trafic de persoane

Patriarhia, Ministerul de Interne și Primăria Capitalei vor coopera pentru prevenirea traficului de persoane

de Redacția Stiripentruviata.ro

Evenimentul a avut loc joi, 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la București.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența Excelenței Sale, Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România, care a transformat combaterea traficului de persoane umane într-o prioritate a Ambasadei SUA la București.

Patriarhia Română a fost reprezentată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Din partea autorităților au fost prezenți: Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial; Premierul interimar al României, Nicolae Ciucă; fostul Premier, Ludovic Orban; Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela; Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu; Directorul ANITP, Max Nicolae, și Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan.

Personalul din Patriarhia Română va învăța să recunoască victimele traficului

Protocolul semnat de Patriarhia Română cu ANITP prevede dezvoltarea de acțiuni comune de prevenire a traficului de persoane la nivel local, regional sau naţional și realizarea și diseminarea de materiale informative despre problematica traficului de persoane.

Experții ANITP vor instrui personalul din cadrul Patriarhiei cu privire la modalitățile de identificare a potențialelor victime ale traficului de persoane. Astfel, preoții și lucrătorii de tineret din organizațiile bisericești vor dispune de instrumente mai bune pentru prevenirea fenomenului și sprijinirea victimelor.

Activitățile comune vor fi mediatizate pe site-ul basilica.ro și în comunicarea cu mass-media.

PS Varlaam: Biserica previne riscurile sociale formând copiii în spiritul valorilor creștine

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a amintit la ceremonia de semnare că acesta este al doilea protocol încheiat între Biserică și Ministerul de Interne după cel din 2003, în vremea Patriarhului Teoctist.

„Biserica poate aduce și în viitor o contribuție deosebită în prevenirea traficului de persoane și mai ales în recuperarea sufletească, spirituală a victimelor acestor tragedii, care se desfășoară în lumea întreagă”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

„Din această perspectivă, sunt bucuros că evenimentul are loc în Ziua Internațională a Drepturilor Omului, pentru că atât drepturile omului cât și resorturile doctrinare ale luptei împotriva traficului de persoane umane se fundamentează temeinic pe învățătura creștină, pe Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos”, adăugat el.

Ierarhul a spus că Biserica deja lucrează la prevenirea fenomenului prin apropierea de tineri și promovarea valorilor creștine în rândul acestora.

„Prin intermediul preotului și al profesorului de Religie se susțin aceste valori creștine și, când în comunități există persoane vulnerabile, fie datorită unei educații precare, fie datorită unor condiții materiale de viață, Biserica, la nivelul fiecărei comunități, găsește soluțiile potrivite”, a afirmat el, amintind că Biserica are experiență și în proiecte naționale de prevenție a riscurilor sociale.

De exemplu, programul Alege Școala, derulat în parteneriat cu World Vision, a sprijinit 32.000 de copii să continue școala.

„Lucrarea aceasta am desfășurat-o cu convingerea că, pregătindu-i suficient pentru viață, vor avea instrumentele care să-i determine să reziste în fața capcanelor pe care aceste rețele internaționale de trafic de persoane le întind”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

Biserica este bine plasată și în diaspora pentru a sprijini victimele traficului de persoane

„Biserica noastră și preoții din diaspora, din Occident, au o bogată experiență de reintegrare a victimelor traficului de persoane, știind că aceste victime poartă stigmatele unei experiențe dureroase, traumatizante, și că vindecarea vine foarte greu, în urma unor insistențe constante”, a mai afirmat Episcopul vicar patriarhal.

„În perspectiva anului 2021, proclamat de Biserica Ortodoxă Român ca Anul diasporei românești, acest protocol de colaborare deschide perspective deosebite, știind că majoritatea traficului de persoane având ca sursă România se desfășoară cu precădere în Occidentul european. Anul viitor, între Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și episcopiile și parohiile noastre din diaspora se pot dezvolta programe foarte interesante și eficiente”, a subliniat el.

„Adresez mulțumiri deosebite Excelenței Sale, domnului Ambasador al Statelor Unite ale Americii, pentru atenția deosebită pe care o acordă acestei tragedii a traficului de ființe umane. Îi mulțumesc în numele Bisericii noastre pentru aprecierile făcute la adresa acesteia și îi mulțumim de asemenea pentru că vede în Biserica Ortodoxă Română un partener viabil, serios al guvernului și al celorlalte instituții care luptă împotriva acestui flagel”, a încheiat Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Nicolae Ciucă: Fenomenul migrației a accentuat traficul de persoane

„Evenimentul de astăzi reprezintă o etapă într-un efort la care trebuie să participe autoritățile, reprezentanții societății civile, cei ai Bisericii, dar și fiecare dintre noi. Este important să sensibilizăm publicul cu privire la sclavia modernă, un flagel ce trebuie eradicat”, a declarat premierul interimar Nicolae Ciucă.

„Libertatea reprezintă un drept fundamental pentru fiecare persoană și o valoare primordială a umanității. Prin toate formele sale, traficul de persoane constituie o rană deschisă a societății contemporane, afectând uneori ireparabil victimele sale”, a adăugat el în scurta alocuțiune de la eveniment.

„Fenomenul migrației a accentuat traficul de persoane, speculând vulnerabilitățile persoanelor lipsite de ajutor și de resurse materiale. Potrivit statisticilor, România este în topul migrației, o realitate tristă pe care trebuie să o acceptăm, dar totodată pentru care suntem datori să găsim soluții aici, în țară, pentru a opri acest fenomen”, a mai spus Nicolae Ciucă.

„Acordul de cooperare semnat astăzi are nevoie de instrumente, de acțiuni, de o implicare reală și concretă a tuturor celor care pot contribui la eradicarea traficului de persoane. Avem nevoie de rezultate. (…) Eforturile judiciare împotriva traficului de persoane trebuie intensificate. La fel și lupta împotriva rețelelor de crimă organizată.”

Adrian Zuckerman: Biserica are un rol special în România, ajutorul ei este vital

„Este cum nu se poate mai potrivit faptul că ne-am reunit aici de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Azi, România a făcut un pas istoric în protejarea și promovarea drepturilor omului”, a spus Ambasadorul SUA.

„Traficul de persoane este întruparea răului. Este barbar, crud și nu are ce căuta într-o societate civilizată”, a adăugat diplomatul.

„Traficanții de persoane din întreaga lume, inclusiv membrii crimei organizate din România, profită de vulnerabilitatea concetățenilor – bărbați, femei, copii – pe care îi supun la muncă forțată și exploatare sexuală prin violență, fraudă sau coerciție. Și infractorii cibernetici profită din aceasta”, a afirmat Adrian Zuckerman.

„Ca deținători ai încrederii publicului, avem datoria sfântă către concetățenii noștri de a rămâne neclintiți în eforturile pe care le facem”, a mai spus ambasadorul.

„Este un nou început pentru România, o nouă atitudine față de păcatele și omisiunile din trecut în ceea ce privește problema traficului de persoane și căutarea unei căi mai bune de acum încolo.”

Diplomatul s-a mai declarat încurajat de succesul recent al procurorilor și al investigatorilor DIICOT și DCCO în combaterea crimei organizate și a traficului de persoane.

„Aplaudăm și guvernul, și Biserica Ortodoxă, și Primăria Bucureștilor pentru eforturile de a aduce problematica traficului de persoane în atenția opiniei publice, de a lucra împreună și de a invita societatea civilă să răspundă la nevoia de sprijin a victimelor, acordând mai multă importanță serviciilor de prevenție, protecție și îngrijire”, a adăugat ambasadorul.

„Vă mulțumesc, Preasfințite Părinte Varlaam Ploieșteanul, pentru că v-ați alăturat guvernului și municipalității în această luptă împotriva traficului de persoane. Biserica are un loc special în România și ajutorul ei este binevenit și vital. Vă mulțumesc”!

România și traficul de persoane

Cele mai multe victime ale traficului de persoane din UE provin din România.

Un raport recent al Departamentului de Stat SUA subliniat că în România „serviciile dedicate victimelor minore ale traficului de persoane au rămas inadecvate” și că „autorităţile au anchetat, au pus sub acuzare şi au condamnat un număr mai mic de traficanţi”.

Aceasta l-a determinat pe noul ambasador SUA, Adrian Zuckerman, să ofere sprijin autorităților în eforturile de combatere a acestui flagel.

Majoritatea victimelor sunt minore și femei, în special din familii sărace sau destrămate. Acestea sunt introduse în prostituție prin înșelăciune.

Metoda predilectă de recrutare este metoda Loverboy – iubitul: un traficantul mimează că s-a îndrăgostit de ea, o face să se îndrăgostească de el, apoi o obligă să se prostitueze prin diverse metode de coerciție sau șantaj. Sau pur și simplu o vinde, după ce i-a câștigat încrederea.

Statistici dureroase

  • 74% din victimele traficului de persoane din Uniunea Europeană provin din România;
  • 61% din victimele traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate pentru exploatare sexuală;
  • Numai 0,2-0,4% dintre victime reușesc să scape, iar dintre ele și mai puține depun plângere împotriva traficanților;
  • 1 din 100.000 de traficanți sunt condamnați penal;
  • un sfert dintre victime sunt minore.

RAPORT. Cele mai multe persoane traficate în UE provin din România. Copiii, un sfert din persoanele traficate

Traficul de persoane, sclavia modernă. Cum îl putem combate

Asociație a românilor din Italia: Cei 1,5 milioane de români fără contracte de muncă în Italia, dintre care 700.000 de femei, reprezintă un grup vulnerabil fără niciun sprijin

Europarlamentarul Maria Grapini către Președintele Parlamentului UE: „Nu va putea nicio țară singură să rezolve traficul de persoane atât timp cât acesta este transfrontalier”

Pentru ADOLESCENTE. Fă-ți Testul LOVERBOY. Află dacă ești VULNERABILĂ sau chiar ÎN PERICOL!

După cazul CARACAL: Camera Deputaților a înființat Comisia parlamentară de anchetă privind situația cazurilor copiiilor dispăruți

ATENȚIE, părinți! Cum a șantajat-o un traficant pe o adolescentă de 14 ani, ca să o oblige să se prostitueze

Anchetă PRO TV. Minore traficate în Italia prin metoda LOVERBOY, trecute vama cu mită sau acte false

VIDEO. Reportaj la Caracal: „Ăsta e sistemul. De regulă, dacă vorbești de trafic de persoane, apar clienți din structuri cheie: Primărie, Poliție, Procuratură și altele”

Cazul LUIZA. Anchetatorii reiau pista traficului de persoane

ONG din Austria, țară unde prostituția e legală: „După un deceniu de lucru cu prostituatele, e foarte greu să găsim motive pentru legalizarea prostituției”

Mărturia unei tinere traficate de iubit prin metoda LOVERBOY: „Prostituţia nu-i altceva decât un act de violenţă care lezează demnitatea umană”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button