homosexualitate

Legiferarea căsătoriei între persoane de același sex divizează Marea Britanie

ParlamentMBritanie

2 aprilie 2014, The Christian Institute

În februarie, parlamentarii britanici au schimbat o mulțime de legi care datau de secole pentru a le armoniza cu noua lege a căsătoriei între persoane de același sex.

Schimbările vizau să împiedice unui posibil viitor soț de rege britanic să dobândească titlul de Regină și să împiedice dobândirea titlului de Prințesă de Wales unui posibil viitor soț al Prințului de Wales.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citește și Marea Britanie: Bărbații nu pot fi regine

În tot acest proces, guvernul a ignorat o petiție semnată de peste 600.000 de cetățeni britanici care cereau păstrarea instituției căsătoriei în limitele sale naturale și tradiționale. O reprezentantă a acestora și-a exprimat nemulțumirea într-o emisiune recentă difuzată de BBC, Question Time.

Cineva din publicul emisiunii a mai întrebat: „De ce trebuie să schimbăm definiția căsătoriei care există de milenii când deja ne bucurăm de egalitate în drepturi?”

Printre invitații emisiunii s-a numărat și un parlamentar din partea partidului UKIP, care a menționat că oamenii se simt „profund inconfortabil cu schimbarea unei instituții care a stat la baza societății de foarte multă vreme”.

El le-a urat toate cele bune cuplurilor formate din persoane de același sex, dar a menționat că există îngrijorări că noua lege va permite chemarea în judecată a grupurilor religioase care nu acceptă conceptul de căsătorie între persoane de același sex.

Însă reprezentanții celorlalte partide și-au reafirmat sprijinul pentru noua lege.

Sâmbăta trecută, prima zi de intrare în vigoare a legii, pe clădirea guvernului de la Londra a fluturat steagul în culorile curcubeului, care este stindardul minorităților sexuale.

Vicepremierul britanic Nick Clegg a declarat că aceasta reprezintă o celebrare a acestei „ocazii istorice”.

Între timp, parlamentarul Ben Bradshaw, care este gay, a aruncat mănușa Bisericii Anglicane, întrebându-se cum va putea aceasta să-și oblige pastorii să nu se căsătorească cu persoane de același sex.

Cu toate că Biserica Anglican nu încurajează membrii clerului său în acest sens, reverendul Andrew Cain a declarat că plănuiește să se căsătorească cu partenerul său de viață: „Nu mă sperie. Procedura pentru caterisire este extrem de complexă, scumpă și se face în public. Or, a încerca să caterisești un membru al clerului doar pentru că-și exercită un drept conform legii țării ar fi publicitate negativă pentru Biserică”, a spus acesta.

Primul cuplu de același sex care s-a căsătorit conform noii legi britanice a fost format din David Cabreza și Peter McGraith. Cel din urmă a declarat: „Noi schimbăm căsătoria, nu căsătoria ne schimbă pe noi”.

Un articol recent de pe saitul BBCnews.co.uk trece în revistă și opiniile împotriva noii legi. David Paton, profesor de economie industrială la Universitatea din Nottingham, a declarat:

„Ar fi rezonabil pentru stat să trateze într-un anumite fel tipul de relație din care rezultă copii în mod direct și în alt fel alte tipuri de relații – pe însăși această diferențiere se bazează legea căsătoriei”.

În mod remarcabil, în 2012, Andrew Pierce, editorialist la ziarul Daily Mail, scria: „Sunt conservator și homosexual, dar mă opun căsătoriei gay”.

Trebuie menționat că noua lege a căsătoriei nu este valabilă în tot Regatul Unit, ci doar în insula britanică. În Irlanda de Nord încă nu este legiferată căsătoria gay, în 2015 urmând să se organizeze un referendum în acest sens.

Surse: christian.org.uk, christian.org.uk

Te-ar putea interesa și:

Compătimitor sau confuz? Dalai Lama și căsătoria între persoane de același sex

Slovacia și-ar putea amenda Constituția împotriva redefinirii căsătoriei, supărând lobby-ul gay

Biserica Anglicană nu acordă binecuvântare căsătoriilor homosexuale, dar permite rugăciuni informale

Căsătoria între persoane de același sex, sau dictatura confuziei

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button