acest cuvânt care sună atât de bine... Definiția actuală a eugeniei este înspăimântătoare: înmulțirea selectivă și controlată a rasei umane. Sir Galton și-a fundamentat ideile pe teoriile vărului său Charles Darwinluând regnurile din teoria evoluției și aplicându-le principii sociale
La începutul secolului XX, când teoria lui Darwin a fost îmbrățișată cu toată încrederea de către știință, eugeniaa avut parte de o bună mediatizare în presă. Ziarul The New York Times a publicat constant articole pozitive despre eugenie. Biologul Luther Burbank și alți oameni de știință au promovat eugenia. În anii `20 ea era la modă printre cei care considerau că este dreptul lor să creeze tendințe sociale. Familiile bogate au luat-o ca pe o cauză măreață, finanțând cu generozitate cercetările în domeniu și numind-o „noua știință”.
Profesori renumiți ca Charles Elliot, rectorul Universității Harvard, promovau eugenia ca pe o soluție la bolile sociale. În 1920, aproape ¾ din manualele de știință socială din învățământul preuniversitar includeau predarea principiilor acestei noi idei. Judecătorii și medicii cereau ca asemenea principii să devină legi. Congresul american a adoptat în 1924 Legea imigrării, pentru a-i opri pe oamenii veniți din sudul și estul Europei – considerațiinferiori, iar în 1927 Curtea Supremă a SUA s-a alăturat acestui cor de voci, votând cu o majoritate de 8 la 1 ca sterilizarea bărbaților și a femeilor „nedoriți de societate” să devină constituțională.
Eugenia a condus direct la mișcarea pentru controlul nașterii. Aici au fost implicați aceiași actori, ca Margaret Sanger, care era membru al Societății Americane de Eugenie și editor al revistei Birth Control Review. Filozofia primordială a grupului era trâmbițată prin sloganele de pe coperta revistei Birth Control Review: „Mai mulți copii pentru cei potriviți și mai puțini pentru cei nepotriviți”. Sanger nu ascundea pe cine îi considera „nepotriviți”: „evrei, slavi, catolici și negri”. Ea își înființa clinicile de control al nașterilor chiar în vecinătatea acestora și promova deschis ideea că asemenea oameni ar trebui să facă o cerere pentru a li se permite în mod oficial să aibă copii, la fel cum „imigranții fac cerere pentru vize”.
Astăzi nu mai auzim nimic despre legătura cu eugenia a lui Margaret Sanger, fondatoarea organizației Planned Parenthoodcea mai mare organizație de planificare familială din SUA și care are o rețea întinsă de clinici de avorturi.
În GermaniaAdolf Hitler a instituit oficial eugenia, făcând ca o țară întreagă să-i pună în aplicare principiile, care urmăreau să înmulțească numărul celor din “rasă superioară și să-i elimine pe toți cei pe care el îi credea inferiori. Unde a găsit Hitler susținere pentru ideile sale eugenice? La Margaret Sanger și la cercul său. Oamenii de știință din Germania nazistă scriau articole în revista lui Margaret Sanger Birth Control Review, iar membrii Ligii pentru Controlul Nașterilor a lui Margaret Sanger au vizitat Germania nazistă, au participat la ședințele Curții Supreme de Eugenie și s-au întors în America cu studii despre modul în care Legea sterilizării din această țară „stârpea cele mai rele tendințe moștenite ale rasei germane într-un mod științific și uman cu adevărat.”
După cel de-al doilea război mondial, când lumea a aflat despre ororile Holocaustului și lagărele de concentrare, termenul de eugenie a fost discreditat total. Margaret Sanger s-a distanțat rapid de eugenie și a început să scoată în evidență ideea controlului nașterilor ca fiind “o chestiune feministă”. Nu s-a mai auzit nimic despre eugenie.
În general vorbind, toate argumentele inițiale în favoarea eugeniei au devenit aceleași argumente în favoarea controlului nașterilor, a avortului, a eutanasiei și chiar a clonării. Eugenia, ca și avortul, își sprijină avantajele pe negarea umanității unei clase întregi de oameni. Pentru eugenie, „nepotriviții”însemnau de obicei cei săraci, cei slabi sau pur și simplu etniile cu mulți copii. În cazul avortului, trebuia eliminat cel mai slab și mai lipsit de apărare dintre ființele umane: copilul nenăscut.
Chesterton afirma că știința oficială a devenit treptat tot mai oficială, dar în același timp tot mai puțin științifică.
Eugenia înseamnă tirania științei. Uitați de vechiul argument conform căruia religia persecută știința. Chesterton arată faptul evident că în lumea modernă se întâmplă complet invers. Știința este cea care încearcă o tiranie prin intermediul statului. Totul a început cu Evoluțiași a sfârșit cu Eugenia.
Eugenia și avortul sunt două idei ale tiraniei elitei, care decide cine trebuie să trăiască și cine trebuie să moară. Și, dacă este vorba despre elită, este vorba despre bani. Lorzii capitalului au finanțat cercetările eugenice din anii ’20 și au continuat să fie susținătorii principali ai organizației Planned Parenthood. Pe plan internațional, există Internațional Planned Parenthood Federation (IPPF), cu sediul la Londra, iar în România organizația are numele Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS)
Prelucrare după Chesterton.org, ProVita


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button