Marea Britanie: Bărbații nu pot fi regine
de Wendy Wright, 28 februarie 2014
Funcționarii britanici lucrează de zor la rescrierea unei legislații create după o muncă de șapte secole, pentru a o adapta la noua lege a căsătoriei între persoane de același sex, care intră în vigoare luna aceasta.
Dacă credeați cumva că uniunile între persoane de același sex sunt accesibile tuturor, britanicii au specificat clar în lege că aceasta nu se aplică „oricui se căsătorește sau e căsătorit cu regele care domnește, sau oricui e îndreptățit la titlul de Regină”. Iar „soțul” unui viitor Prinț de Wales nu poate deveni Prințesă de Wales. Același lucru se aplică și titlurilor de duci, conți și membrilor familiei regale.
O altă excepție este Legea Trădării de la 1351. A „viola consortul Regelui” — soțul sau soția monarhului — este un act de înaltă trădare. Dar aceasta nu se aplică dacă respectivul consort este de același sex.
„Probabil că nu vor să se trezească cu situații în care, de exemplu, apar două ducese, sau un bărbat cu titlul de ducesă”, a explicat pentru ziarul Telegraph Julian Lipson, specialist în legea familiei la firma britanică de avocatură Withers LLP.
Site-ul organizației Christian Concern relatează:
La finele lunii februarie, pentru a evita consecințele neprevăzute ale Legii Căsătoriei (între persoane de același sex) din 2013, parlamentarii britanici au aprobat schimbări ample ale unor legi care datau din 1285 încoace.
Între timp, un avocat de marcă a subliniat că anomaliile pe care le impune noua lege obligă guvernul britanic să recunoască faptul că „egalitatea căsătoriilor între persoane de același sex are limitele sale”.
Ordinea de zi
O comisie parlamentară a votat ordinea de zi pentru amendarea a 36 de legi care datează din 1859 încoace și alte 67 de legi redactate cu până la 729 de ani în urmă.
Propunerile propuneau amendarea referințelor la mamă, tată, soț și soție, iar un număr de alte legi, printre care și Legea Trădării de la 1351 Treason Act, vor fi excluse din noua legislație.
Aceasta înseamnă că, deși a întreține relații sexuale cu soția viitorului Rege rămâne un act de trădare, aceasta nu va mai fi valabil dacă adulterul va fi comis cu soțul de același sex al Regelui.
De asemenea, se mai specifică clar că un bărbat care „se căsătorește” cu Regele Britaniei nu poate primi titlul de Regină, iar partenerul de același sex al viitorul Prinț de Wales nu poate primi titlul de Prințesă de Wales.
O harababură
Amendamentele, care au fost descrise de critici drept „o harababură totală”, includ și titlurile de duce, conte și alți nobili de sex masculin, pentru a împiedica partenerii de același sex să primească titlul de ducesă, contesă sau lady.
Va fi eliminat și termenul de „văduvă”, care va fi înlocuit cu cel de „soț în viață”, sau, după caz, de „femeia a cărui soț decedat a fost bărbat”.
S-au propus amendamente chiar și la Legea Transportului Public din 1869, care permite transmiterea licențelor de taximetrie ale soților decedați către văduvele acestora.
Nu s-a stabilit o dată pentru dezbaterea unei noi ordini de zi pentru discutarea prevederilor de tratamente de fertilitate pentru cuplurile de același sex.
Confuzie legislativă
Comentând propunerile, Andrea Williams de la organizația Christian Concern a declarat: „Guvernul la fost avertizat de nenumărate ori că planurile sale vor duce la confuzie legislativă și vor șterge înțelesul termenilor istorici de soț, soție și văduvă. Acum suntem în situația în care legi vechi de 700 de ani trebuie revizuite și forțate pentru a fi adaptate la noua legislație. Amendamentele propuse, de la licențele de taxi și până la acordarea de titluri regale arată ce harababură a creat guvernul, care acum încearcă să deghizeze absurditatea măsurilor sale, grăbind adoptarea de schimbări în Parlament într-un moment în care alte subiecte de interes captează atenția presei”.
Surse: Turtle bay and beyond; The Telegraph
Te-ar mai putea interesa și:
2 Comments