avortdizabilităţidizabilităţi fizice

Studii prea mult timp neglijate: Legătura dintre avort, naștere prematură și riscul de handicap grav la copiii concepuți ulterior

În 1967, un cunoscut activist pro-avort, dr. Malcolm Potts scria în Eugenics Review, o publicație care promova ideile eugeniste (de control al populației):

…se pare că nu mai poate fi pusă la îndoială corelația dintre incidența crescută a avortului terapeutic și cea a nașterilor premature. Întreruperea de sarcină la tinere (cu vârsta de până în 17 ani) este mai periculoasă decât în alte cazuri… [1]

În anii 1960 și începutul decadei următoare, Ungaria a avut ce amai mare rată de nașteri premature din Europa, iar mulți din copiii astfel născuți sufereau de probleme medicale grave. Guvernul maghiar l-a însărcinat atunci pe dr. Jeno Sarkany să cerceteze posibilele cauze.

În decembrie 1973, publicația guvernamentală Magyar Hirek făcea cunoscute rezultatele cercetărilor extinse conduse de expertul maghiar:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Mamele supuse avortului la cerere între nașteri au avut mai puțini copii sănătoși. Doar jumătate din mamele care au făcut avort indus între nașteri au născut copii sănătoși. Multe făcuseră avort înainte să împlinească 25 de ani, deși se știa de mult că procedura nu era lipsită de riscuri…

Népesedéspolitikánk néhány kérdése: A Különb Utódokért Magyar Hirek 26; 10, 1973

 

Într-adevăr, până la publicarea acestui raport, cele mai multe sarcini la femeile maghiare se sfârșeau prin întrerupere de sarcină.

Dr. Leslie Iffy, medic de origine maghiară, a avertizat într-o revistă medicală că dezastrul nașterilor premature din Ungaria prevestea un dezastru similar în SUA. Iată un paragraf din scrisoarea către editor trimisă de dr. Iffy și publicat în revista Obstetrics & Gynecology în ianuarie 1975, la doi ani de la liberalizarea avortului în SUA:

Un articol recent din publicația guvernamentală MAGYAR HIREK conține explicații detaliate referitoare la noua legislație [maghiară de restrângere a accesului la servicii de avort]. Autorul se referea pe larg la cercetările profesorului Jeno Sarkany, care a prezentat dovezi pe care guvernul le-a considerat concludente cu privire la faptul că avortul indus predispune sarcinile ulterioare la riscul de naștere prematură. Cercetarea statisticilor morbidității perinatale și pediatrice a dezvăluit o creștere însemnată a numărului de copii cu handicap fizic sau mental în rândul mamelor care avuseseră mai înainte un avort terapeutic. Se pare că această povară socială neprevăzută contrabalansează beneficiile rezultate din presiunea economică ce ar favoriza practica avortului indus, iar guvernul, deși continuă să sublinieze importanța controlului populației, se simte obligat să retragă legislația referitoare la avort. [2]

Între timp, nașterile premature au devenit o problemă majoră de sănătate publică în SUA și Canada. Există 60 de factori favorizanți ai nașterilor premature, iar avortul indus este unul dintre ele.

În 2013, dr. Ghislain Hardy de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, a condus un studiu care confirma că nașterea prematură prezintă risc crescut de paralizie cerebrală la copil. [3] Cercetarea confirma că femeile canadiene care făcuseră aneterior avort indus prezentau risc cu 45% mai mare de naștere foarte prematură, la vârste gestaționale care periclitează supraviețuirea copilului (între 28 și 32 de săptămâni). Acești copii prezintă la rândul lor un risc de 55 de ori mai mare de a avea paralizie cerebrală decât copiii născuți la termen. Rezultatele studiului au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Din cauză că autoritățile ignoră problema, aceasta se perpetuează și în secolul 21. Copiii născuți prematur prezintă risc crescut de retard mental, autism, paralizie cerebrală și epilepsie, care se adaugă la risc crescut pentru probleme precum orbirea, surzenia, problemele respiratorii, problemele intestinale și de imunitate (care se traduc și în vulnerabilitate mai mare la infecțiile grave).

În 2009, două metastudii (treceri în revistă sistematice ale altor studii), au dovedit că avorturile induse cresc în mod semnificativ riscul de nașteri premature în viitor. Dr. Prakesh Shah de la Universitatea din Toronto, Canada, a publicat rezultatele echipei sale în British Journal of Obstetrics & Gynaecology, arătând că un singur avort indus crește cu 36% riscul de naștere prematură ulterioară, iar două sau mai multe avorturi aproape dublează acest risc (îl crește cu 93%). [4, 5]

În 2015 a apărut și un al treilea metastudiu care le confirmă pe cele două menționate mai sus. [6]

Toate acestea au confirmat un studiu al Institutului SUA de Medicină care, încă din 2007, arăta că unul din cei 14 „factori imutabili de risc medical asociați cu nașterea prematură” este „avortul indus în primul trimestru de sarcină”. [7]

 

Note

[1] Potts M. Legal abortion in Eastern Europe. Eugenics Review 1967;59:232-250

[2] Iffy L. Abortion Laws in Hungary. Obstetrics Gynecology Jan. 1975;45(1):116-117

[3] Ghislain Hardy, Alice Benjamin, Haim A. Abenhaim. Effects of Induced Abortions on Early Preterm Births and Adverse Perinatal Outcomes. Journal Obstetrics Gynaecology Canada 2013;35(2):138-143.

[4] Shah PS, Zao J. Induced termination of pregnancy and low birthweight and preterm birth: a systematic review and meta-analysis. BJOG 2009;116:1425-1442.

[5] Swingle HM, Colaizy TT, Zimmerman MB, et al. Abortion and the risk of subsequent preterm birth: a systematic review and meta-analysis. J Reproductive Med 2009;54:95-108.

[6] Ankum WM, Lemmers M, Vershoor MAC, Hooker AB, Opmeer BC. Does dilation and curettage (D & C) increase the risk of preterm birth in subsequent pregnancies? A systematic review and meta-analysis.

[7] Behrman RS, Butler AS, Alexandar GR. Preterm Birth: Causes, Consequences, and Prevention (Washington, DC: National Academy Press, 2007) 625.

Sursa: After Abortion

Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button