homosexualitateviaţa de familie

Slovacia și-ar putea amenda Constituția împotriva redefinirii căsătoriei, supărând lobby-ul gay

slovacia

de J.C. von Krempach, doctor în științe juridice

De la originile civilizației și până în urmă cu vreo zece ani, toată lumea știa ce este căsătoria, respectiv uniunea dintre un bărbat și o femeie, așadar era clar că nu pot exista căsătorii între persoane de același sex. De aceea nici Constituțiile celor mai multe țări nu cuprind definiția căsătoriei, deoarece nu era considerată necesară.

În ultimul timp, câteva state au adoptat o legislație care permite căsătoria între persoane de același sex, iar exemplul lor e urmat și de altele. Astfel, s-a distrus consensul juridic și moral cândva universal asupra conceptului de căsătorie.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În consecință, tot mai multe state încearcă să protejeze societatea împotriva încercărilor instituțiilor internaționale (ONU, UE, CEDO) de a impune din exterior o redefinire a căsătoriei și familiei. Aceasta se face prin amendarea legilor constituționale, pentru a defini în mod explicit căsătoria ca uniune permanentă între bărbat și femeie.

Opt țări din UE (Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, Anglia, Spania, Franța, Portugalia) au adoptat, de obicei cu votul unei minorități parlamentare, legi care permit căsătoria între persoane de același sex.

În contrapondere, șapte state membre (Letonia, Lituania, Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Croația) și-au amendat legile constituționale pentru a feri conceptul de căsătorie de interpretările arbitrare.

Astfel, tendința de recunoaștere a căsătoriilor între persoane de același sex este contracarată de o tendință opusă în alte țări. Cea de a doua, de contracarare, e mult mai semnificativă, având în vedere că o lege votată de minorități parlamentare (cum a fost în Franța și Spania, unde opoziția a fost foarte puternică în cea mai mare parte a societății civile) nu are reprezentativitate, în timp ce un amendament la Constituție cere de obicei o majoritate de trei sferturi din populație.

Se poate, de fapt, spune că adevărata tendință la nivel european este de a proteja căsătoria împotriva încercărilor de redefinire.

Este o nuanță extrem de importantă în contextul încercărilor CEDO de a reinterpreta Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, făcând-o să oblige statele să legifereze căsătoriile între persoane de același sex, sau măcar uniunile civile de acest tip.

Contrar tuturor așteptărilor, CEDO adesea nu își bazează rezoluțiile pe argumente juridice, ci pe identificarea tendințelor în practica juridică. Are prostul obicei de a argumenta că, din moment ce un număr suficient de țări au adoptat o lege controversată (precum dreptul la avort, la eutanasiere sau la procreația asistată), aceasta devine consens incipient („emerging consensus”), iar celelalte țări trebuie să urmeze același curs.

Acest raționament este lipsit de sens, dar în cazul redefinirii căsătoriei este bine că nu se poate identifica un consens care să le dea apă la moară.

Cel de al optulea stat membru UE care se alătură celor care vin în apărarea căsătoriei și familiei tradiționale este Slovacia. Mișcarea Creștin Democrată (KDH), formațiune politică locală condusă de un fost comisar european, a impus drept condiție pentru susținerea reformei în justiție adoptarea în legea fundamentală a unui amendament care să definească explicit căsătoria ca „uniune între un bărbat și o femeie”.

Guvernul condus de un partid de stânga a dat semne că va accepta propunerea, un purtător de cuvânt declarând că aceasta „nu adaugă nimic nou, ci doar confirmă ceea ce a fost dintotdeauna”.

Consensul larg din Slovacia i-a deranjat pe activiștii pentru drepturile homosexualilor. ILGA Europe, o falsă organizație non-guvernamentală care a fost de fapt înființată de Comisia Europeană, a publicat pe 27 februarie un comunicat în care denumește drept „homofobă” propunerea de „redefinire” (!) a căsătoriei în Constituția Slovacă. În comunicat se spune: „ILGA Europe la cere parlamentarilor slovaci să renunțe la propunerea discriminatorie și lipsită de sens. Slovacia nu oferă niciun fel de recunoaștere legală cuplurilor de același sex”. Co-președintele Consiliului Executiv al ILGA Europe, Gabi Calleja, a declarat, citată în comunicat: „Astfel de amendamente sunt discriminatorii. În mod evident, nu sunt motivate de grija autentică pentru familie, ci își propun să împiedice recunoașterea drepturilor și protejarea parteneriatelor între persoane de același sex”. Celălalt co-președinte ILGA Europe, Paulo Côrte-Real, spune și el: „Recentele amendamente adoptate în Letonia, Ungaria și Croația s-au dovedit a fi susținute de extremiștii religioși și de ultra-conservatorii care nu ezită să facă abuz de instrumente democratice precum amendarea Constituției pentru a-și îndeplini programul homofob… Parlamentarii slovaci ar trebui să prevină căderea unei alte țări în capcana homofobă…”.

Aceasta demonstrează lipsa totală de argumente a lobby-ului homosexual și strategia sa discutabilă:

•Nu oferă o teorie coerentă despre esența și scopul căsătoriei – de aceea, nu furnizează argumentele pentru care relațiile între persoane de același sex s-ar putea încadra în definiția căsătoriei, deoarece nu pot contribui la propășirea binelui comun prin procrearea și creșterea de copii.

•Lipsa evidentă de argumente este compensată de limbajul instigator la ură: cei care sprijină propunerea sunt defăimați ca „homofobi”, „extremiști religioși” și „ultra-conservatori” care „nu sunt motivați de grija autentică față de familie”. De asemenea, propunerea lor este calificată drept „discriminatorie” și „populistă”. Astfel, în loc să vină cu argumente raționale, strategia ILGA se construiește pe atacuri la persoană. Este o strategie tipic comunistă: nu-ți pierde timpul cu argumente, atacă-ți personal oponentul.

•Comunicatul ILGA-Europe conține și câteva inadvertențe. În primul rând, este absurd să spui că amendamentul propus „redefinește” căsătoria. Este de fapt o protejare a actualei definiții, care a rămas neschimbată de-a lungul istoriei umanității. Cei care vor să redefinească de fapt căsătoria sunt membrii lobby-ului homosexual.

După cum am spus, ILGA Europe, fondată de un organism central al UE, nu poate fi definită ca parte a „societății civile”. Iar un comunicat precum acesta o situează chiar și în afara societății civilizate, cu toate că e organizație membră a Agenției Europene pentru Drepturile Omului, o platformă a societății civile din Europa.

Ca răspuns la pretențiile absurde ale acestei organizații, Roger Kiska, de la Alliance Defending Freedom, a trimis o scrisoare către ILGA Europe, în care arată:

„În 2012, Agenția Europeană pentru Drepturile Fundamentale (FRA) a respins cererea de aderare primită de la Alianța pentru Familie din România pe motiv că pe site-ul acesteia nu se folosea un ton adecvat în discutarea chestiunii căsătoriei. Drept urmare, FRA a adoptat un cod de conduită care le cere membrilor «să se abțină de la orice manifestări împotriva unor drepturi fundamentale ale unor persoane sau grupuri» membre și «de la orice manifestări care pot periclita un dialog constructiv în cadrul acestei platforme, respectând demnitatea și drepturile celorlalți participanți». Una din publicațiile agenției caracterizează ca incitare la ură discursul public lipsit de respect”.

Scrisoarea lui Roger Kiska, care este și slovac de origine, continuă astfel: „(…) și reprezentanților ILGA Europe ar trebui să li se aplice aceleași standarde care au fost aplicate Alianței pentru Familie din România. Folosirea comunicatelor de presă pentru a defăima persoane și organizații care sprijină căsătoria între bărbat și femeie, numindu-le pe acestea homofobe, extremiste și ultra-conservatoare închide posibilitatea oricărei dezbateri reale despre însemnătatea și rolul căsătoriei în societate și încurajează oamenii să-și exprime ura față de apărătorii căsătoriei tradiționale. (…) Este responsabilitatea Agenției Europene pentru Drepturile Fundamentale să asigure aplicarea acelorași standarde de conduită participanților la platforma sa, inclusiv celor care se situează pe poziții divergente în chestiunea căsătoriei”.

Sursă: Turtle bay and beyond

Te-ar mai putea interesa și:

Legea căsătoriei între persoane de același sex va obliga în final biserica să-și dea binecuvântarea
Europa și homosexualitatea. Medic de familie: „Raportul Lunacek încalcă drepturile omului” (interviu)
CEDO declară ilegală legea greacă care limitează uniunile civile ale heterosexualilor
Căsătoria între persoane de același sex, sau dictatura confuziei
Efectele „căsătoriilor” homosexuale asupra statului american Massachusetts
Pledoarie nereligioasă împotriva căsătoriei între persoane de același sex
De ce căsătoria homosexuală este dăunătoare și de ce ar trebui să ne opunem acesteia?
Cum te afectează pe tine căsătoriile între homosexuali? / Cea mai tânără dictatură (5)
Urmează căsătoria în grup, recunoaște „părintele” căsătoriei homosexuale în Olanda
Căsătoriile dintre homosexuali nu urmăresc egalitatea în drepturi, ci distrugerea căsătoriei și a familiei
Cele 6 căi prin care activiștii homosexuali manipulează opinia publică
O aberație juridică: mariajul între persoane de același sex



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button