Raport European despre Exploatarea Sexuală şi Prostituţie şi Impactul Acestora Asupra Egalităţii de Gen

raport exploatare sexuala

Deşi România se pregătea până de curând să legalizeze prostituţia, experienţa ţărilor occidentale care au făcut aceasta cu un deceniu în urmă vine să contrazică un astfel de demers. Chiar dacă pare paradoxal, mai ales după ce ni s-a tot repetat că prostituţia cu forme legale va scoate „cea mai veche profesie” din zona criminalităţii şi abuzurilor, o recentă rezoluţie europeană care se bazează pe un raport despre exploatarea sexuală arată că realitatea testată în cele mai progresiste ţări UE este cu totul alta. Iată câteva extrase din Raportul despre Exploatarea Sexuală şi Prostituţie şi Impactul Acestora Asupra Egalităţii de Gen:

EXPUNERE DE MOTIVE

În Uniunea Europeană, la fel ca în întreaga lume, prostituţia este în mod direct legată de traficul de femei şi de fete. 62% din femeile traficate cad victimă exploatării sexuale.

Un număr tot mai mare de fete şi femei sunt traficate nu doar din afara UE, ci chiar din interiorul graniţelor Uniunii, din state ca România şi Bulgaria, fiind trimise către alte părţi ale Europei. De aceea, UE trebuie să abordeze urgent chestiunea acestui trafic est-vest şi să ia măsuri viguroase pentru a combate această formă particulară de violenţă asupra femeii. (…)

Două abordări diferite ale prostituţiei şi exploatării sexuale în Europa

Chestiunea prostituţiei şi a egalităţii de gen este complicată de faptul că sunt două viziuni cu privire la tratarea problemei. Primul model vede prostituţia ca pe o violare a drepturilor femeii şi ca pe un mijloc de perpetuare a inegalităţii de gen. Abordarea legislativă care corespunde acestei viziuni este aboliţionistă şi criminalizează activităţile legate de prostituţie, uneori chiar şi solicitarea de servicii sexuale, în timp ce prostituţia în sine nu este scoasă în afara legii. Al doilea model susţine că prostituţia în sine consolidează egalitatea de gen prin promovarea dreptului femeii de a dispune de propriul corp şi a face cu el ceea ce doreşte. Apărătorii acestui model spun că prostituţia e doar o formă de muncă, iar cea mai bună modalitate de protejare a femeilor care o practică este să li se îmbunătăţească „condiţiile de muncă” şi să se profesionalizeze prostituţia ca „muncă sexuală”. În consecinţă, în acest model normativ, prostituţia şi activităţile legate de aceasta sunt legale şi reglementate, iar femeile sunt libere să-şi angajeze manageri, care mai sunt cunoscuţi şi sub numele de peşti. Totuşi se poate considera şi că transformarea prostituţiei şi solicitării de servicii sexuale în activităţi normale şi orice formă de legalizare a acestora este o legalizare a sclaviei sexuale şi a inegalităţii de gen pentru femei.
(…)

Acolo unde prostituţia şi solicitarea de servicii sexuale sunt legale, există tot mai multe dovezi referitoare la neajunsurile acestui sistem. În 2007, guvernul german a recunoscut că legalizarea prostituţiei a redus pe hârtie infracţionalitatea, dar aceasta pentru că de fapt peste o treime din procurorii nemţi au observat că legalizarea „le-a făcut mai dificilă munca de investigare a traficului de persoane şi a  exploatării sexuale”. În Olanda, în 2003, primarul Amsterdamului a declarat că legalizarea prostituţiei eşuase să prevină traficul de persoane, afirmând că părea „imposibil de creat o zonă sigură şi controlabilă care să nu fie vulnerabilă la crima organizată”. Conform Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate, Olanda este la ora actuală cea mai importantă destinaţie pentru victimele traficului de persoane.

Eficienţa modelului nordic

Date fiind dovezile puternice şi numeroase care arată că legalizarea prostituţiei şi a solicitării de servicii sexuale nu face nimic pentru a promova egalitatea între sexe sau a reduce traficul de persoane, acest raport trage concluzia că diferenţa esenţială între cele două modele de egalitate de gen subliniate mai sus este că înţelegerea prostituţiei ca simplă „muncă” contribuie la menţinerea femeilor în prostituţie. Iar înţelegerea prostituţiei ca violare a drepturilor omului la femei le protejează pe femei de a ajunge să se prostitueze.

Experienţa Suediei, Finlandei şi a Norvegiei, care nu face parte din UE, unde funcţionează aşa-numitul „Model Nordic” de abordare a prostituţiei vine în sprijinul acestei înţelegeri. Suedia şi-a schimbat legile prostituţiei în 1999, în sensul interzicerii achiziţionării de servicii sexuale şi al decriminalizării persoanei care se prostituează. Cu alte cuvinte, persoana care plăteşte pentru sex – aproape întotdeauna un bărbat – comite un delict penal, dar nu şi femeia care se prostituează. Suedia a introdus această lege ca parte dintr-o iniţiativă generală de doborâre a tuturor obstacolelor din carea egalităţii de femeilor din Suedia.

Impactul acestei legi în Suedia a fost dramatic. Numărul de prostituate din Suedia s-a redus la o zecime din cel al prostituatelor daneze, o ţară vecină cu mai puţini locuitori. Legea a determinat şi o schimbare în opinia publică. În 1996, 45% din femei şi 20% din bărbaţi se pronunţau în favoarea criminalizării bărbaţilor care plăteau pentru astfel de servicii. În 2008, 79% din femei şi 60% din bărbaţi erau în favoarea legii. În plus, poliţia suedeză a confirmat că Modelul Nordic a avut efect inhibitor asupra traficului de persoane cu scopul exploatării sexuale.

Dovezile despre eficienţa Modelului Nordic în reducerea fenomenelor de prostituţie şi trafic de femei şi fete şi, prin aceasta, în promovarea egalităţii de gen, continuă să apară. Între timp, ţările în care procurarea de astfel de servicii este legală se confruntă cu probleme legate de traficul de persoane şi crima organizată, care sunt toate înrudite cu prostituţia. Prin urmare, actualul raport sprijină Modelul Nordic şi îndeamnă guvernele statelor membre care nu tratează astfel prostituţia să-şi amendeze legile   în lumina succesului Suediei şi al altor ţări care au adoptat Modelul Nordic. O astfel de acţiune ar aduce progrese semnificative în ceea ce priveşte egalitatea de gen în Uniunea Europeană.

Acest raport nu este împotriva femeilor care se prostituează. Este împotriva prostituţiei, dar în favoarea femeilor prostituate. Recomandând ca cei care plătesc pentru servicii sexuale să fie – bărbaţi care plătesc prostituate – să fie consideraţi drept parte vinovată, dar nu şi prostituatele, acest raport reprezintă un pas înainte pe drumul egalităţii depline între bărbaţi şi femei în întreaga Uniune Europeană.

Citeşte şi discursul pe această temă prezentat de Leo van Doesburg, de la Mişcarea Politică Creştină din Europa, la conferinţa internaţională pe tema traficului de persoane care a avut loc pe 2 aprilie 2014 la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Mai jos găsiţi extrase din lucrările conferinţei:

Interviu exclusiv cu Antoine Renard, preşedintele FAFCE: „Tăierea investiţiilor în politici familiale va avea costuri sociale mai mari în viitor”

Mesajul lui Antoine Renard, preşedinte FAFCE, pentru România: „Faceţi asociaţii familiale şi implicaţi-vă în crearea de politici favorabile familiei”

„Chestiunea căsătoriei şi cea a filiaţiei ţin de realitate, nu de părerea personală”. Interviu exclusiv cu Ludovine de la Rochère, preşedinte La Manif pour Tous

Ludovine de la Rochère: Secretele succesului La Manif pour Tous, o mişcare în apărarea familiei

“Marriage and Filiation Are Factual Realities, Not A Matter of Opinion”. Exclusive Interview with Ludovine de la Rochère, President of French La Manif pour Tous Movement

„Familia, încotro?” – discursul Georgetei Gavrilă, fost prefect al Capitalei, la conferinţa dedicată traficului de persoane şi valorilor familiei

“What to Do with Today’s Family?” – Speech Held by Georgeta Gavrila, Former Prefect of Bucharest, Romania’s Capital City, at the International Conference “Human Trafficking: a Threat to Family Values”

Anthony Steen: Victimele traficului de persoane provin exclusiv din familii disfuncţionale

Antoine Renard, preşedinte FAFCE: „Leagăn al demnităţii, familia este cea mai bună organizaţie pentru apărarea drepturilor omului pe care o cunosc”

Leo van Doesburg, ECPM: Majoritatea prostituatelor se prostituează fără a dori aceasta, iar legalizarea prostituţiei şi extinderea UE au dus la creşterea traficului de persoane – cele mai multe victime, din România

Raport European despre Exploatarea Sexuală şi Prostituţie şi Impactul Acestora Asupra Egalităţii de Gen

 

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.