valorile familiei

Interviu exclusiv cu Antoine Renard, președintele FAFCE: „Tăierea investițiilor în politici familiale va avea costuri sociale mai mari în viitor”

maxresdefault (1)

de Ștefana Totorcea

Antoine Renard este președintele Federației Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa (FAFCE) și reprezentantul asociațiilor familiale din Franța. A participat la conferința „Traficul de persoane umane, o amenințare la adresa valorilor familiei” din 2 aprilie și apoi, a doua zi, la masa rotundă de la Comisia pentru Sănătate și Familie a Parlamentului României, intitulată „Politicile familiale în România și Europa – defensive sau constructive?”.

Mesajul său pentru România este să ne facem asociații familiale prin care să promovăm politici publice în favoarea familiei. Altfel vom fi reduși la o atitudine defensivă și vom pierde lupta pentru drepturile noastre naturale în noul context socio-economic european.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Redăm în continuare câteva declarații pe care ni le-a acordat în exclusivitate.

Rep: Care este contextul politicilor familiale în UE la ora actuală?

Antoine Renard: UE a fost construită pe principiul subsidiarității. În consecință, UE nu ar trebui să se implice în politicile familiale ale națiunilor membre. Pe de altă parte, UE se confruntă – și noi toți – cu două probleme majore: una ține de demografie, cealaltă de educație. Toate sistemele de educație din Europa au eșuat.

Tocmai de aceea, UE nu ar trebui să considere familia ca pe o problemă, ci ca pe o soluție. Și ar trebui să contribuie la promovarea în întreaga Europă a familiei ca soluție la multe probleme.

Dacă nu sprijinim rolul familiei în societate, toate statele membre se vor confrunta cu tot mai multe probleme sociale: depresie, dependențe, individualism, relativism, care toate subminează persoana și o reduc la statutul de simplu individ lipsit de relații.

Trebuie să dezvoltăm relații, iar aceasta este chiar misiunea familiei.

Rep: Ce ar trebui să facă România în politicile publice din acest punct de vedere?

Antoine Renard: Cred că România începe să înțeleagă că politicienii joacă un rol important din acest punct de vedere și sper să vedem pe viitor o bună cooperare între asociațiile pentru apărarea valorilor familiei și stat.

Rep: Ce ar trebui să facem fiecare la nivel personal?

Antoine Renard: Trebuie să ne luptăm în primul rând pentru propria familie. Și să ne iubim unii pe alții, acesta este mesajul-cheie. Este singura poruncă pe care am primit-o: să ne iubim unul pe altul (n.red. – Ioan; 13, 34) și să cooperăm. Să ne gândim în primul rând la propria familie, apoi la a altora și să încercăm să cooperăm cât de mult putem pentru a ne sprijini reciproc când vremurile sunt grele.

Citește și Mesajul lui Antoine Renard, președinte FAFCE, pentru România: „Faceți asociații familiale și implicați-vă în crearea de politici favorabile familiei”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button