valorile familiei

Ludovine de la Rochère: Secretele succesului La Manif pour Tous, o mișcare în apărarea familiei

MPT1

de Ștefana Totorcea, 7 aprilie 2014

La conferința de la București dedicată traficului de persoane și apărării familiei, Ludovine de la Rochère, președinta mișcării populare La Manif pour Tous, a explicat secretul succesului în organizarea unei mobilizări ample a cetățenilor. Mișcarea pe care o reprezintă s-a opus anul trecut căsătoriei între persoane de același sex și adopției de copii de către cuplurile homosexuale. În ciuda faptului că legea a fost, în cele din urmă, adoptată, mișcarea a reușit să oprească adoptarea legii reproducerii asistate și a mamelor-surogat și a schimbat curentul de opinie din Franța în ceea ce privește familia naturală, inițiind o reală dezbatere și un amplu reviriment al expresiei valorilor fundamentale în lumea franceză.
Organizarea acestei mișcări este o lecție ale cărei principii au garantat succesul mișcării Salvați Roșia Montană, și se regăsesc și în mobilizarea exemplară din mai recentul Marș pentru viață 2014.

Citește și: Traficul de persoane ca amenințare la adresa valorilor familiei

Redăm în continuare integral prezentarea d-nei Ludovine de la Rochère (intertitlurile ne aparțin).

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

La Manif pour Tous este o mișcare originală și istorică, diferită de toate celelalte manifestări de activism social. Este o mișcare colectivă din care fac parte multe asociații, printre care și Asociația Familiilor Catolice din Franța, dar și alte organizații care apără democrația, drepturile copiilor, căsătoria și familia naturală, precum și dreptul la exprimare. Mișcarea a avut alături experți, cum ar fi juriști și psihologi, dar și persoane de orientare homosexuală.

Unitate în diversitate

Motivul succesului acestei mișcări stă întâi în această capacitate de a aduce laolaltă multe organizații care aveau specific și origini diverse, reprezentând diferite curente. Ele s-au adunat să lucreze sub umbrela Manif pour Tous.

De asemenea, s-au implicat și multe personalități. A fost foarte important că s-au implicat și persoane de orientare homosexuală, deoarece aceasta a dovedit că problema nu are legătură cu orientarea sexuală, ci cu căsătoria în sine. A fost extrem de important că multe persoane gay au arătat că înțeleg căsătoria ca o uniune între bărbat și femeie și că filiația presupune relația tată-mamă-copil și pe nimeni altcineva.

La Manif pour Tous a subliniat cât de mult a putut faptul că se bucură de susținere în cea mai deplină diversitate. Membrii ei aveau cele mai diverse orientări sexuale, politice și religioase, iar unii nu erau religioși deloc.

Mișcare populară, fără purtători de cuvânt celebri

A fost ales numele La Manif pour Tous („Mișcarea pentru toți”) pentru a arăta că toți francezii i se pot alătura și pentru a demonstra că se bazează, prin diversitatea membrilor săi, pe rațiune și realitate. Și că toată lumea recunoaște că, pentru a întemeia o familie, e nevoie de un bărbat și o femeie.

Fără revendicări: apărarea realității și a interesului general

Este o mișcare a cetățenilor simpli. Nu am existat un reprezentant foarte cunoscut mediatic din zona celebrităților sau a politicii. Aceasta a demonstrat că este vorba despre o mișcare spontană, populară, care nu sprijinea un interes special, nu făcea revendicări, ci apăra interesul general. Așadar, nu era pentru o ambiție, ci pentru binele comun. În mod evident că francezii au fost profund emoționați să descopere aceasta.

Ton luminos, neîncrâncenat, eveniment pline de culoare

Evenimentele organizate de La Manif pour Tous au fost pline de culoare și bucurie, cu un caracter foarte festiv și sloganuri amuzante. Am avut o abordare accesibilă, simplă și amuzantă, cu limbaj colocvial. Nu s-au prezentat triști și deprimați sau pesimiști, ci dimpotrivă. Cei care au aderat la mișcare și-au exprimat bucuria și încrederea în viitor, în ciuda planurilor guvernului.

Rețea națională

La Manif pour Tous a avut trei membri fondatori, iar de la bun început cineva și-a asumat sarcina de a suna în toate orașele importante ale Franței pentru a organiza manifestații locale. Aceasta a permis ca pe 2 februarie 2013 să fie organizate 80 de manifestații pretutindeni în Franța, în aceeași zi, la aceeași oră și după același model.

În ziua mobilizării naționale, oamenii au venit în orașe cu mașina sau cu trenul din toată Franța.

Prezență online 24 de ore din 24

Un alt element este echipa online, care s-a ocupat și se ocupă exclusiv de rețelele de socializare online. În afară de relația cu presa, în centru stă comunicarea online, împărțită pe două fronturi la fel de importante: comentatorii de pe website-uri și cei de pe rețelele de socializare, ca mijloace de exprimare permanentă care se adresează direct cetățenilor.

Există persoane active online 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, care reacționează, alertează și informează pe Twitter în permanență.

Capacitate de reacție rapidă și puternică

La fel de importantă a fost capacitatea de a reacționa rapid și în forță. Din momentul în care legea era în dezbatere la Parlament, sondajele au început să evolueze. La început, majoritatea favoriza proiectul de lege, iar, după câteva luni de lucru intens, majoritatea oamenilor au ajuns să se pronunțe contra proiectului de lege.

Atunci legiuitorii au accelerat procedurile parlamentare, dar mișcarea Manif pour Tous a reacționat la fel. A accelerat, organizând o nouă manifestație majoră la nivel național, pentru a-și exprima pe larg opoziția la proiect.

Activități conexe

Au existat evenimente publice, de stradă, întâlniri cu mulți actori politici și acțiuni și în justiție. Învățând din lecția oferită de lobbyul LGBT, s-a acționat pe toate fronturile și nimic nu a rămas nesancționat: neadevărurile, insultele, aberațiile, lipsa de respect la adresa democrației și a libertăților fundamentale.

De exemplu, președintele mișcării, Ludovine de la Rochère s-a prezentat de mai multe ori în justiție, pentru a reclama prefectul poliției din Paris, un fel de ministru de interne.

Au existat și activități de formare a activiștilor sociali, printr-o universitate de vară.

De asemenea, s-a organizat o consultare națională cu privire la problemele copilului și familiei franceze.

Finanțare independentă, statut independent

La Manif pour Tous nu este instituționalizată. Consiliul ia singur hotărârile, iar finanțarea provine de la simpatizanți.

Revendicare unică și clară

La Manif pour Tous nu a extins lupta pe mai multe fronturi. A avut un singur mesaj, nu un program cu mai multe revendicări. Se luptă pentru drepturile copilului și ale familiei naturale.

Conceptul de căsătorie între persoane de același sex se bazează pe ideologia de gen, care spune că sexul unei persoane este o chestiune subiectivă. Aceasta duce la concluzia că cuplurile homosexuale ar avea același statut ca cele heterosexuale. De aceea, La Manif Pour Tous s-a exprimat și în privința ideologiei genului, pe baza căreia administrația președintelui Hollande a conceput multe proiecte pe care plănuia să le treacă în secret și care atacau familia naturală, în domenii precum fiscalitatea, dreptul muncii (prin concediul de maternitate sau paternitate și angajarea cu jumătate de normă), sau prin tentativa de legiferare a practicii mamelor-surogat. Toate acestea atacă familia naturală.

Discurs de masă

Comunicarea făcută de Manif pour Tous a folosit un limbaj de masă, spunând lucrurilor pe nume într-o manieră accesibilă. De exemplu, am adoptat un slogan care se traduce cam așa: „Ne pasionează sexul, nu «genul»”. S-a dorit recunoașterea identității sexuale bărbat-femeie, nu cea a identității de gen. S-a venit cu argumente redate în manieră accesibilă.

Informare și propunere de soluții constructive

Munca de informare continuă, pentru a avertiza publicul cu privire la proiectele miniștrilor. De exemplu, fostul ministru al educației din Franța a spus: „Trebuie să smulgem elevii din brațele determinismului familial, social, etnic și intelectual”. În opinia d-nei de la Rochère, aceasta afirmație este extrem de violentă și șocantă, iar rețeaua La Manif pour Tous a făcut-o cunoscută tuturor în adevărata ei lumină.

Pe lângă munca de informare, trebuie venit cu propuneri constructive, care să-i ajute pe reprezentanții aleși ai poporului francez să sprijine familia.

Manifestațiile masive au obligat presa să nu mai treacă sub tăcere opoziția la respectivele proiecte de lege și, în ciuda faptului că a continuat să trateze cu rea voință opțiunea reprezentată de Manif pour Tous,  televiziunea a trebuit să-și deschidă studiourile și pentru vocea străzii, ceea ce a permis ajungerea mesajului și la alte categorii de public.

Citește și: „Chestiunea căsătoriei și cea a filiației țin de realitate, nu de opinie”. Interviu exclusiv cu Ludovine de la Rochère, președinte La Manif pour Tous

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button