Asistenta-erou salvează trei nou-născuți după explozia terifiantă de la Beirut
de Iuliana Pîrvu, Facebook
Adaptare după Live Action
Marți, 4 august, se estimează că 2.750 de tone de azotat de amoniu au detonat în Beirut, în interiorul unui depozit. Unda de șoc a lovit din plin clădirile din apropiere și s-a propagat pe o rază de până la șase mile distanță, ucigând sute și rănind mii de oameni.
Unul dintre locurile afectate de explozie a fost spitalul Al Roum din districtul Ashrafieh. În timp ce, în mod tragic, aproape 20 de persoane au murit, acțiunile eroice ale unei asistente ce a reacționat rapid au salvat viața a trei nou-născuți.
Fotoreporterul Bilal Jawich era acasă când a izbucnit explozia și, imediat după, și-a făcut drum către oraș. Acesta a mărturisit:
„Am urmat fumul până am ajuns în portul Beirut.”
Acela a fost momentul când Jawich a văzut asistenta în mijlocul mai multor victime decedate și rănite în urma exploziei:
„Am fost impresionat când am văzut-o pe asistenta care ținea în brațe trei nou-născuți. Am remarcat calmul acesteia, lucru care contrasta cu atmosfera din jur, de la doar un metru distanță.”
În ciuda groazei din jurul ei, Jawich a zis că asistenta „părea că era stăpânită de o forță ascunsă care îi oferea autocontrol și puterea de a salva acei copii.” El a continuat: „Oamenii ies în evidență în mijlocul unor astfel de circumstanțe violente, întunecate, care aduc nenorocire, iar această asistentă a fost în stare să facă asta.”
Mai târziu, când Jawich a putut vorbi cu asistenta, aceasta i-a spus că lucra în maternitate când a fost lovită de explozia care a lăsat-o inconștientă pentru câteva momente. Însă, când și-a recăpătat cunoștința, a avut tendința de a-i lua în brațe pe cei trei bebeluși în timp ce revenea la postul său.
Chiar și atunci când a avut loc pana de curent, ea a continuat să lucreze, a cerut ajutor și și-a îndeplinit atribuțiile de asistentă medicală în timp ce „ținea în brațe trei nou-născuți și era înconjurată de zeci de cadavre și răniți.”
De asemenea, Jawich a postat pe Facebook câteva gânduri despre experiența trăită, alături de faimoasa fotografie: „16 ani de fotografie în presă și o mulțime de războaie.”
Jawich a scris:
„Pot spune că nu am văzut ce am văzut astăzi în zona Ashrafiei, în special în fața spitalului Al Roum unde această „eroină” se grăbea să ceară ajutor în ciuda suspendării comunicațiilor și stângea în brațe trei nou-născuți, fiind înconjurată de zeci de cadavre și răniți.”
Spitalele din Beirut erau deja aglomerate din cauza pandemiei COVID-19, iar odată cu valul suplimentar de răniți, facilitățile medicale au fost împinse peste limită.
Pe măsură ce moartea și distrugerea făceau ravagii, această fotografie, cu asistenta al cărei nume nu este cunoscut, a inspirat acțiunile curajoase de salvare a vieților și a dat speranță oamenilor din întreaga lume care traversează vremuri grele.