Politicile pro-viață și pro-familie din Ungaria*
Nu ne-am propus să înălțăm ode statului învecinat prin acest articol, ci să oferim inspirație și să stârnim o dezbatere în societatea românească, unde prea des propunerile de politici de încurajare a natalității se lovesc de mantre precum: „Nu este nevoie de mai mulți asistați social”. Dar modelul prezentat mai jos demonstrează că se pot gândi politici pro-familie care să se adreseze păturii medii a societății și mamelor cu nivel ridicat de educație. Scopul este unul pe termen lung și contribuie inclusiv la consolidarea pieței muncii. Unele măsuri au fost gândite și pentru a stimula anumite sectoare economice, precum construcțiile imobiliare.
Protecție constituțională pentru familii
Constituția Ungariei menționează identitatea catolică a țării, conferă o importanță specială familiei, protejează instituția căsătoriei și declară că Ungaria încurajează dorința de a naște copii. Parlamentul ungar a adoptat miercuri, 20 iunie 2018, cea de-a șaptea modificare a legii fundamentale, care interzice colonizarea populațiilor de origine străină pe teritoriul Ungariei și menționează că apărarea identității constituționale și a culturii creștine a țării este datoria fundamentală a statului. Noile amendamente conferă protecție legală „liniștii căminului”: libertatea de exprimare și exercitarea dreptului la asociere nu vor prejudicia viața particulară sau familială.
Nașterea de copii înseamnă prosperitate
În 2014, pentru a nu mai permite asocierea dintre nașterea de copii și o stare economică vulnerabilă, guvernul maghiar a înființat Ministerul pentru Familie și Tineret, desprinzând această structură de sub umbrela Ministerului Muncii și Protecției Sociale. A fost numită ministru Katalin Novàk, mamă a trei copii, al cărei mandat continuă de atunci.
În data de 21 mai 2018, la o întâlnire a laicatului catolic de la Roma, Katalin Novàk, ministrul ungar al familiei, a prezentat o dare de seamă despre politicile publice pro-viață și pro-familie ale Ungariei, explicând „Facem eforturi să oferim tot ajutorul necesar ca să ne asigurăm că toți copiii doriți ajung să se nască”.
Pro-familie, pro-națiune, pro-Europa
Cu altă ocazie, și premierul Viktor Orban spusese:
Vrem să ne construim politicile pe familii. Să aducem din nou familia în miezul politicii europene. Familiile și copiii sunt o adevărată binecuvântare – nu doar pentru națiune, ci și pentru întreaga comunitate europeană.
Avorturile au scăzut cu o treime față de 2010
Statisticile din Ungaria încep să arate că politicile pro-familie aplicate în mod susținut în ultimul deceniu dau roade. Numărul avorturilor a scăzut cu peste o treime față de anul 2010, iar rata fertilității a crescut ușor. A crescut și numărul căsătoriilor, în timp ce numărul divorțurilor a scăzut cu peste o cincime față de 2010:
Beneficii pentru maghiarii care nasc copii: în Ungaria și în afara ei
În prezent, Ungaria cheltuiește 4,8% din produsul intern brut pentru politicile de familie, mai mult decât majoritatea celor mai dezvoltate din lume. De exemplu, în rândul statelor membre OECD, media cheltuielilor pentru sprijinirea familiilor este de numai 2,55%.
Prima de maternitate, oferită o singură dată, la nașterea copilului, în cuantum de 2,25 ori mai mare decât pensia minimă lunară (aproximativ 200 de euro) sau de 3 ori mai mare (aproximativ 260 de euro), dacă se nasc gemeni. Condiția este ca femeia să fi fost la cel puțin patru examinări ginecologice pe parcursul sarcinii sau la cel puțin o examinare medicală, în cazul nașterilor premature. De această primă program beneficiază și copii cu cetățenie maghiară sau certificat de origine maghiară din statele vecine Ungariei (în România și Slovacia cea mai numeroasă minoritate etnică este cea maghiară).
Alocația pentru îngrijirea copilului (CSED), oferită în primele șase luni de concediu maternal, în cuantum de 70% din venitul mediu din ultimul an.
Beneficiu pentru îngrijirea copilului (GYED) – mama sau tata poate primi acest beneficiu până când copilul împlinește 2 ani (în caz de gemeni, până când împlinesc 3 ani), iar cuantumul este de 70% din media veniturilor din ultimul an, în limita unui plafon maxim stabilit la dublul salariului minim pe economie. Din acest cuantum se deduc impozitul pe venit și contribuția pentru pensie. În primul an de creșterea copilului, titularul nu are voie să muncească, dar începând din al doilea an, poate lucra cu orice normă vrea, fără să piardă beneficiul. Studentele care sunt mame primesc o sumă fixă stabilită prin lege. De la 1 ianuarie 2018, aceasta a fost mărită la 300 de euro pe lună pentru studentele la licență, respectiv 390 de euro pentru studentele la master, până când copilul împlinește doi ani.
Indemnizația de creștere a copilului (GYES) – sumă fixă lunară neimpozabilă acordată părinților de copii aflați în al treilea an de viață. Echivalează cu pensia minimă pe economie și din ea se deduce contribuția de 10% pentru pensie. Persoanele care nu au lucrat înainte de nașterea copilului primesc această indemnizație de la naștere și până când copilul împlinește trei ani.
Sprijinul pentru creșterea copilului (GYET) – beneficiu în cuantum fix pentru familiile care au de la trei copii în sus, cu cel mai mic având vârsta între trei și opt ani. Poate fi acordat fie mamei, fie tatălui, are cuantumul echivalent cu al pensiei minime pe economie (din care se reține 10% contribuția la pensie), iar titularul poate lucra până la 30 de ore pe săptămână sau oricât, dacă lucrează de acasă.
Beneficiile de mai sus se acordă pentru fiecare dintre copiii născuți, iar faptul că din ele se deduce contribuția la pensie arată că statutul de părinte este „recunoscut ca muncă plătită luată în considerare la pensionare”. O familie poate primi până la 622 de euro pe lună ca beneficii pentru îngrijirea copilului.
Alocația pentru creșterea copilului și sprijinul financiar școlar – prima se plătește lunar tuturor familiilor cu copii care au vârsta de până la șase ani, iar a doua tuturor familiilor care și-au trimis copii la școală, atât timp cât copiii sunt în școală, până când copilul împlinește 20 de ani (23 de ani pentru studenții cu dizabilități). La o familie cu un copil cuantumul era în 2015 în jur de aproximativ 40 de euro pe lună, crescând odată cu numărul copiilor. Părinții singuri primesc și ei lunar o sumă mai mare. Un procent de 99% din familiile maghiare primesc acest tip de sprijin financiar, care reprezintă cea mai mare cheltuială de la buget.
Scutirea de impozite pentru proaspăt căsătoriți – cuplurile proaspăt căsătorite în care cel puțin un membru este la prima căsătorie primesc o reducere de impozit în cuantum de aproximativ 15 euro pe lună timp de doi ani.
Reducerea bazei de impozitare pentru părinți – beneficiază de ea ambii părinți, începând din a 91-a zi de sarcină. Este în cuantum de 30 de euro pe lună pentru părinții cu un copil, 60 de euro pe lună pentru părinții cu doi copii și 100 euro pe lună pentru părinții cu trei sau mai mulți copii (din 2018 este posibil ca aceste reduceri să fie ceva mai mari pentru părinții cu cel puțin doi copii). Cei care nu pot beneficia pe deplin de această reducere pentru că au impozite mai mici de plătit, pot folosi restul de reducere pentru a nu mai plăti din buzunar contribuțiile pentru pensie și sănătate.
Maghiarii care au un copil câștigă astfel cu 13% mai mult decât cei fără copii. La acestea se adaugă scăderea prețurilor la utilități (gaze, apă, termoficare, electricitate, strângerea gunoiului).
Suspendarea, reducerea substanțială sau ștergerea împrumutului de studii – în primul trimestru al primei sarcini, femeile beneficiază de o suspendare a ratelor de returnare a împrumutului de studii; la al doilea copil, se șterge 50% din cuantumul împrumutului de studii pe care femeia trebuie să-l returneze statului; la al treilea copil, statul șterge cu totul datoria aferentă împrumutului de studii pe care femeia l-a făcut.
Reducerea creditelor ipotecare – statul asigură o reducere cu 3.000 de euro a creditului ipotecar făcut de o familie pentru fiecare al treilea copil născut în familia respectivă (chiar dacă cel mai mare dintre copii a împlinit deja 18 ani).
Pensii preferențiale pentru femei și eliminarea restricției de vârstă pentru pensionare – Dacă o femeie a muncit 40 de ani, se poate pensiona fără restricție de vârstă minimă. La aceasta se adaugă pensii preferențiale, cu scopul, explicat de ministrul Katalyn Novak, de „a le recunoaște femeilor contribuțiile multiple la societate și a le da ocazia să sprijine familiile prin îngrijirea nepoților lor”
Obligațiunea bebelușului – guvernul, prin Trezoreria de Stat, acordă aproximativ 137 de euro la nașterea copilului, într-un depozit care are maturitatea când copilul împlinește 18 ani și care este scutit de taxe și comisioane. Se încurajează depuneri lunare din partea părinților, pe care statul la premiază anual cu 10%. De acest program beneficiază și copii cu cetățenie maghiară sau certificat de origine maghiară din statele vecine Ungariei, România și Slovacia.
Granturi de stat pentru achiziționarea sau construcția de locuințe – Familiile care au cel puțin trei copii sau plănuiesc să-l nască (sau să-l adopte) pe al treilea (copiii anteriori pot avea și peste 18 ani) primesc un grant nereturnabil de la stat (CSOK) în valoare de peste 30.000 de euro (de 3,5 ori salariul mediu anual) pentru o locuință nou construită. Beneficiarii trebuie să fie căsătoriți, să aibă loc de muncă, să fi contribuit cu taxe o numită perioadă. Familiile care au doi copii beneficiază de un grant de 8.000 de euro, iar cele cu un copil de 1.800 de euro. Dacă o familie cu doi, trei sau patru copii intenționează să achiziționeze o locuință veche, grantul primit este mult mai mic.
Împrumuturi de stat cu dobânzi preferențiale pentru achiziționarea sau construcția de locuințe – Pe lângă grantul nereturnabil în valoare de peste 30.000 de euro (10 milioane de forinți), familiile maghiare care au sau plănuiesc să aibă trei copii în îngrijire (cu vârste de până la 25 de ani, dacă aceștia sunt studenți; pot fi și copii adoptați), primesc un împrumut în valoare de tot pe atât cât valoarea grantului nereturnabil. La acest împrumut dobânda este fixă, de 3%. De asemenea, dacă este vorba despre o casă nouă, statul le returnează diferența de TVA de la 27% la 5% – măsură menită să stimuleze totodată și construcțiile imobiliare. Locuința trebuie să aibă o anumită suprafață în funcție de numărul de copii al familiei, iar titularii împrumutului trebuie să aibă un anumit statut ca și contribuabili la stat și un scor bun de îndatorare (credit rating).
O schemă a beneficiilor pentru achiziționarea de locuințe mai jos:
NOTĂ
* Menționăm că am făcut acest efort de sinteză pe baza unor resurse fragmentate, dintre care multe nu sunt aduse la zi. Așteptăm pe adresa redacției (stiripentruviata@gmail.com) eventuale observații și corecturi de la vorbitori de limbă maghiară și de la cei care cunosc aceste politici. Sumele comunicate în euro de oficialii maghiari și de sursele consultate le-am lăsat ca atare, iar pentru cuantumurile menționate în surse în moneda locală (HUF) am folosit convertorul de valută de aici.