miracolul vieţii

Bebe născut prematur, la 5 luni, are doar 500 g și 25 cm, dar respiră singur și este activ și vioi

de Redacția Stiripentruviata.ro

Un bebeluș prematur, de doar 500 de grame și 25 de centimetri lungime, a venit pe lume marți la maternitatea din Hârșova, județul Constanța. Cu toate acestea, micuțul nu a avut nevoie de ventilare pulmonară. Respiră singur și este activ și vioi. „Nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat un medic.

Bebelușul s-a născut după numai cinci luni de stat în burtica mamei și a fost transferat cu o ambulanță la Spitalul de Urgență Constanța.

Secția din Terapie Intensivă – Neonatologie de la cel mai mare spital din Dobrogea a fost reabilitată și dispune de aparatura necesară pentru astfel de cazuri complicate. Cel mai mic nou născut pentru care medicii din Constanța au făcut minuni este un bebeluș de 450 de grame.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Totuși, medicii au fost uimiți de acest caz.

„Era un copil de 500 de grame, nu am mai văzut niciodată așa ceva. Omulețul mișca, respira spontan, adică singur, fără să aibă nevoie de ajutor. Am chemat un echipaj specializat, au venit cu incubator, cu tot ce trebuie. Mama era și ea mai mult speriată, totul pare a fi în regulă. Am trimis-o totuși la spitalul județean, fiind un caz așa de special. Din ce mi-a spus doamna doctor de la spitalul județean, pare că are șanse. Ei știu ce au de făcut”, a declarat Dragoș Predescu, medic la Spitalul Orășenesc Hârșova.

Sarcina ajunsă la 5 luni nu a fost supravegheată – mama nu a mers la niciun control. În ciuda vârstei mici și a greutății nou-născutului, doctorii sunt încrezători în șansele lui de supraviețuire. Bebelușul este activ și vioi. 

La nivel mondial, 1 din 10 copii se naște prematur. În România această rată este de 8,3%. Se nasc în jur de 15.000 de prematuri pe an, din care o mare parte nu supraviețuiesc, din cauza lipsei de dotări adecvate în spitale.

Constanța se numără, alături de Botoșani și Argeș, printre județele în care anul trecut s-au născut cei mai mici prematuri din țară – la 22 de săptămâni.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button