religie

#merglacatedrală: Stejărel Olaru, pentru că finalizăm un proiect la care înaintașii noștri au visat

Pe 25 noiembrie se sfințește Catedrala Națională. Este cel mai important eveniment din istoria recentă a românilor. Ideea construirii Catedralei a apărut după Războiul de Independență și a fost susținută de Eminescu, Slavici și de alți intelectuali ai vremii. La 100 de ani de la Marea Unire, românii au șansa să-și recapete unitatea spirituală prin credință. Vom publica o serie de citate de la oamenii care au înțeles valoarea și unicitatea acestui moment istoric.

Stejărel Olaru, politolog:

La sfârșitul anilor 1920 dezbaterile despre construcția Catedralei erau despre locul unde ar trebui să se construiască. Fiecare avea câte o propunere pe care o considera potrivită. Oameni importanți sau oameni simpli își spuneau opinia aprobând sau criticând. Până și ziarele se scuturau de imparțialitate și făceau propriile propuneri, după cum putem vedea în articolul din Dimineața, care în 1929 sugera că cel mai potrivit loc pentru construcție este la Universitate.

Se dezbătea, se tot dezbătea, pentru că proiectul era important, era național – tocmai se împliniseră 10 ani de la Marea Unire -, dar nimeni nu critica efortul financiar ce urma să fie suportat odată demarată construcția. A venit criza economică, apoi războiul, apoi rușii, iar catedrala a rămas un proiect uitat.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Astăzi sunt multe discuții despre sumele cheltuite până în prezent pentru ridicarea Catedralei. Aș sugera, totuși, o altă perspectivă de a privi lucrurile: oare înaintașii noștri nu s-ar bucura să vadă că suntem pe punctul să finalizăm unul din proiectele la care ei au visat?

Sursă: Facebook


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button