familie

Ungaria: Programul lui Orbán „36.000 dolari pentru 3 copii” a dus la o creștere cu 20% a căsătoriilor, după jumătate de an

de Redacția Stiripentruviata.ro

În timp ce ameliorarea declinului demografic lipsește din programele noastre de guvernare, vecinii unguri ne dau lecții.

Programul pentru creșterea natalității implementat din luna februarie de premierul Viktor Orbán a început să dea roade. În Ungaria a crescut numărul căsătoriilor cu 20%. Rămâne de văzut, dacă și natalitatea va crește la fel de substanțial în anii care urmează.

Guvernul facilitează cuplurilor care se căsătoresc obținerea de împrumuturi avantajoase pentru locuințe dacă au cel puțin doi copii. De asemenea, statul subvenționează achiziţia de maşini pe familie şi scutește de la plata impozitului pe venit, femeile cu cel puţin patru copii.
Femeile cu vârste de sub 40 de ani care se căsătoresc pentru prima oară vor avea dreptul la un împrumut subvenţionat de 10 milioane de forinţi (36.000 de dolari). O treime din datorie va fi ştearsă la naşterea celui de-al doilea copil şi întregul împrumut este șters dacă femeia naște al treilea copil.

Ungaria, la fel ca România și majoritatea statelor din Europa centrală și de est, se confruntă cu o criză demografică ce pune presiune atât pe sistemul public de pensii, cât și pe piața forței de muncă. Criza este influențată și de migrarea masivă în alte state membre UE.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În România, declinul demografic a accelerat în luna iunie, când s-au pierdut 5.365 de locuitori, faţă de 2.636 în aceeaşi lună a anului 2018, în principal din cauza scăderii natalităţii, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata avorturilor este încă foarte mare, ea influențând serios numărul de copii născuți.

În luna iunie s-au născut 14.506 copii, cu 1.486 mai puţini decât în luna mai şi cu 2.154 mai puţini faţă de luna iunie a anului anterior, 2018.

Planul de Acțiune pentru Protejarea Familiei – un nou pachet de măsuri propus de guvernul conservator din Ungaria pentru încurajarea natalității

Politicile pro-viață și pro-familie din Ungaria*

Numărul avorturilor din Ungaria a scăzut cu 23% în cinci ani, pe fondul tendinței globale de scădere

Anul 2018 a fost declarat Anul Familiilor în Ungaria

Autoritățile ungare au început acordarea creditelor fără dobândă prin Planul de Acțiune pentru Protecția Familiei. În 2 săptămâni au aplicat peste 2.400 de familii

Vladimir Alexandrescu, INS: „În Anul Centenar, România a atins un indicator de lichidare a populației”/ Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button