avort

O scrisoare deschisă către femeile care au făcut avort

de Kristen Walker Hatten

12 martie 2013 (LiveActionNews.org) – De obicei îmi condimentez blogul cu ceva umor, dar astăzi o să fiu extrem de serioasă… în cea mai mare parte a articolului.
Iată care-i treaba: Primesc multe e-mailuri de la multe persoane. Unele dintre ele vor să-mi demonstreze cât de idioată sunt, dar multe au o poveste de zis. 
Păi, până la urmă toată lumea are câte o poveste, dar majoritatea femeilor care-mi scriu povestea vieții au și câte un avort undeva în istorioară.
Nici măcar una dintre ele nu mi-a zis vreodată: „De-abia așteptam să fac un avort.” sau „M-am simțit extraordinar după avort.” sau „Nu am avut niciodată dubii în legătură cu hotărârea mea de a face avort.” Tot mai aștept pe cineva care să-mi scrie că „Am făcut un avort, m-am simțit fantastic și sunt super fericită că l-am făcut!” (Oricum, probabil că n-aș crede-o nici măcar o clipă).
Cel mai adesea aud cuvinte de genul: „constrângere”, „rămasă fără opțiuni”, „singură” și „îngrozită”. Mai aud cuvinte precum „regret” și „tortură”, „depresie” și „negare”.
Din experiența mea acumulată în urma discuțiilor cu diverse femei, atât înainte cât și după ce am intrat în mișcarea pentru-viață, m-am convins că până la urmă efectiv toate femeile regretă că au făcut avorturi. Chiar cred cu tărie asta. N-am întâlnit până acum nici o mamă care să regrete că și-a născut copiii și n-am întâlnit nici o femeie care să nu regrete că a făcut avort.
Dacă ai făcut avort, există mari șanse ca în adâncul inimii să-l regreți.
S-ar putea să îți exprimi pe față regretul sau s-ar putea să te arăți foarte furioasă pe cel care-ți sugerează că ar trebui să-ți pară rău. În orice caz, eu cred că în adâncul inimii tu suferi. Și vreau să te ajut.
Vezi tu, cunosc o doamnă foarte drăguță la inima căreia am vrut de mult să ajung în mod special, dar care se ofensează imediat ce se aduce în discuție subiectul numit avort. De fiecare dată când aduc vorba despre avort pe Facebook – se mai întâmplă din când în când – ea apare adesea de nicăieri și postează un comentariu cu referire la dreptul femeii de a alege ce face cu corpul ei.
Dar din întâmplare știu că ea a făcut avort. Și mai știu și că ea n-a vrut să-l facă. Dar nu știu dacă ea știe că eu știu. Este o situație ciudată, în cel mai bun caz.
N-o cunosc prea bine, dar adesea îmi vine să-i scriu și să-i spun că „Știu că ai făcut avort. Știu că te doare.
Totuși nu știu dacă e cel mai potrivit să procedez așa ceva. Nu vreau ca ea să creadă că vreau astfel să am câștig de cauză în discuțiile noastre. Iar asta m-a pus pe gânduri. Știu o grămadă de femei care au făcut avort și vreau să le zic în principiu cam același lucru tuturor.
Așa că vă scriu tuturor chiar acum, în acest blog. Tuturor celor pe care vă cunosc personal dar celor pe care nu vă cunosc. Dacă ați făcut avort, iată care-i mesajul meu pentru voi. Nu are girul vreunui specialist în psihologie, iar eu nu sunt un consilier autorizat. Nu știu dacă spun „cuvintele potrivite”. Vorbesc pur și simplu din inimă: 
  ***
Nu sunt mânioasă pe voi și nici nu țin dușmănie. N-am nimic de zis în legătură moralitatea a ceea ce ați făcut. N-am nimic de zis nici în legătură legile sau cu drepturile femeilor sau cu etapele de dezvoltare a fetușilor. Nu mă interesează să port sau să câștig o discuție în contradictoriu.
Știu că credeți că n-ar trebui să simțiți nimic pentru copilașul vostru avortat. Vreau să știți că este în regulă. Ce simțiți este absolut normal. Ceea ce simțiți este doliul pentru pierderea copilului vostru.
Nu vă așteaptă decât iertare și vindecare.
Este normal să plângeți. Este normal să fiți contrariate. Este normal să aveți regrete. Este normal să fiți furioase. S-ar putea să fiți furioase și pe mine chiar acum. Credeți-mă – pot face față.
Dacă vreți să vorbiți cu mine, vă pot ajuta să cunoașteți oameni care au trecut prin ce treceți voi acum și cunosc lucrurile astea, pentru că sincer eu nu le cunosc. Dar sunt și eu om, deci știu ce este aia durere și știu că vreți să se termine.
Există oameni cu care puteți sta de vorbă. Există lucruri pe care le puteți afla citind, le puteți face, le puteți învăța și le puteți descoperi și care vă vor ajuta să vă vindecați. Sunt câteva linkurila sfârșitul articolului care vă vor da idei ca să vă puneți în mișcare sau, dacă vreți, îmi puteți trimite un e-mail.
Vorbesc efectiv în numele fiecărei persoane pro-viață pe care o cunosc când spun asta: Vreau să vă ajut. Nu este vreo șmecherie la mijloc ca să vă fac să vă deschideți inima în fața mea și să vă pot judeca. Nu găsesc nicio plăcere în a vă judeca. Nu sunt de părere că voi „meritați” să suferiți sau să fiți pedepsite. Dacă ar fi așa, atunci și eu aș merita așa ceva. Și restul lumii.
Meritați mai mult. Meritați acceptare și vindecare.
Oricine ați fi, există atâția oameni pe care nici nu-i cunoașteți dar care de-abia așteaptă să vă ajute. Și eu mă număr printre ei.
Și oamenii ăștia vor să vă ajute: Rachel’s Vineyard
Și aceștia: Silent No More
Puteți să-mi lăsați și un e-mail. Și să aveți încredere că tot ce-mi veți spune va rămâne doar între noi.
Oricine ați fi, eu mă rog din inimă să vă vindecați și să fiți fericite.
  ***


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button