valorile familiei

Mesajul lui Antoine Renard, președinte FAFCE, pentru România: „Faceți asociații familiale și implicați-vă în crearea de politici favorabile familiei”

 AR1

de Ștefana Totorcea

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Antoine Renard este președintele Federației Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa (FAFCE) și reprezentantul asociațiilor familiale din Franța, care sunt o adevărată instituție în Hexagon, datând de peste un secol și beneficiind de statut consultativ similar sindicatelor în elaborarea de măsuri sociale și politici publice. Domnia sa a participat la conferința „Traficul de persoane umane, o amenințarea la adresa valorilor familiei” din 2 aprilie și apoi, a doua zi, la masa rotundă de la Comisia pentru Sănătate și Familie a Parlamentului României, intitulată „Politicile familiale în România și Europa – defensive sau constructive?”. Redăm discursul susținut la masa rotundă, prin care dl Renard încurajează formarea de asociații familiale puternice și implicarea lor în deciziile politice din România.

Mesajul său pentru România este să ne facem asociații familiale prin care să promovăm politici publice în favoarea familiei. Altfel vom fi reduși la o atitudine defensivă și vom pierde lupta pentru drepturile noastre naturale în noul context socio-economic european.

Masa rotundă „Politicile familiale în România și Europa – defensive sau constructive?” – Discursul dlui Antoine Renard, președinte FAFCE

Sunt fericit să mă aflu aici alături de dumneavoastră, vă doresc o dimineață minunată și mă bucur să vă pot vorbi despre câteva subiecte care par tot mai importante.

Subiectul pe care l-am propus pentru azi se intitulează: „Politicile familiale: defensive sau constructive?” Este o întrebare puternică.

Mai întâi de toate, vreau să precizez că orice aspect al vieții noastre are valoare mai importantă decât orice evoluție la nivel social. În același timp, însă, evoluția societății are un impact puternic asupra fiecărui aspect al vieții noastre.

Pe moment se pare că ne situăm pe poziții defensive, deoarece lumea nu pare să meargă într-o direcție care să favorizeze dezvoltarea familiei, cu toate că legile naționale, europene și internaționale menționează în mod clar că familia este celula de bază a societății.

Ca formă de organizare milenară, ante-statală, familia se bucură de drepturi imprescriptibile și merită politici puternice de susținere.

Cu toate acestea, ne confruntăm cu situații în care trebuie să ne apărăm vederile despre familie, care în prezent sunt atacate.

Însă trebuie să ne luptăm pentru politici familiale constructive. Orice societate care se gândește la propriul viitor va adopta politici familiale constructive. Pentru că acestea trebuie concepute ca o investiție în tineret. Trebuie să vorbim în termeni economici. Politicile familiale sunt o investiție în viitor.

Confruntate cu o serie de restricții bugetare, guvernele vor deveni tot mai înclinate să reducă aceste investiții și să adopte politici sociale. Aceasta se întâmplă în toate țările unde ministrul afacerilor sociale are și atribuții în domeniul politicilor familiale.

Rolul esențial al asociațiilor familiale este de a promova noi idei și măsuri, deoarece nevoile și situațiile evoluează și ele. Numai familiile pot face asta. Ele trebuie să propună noi amendamente în funcție de nevoile familiei, pentru a menține o politică familială constructivă și dinamică.

Dacă familiile nu acționează pentru a se lua în considerare noile lor nevoi, nimeni nu va face asta pentru ele. Iar asociațiile familiale vor fi nevoite să adopte o atitudine defensivă în loc de una de promovare a punctelor lor forte.

Vorbind azi aici despre familie și rolul ei în construirea politicilor publice, asociațiile familiilor se pot compara cu alte organisme de intermediere, cum sunt și sindicatele. Aceasta este esențial pentru politicile familiale.

Am spus că familia precedă statul și orice altă formă de organizare socială. De aceea, are dreptul să fie sprijinită și protejată de către stat și societate. Trebuie sprijinită să crească. Ca și creștini, suntem cu toții chemați să creștem, la fel cum Hristos „creștea și se întărea cu duhul” (Luca; 1, 80).

Fiindcă familiile trebuie să crească, și politicile familiale trebuie să se dezvolte. Așadar, ideea de bază nu trebuie să fie apărarea, ci promovarea familiei.

De aceea, familiile trebuie să fie proactive și să-și ridice vocea, prin asociațiile familiale, pentru a preveni ca familia să devină obiect al politicilor în loc de subiect.

Dacă familia nu este respectată de către decidenții politici, există riscul reacției defensive din ambele părți, atât dinspre familii, cât și dinspre politicieni. Iar familia va pierde lupta.

Tentația constantă a politicienilor este să aloce fondurile destinate familiilor către alte zone, considerând că familiile se descurcă oricum. Este o greșeală. Fără o atitudine înțelegătoare din partea societății, familiile vor eșua. Vor pierde legătura cu lumea din afară.

Aici trebuie să intervină asociațiile familiale, care pot restabili acest echilibru.

Politicile familiale au întotdeauna efect pe termen lung. Și de aceea sunt de fapt investiții și trebuie continuate. În Franța am început această activitate prin asociațiile familiale acum 106 ani și am avut norocul ca, după al Doilea Război Mondial, președintele de Gaulle să decidă că, pe lângă Guvern, Parlament și partidele politice, mai era nevoie de o reprezentare oficială a societății pe două direcții: asociațiile profesionale, sindicale, și, respectiv, familiile. De Gaulle a decis ca sindicatele să devină instituție în republică, deci să fie protejate prin lege, fiind în mod obligatoriu consultate de guvern și de parlament în chestiuni legate de muncă. Exact aceeași putere a fost conferită și uniunilor asociațiilor familiale. În Franța avem o uniune a familiilor foarte puternică și activă, care poate propune cu succes diverse schimbări de politici publice și facilități pentru familii. De exemplu, familiile au reușit să schimbe politicile de tarifare în transporturi, obținând reduceri substanțiale.

De asemenea, la nivel european, Consiliul Socio-Economic al UE apreciază necesitatea absolută de consultare cu familiile și nevoia de politici familiale în fiecare stat membru.

Politicile familiale sunt o investiție în viitor și nicio țară nu ar trebui să-și abandoneze viitorul. Este destul de trist că toate țările se confruntă cu dificultăți economice, dar nu este momentul să se reducă efortul investițional în această direcție. Dimpotrivă. Este un principiu economic recunoscut faptul că, pentru a supraviețui, orice companie cu dificultăți de finanțare nu trebuie să oprească investițiile. Dacă sunt reduse aceste finanțări îndreptate spre politicile de familie, costurile sociale vor fi mai mari.

Citește și: Interviu exclusiv cu Antoine Renard, președintele FAFCE: „Tăierea investițiilor în politici familiale va avea costuri sociale mai mari în viitor”

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button