libertate de conștiință

TVR, AMENDATĂ de CNA după ce în cadrul unei emisiuni un invitat a criticat homosexualitatea

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Articol preluat de la ActiveNews

Consiliul Național al Audiovizualului a amendat postul public de televiyiune cu 10.000 de lei după ce în emisiunea Universul credinței de la TVR 1 s-a spus că homosexualitatea ar fi „un comportament deviant” și „atrage după sine legalizarea pedofiliei”.

Decizia a fost luată la propunerea Monicăi Gubernat, membru CNA, cu șapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) și unul „împotrivă” (Gabriel Tufeanu). Amenda a vizat ediția din 22 februarie a emisiunii „Universul credinței”, în urma căreia CNA a primit 11 reclamații, potrivit cărora au fost aduse acuzații cu caracter xenofob și s-ar fi incitat la ură împotriva comunității gay. După ce au urmărit emisiunea, membrii CNA au decis că aceasta a încălcat articolul 70 din Codul audiovizual, potrivit căruia „În cadrul programelor de știri și dezbateri care abordează probleme de interes public privind minoritățile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta și un punct de vedere al acestora.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Printre cei care au făcut reclamații s-a aflat și ActiveWatch, un ONG cunoscut pentru lobby-ul pe care îl face homosexualității.

În emisiunea „Universul credinței” s-a discutat despre lansarea cărții „Fața nevăzută a homosexualității, moderatorul Andrei Victor Dochia avându-i invitați pe autorii acesteia, Virgiliu Gheorghe și Andrei Dîrlău.

Citește și Cât de homofobi sunt autorii cărții „Fața nevăzută a homosexualității”?

CNA a constatat că în această emisiune Andrei Dîrlău a spus, printre altele: „Nu există nicidecum un consens în acest demers pe care-l promovează ideologia homosexualistă, care invocă un așa-zis consens științific care ar demonstra caracterul înnăscut al acestui comportament. Studiile științifice arată că nu este vorba de un comportament înnăscut, în cel mai bun caz putem vorbi despre o controversă la nivel științific între cei care susțin că este un comportament deviant, care ține de sfera unor tulburări de identitate și de comportament în sfera sexuală și care poate fi remediat printr-o terapie de conversie, psihoterapie (…).”   La rândul său, în timpul emisiunii, Virgiliu Gheorghe a spus, printre altele, că „legalizarea căsătoriilor (între persoanele de același sex – n.red.) atrage după sine legalizarea pedofiliei”, precizând că „în Cogresul SUA și în Senatul Canadei au apărut cercetători ce promovează ideea că pedofilii, de fapt, nu sunt agresori și este o orientare sexuală obișnuită datorată unei formațiuni din creier pe care ar avea-o. Lucru care se spunea în urmă cu câteva decenii despre homosexuali și s-a dovedit că nu este așa (…).” De asemenea, acesta a spus că legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex va duce la creșterea ratei de divorț.

Membrul CNA Lorand Turos a spus că moderatorul avea obligația să vină cu contraargumente: „Nu se poate să vorbești despre un subiect despre care nu există un consens în societate, să dezbați fără audiatur et altera pars. Dacă genul emisiunii nu permite așa ceva, atunci moderatorul ar fi avut obligația să vină cu contraargumente. Eu mă uit și aflu că homosexualitatea înseamnă dezincriminarea pedofiliei și că pedofilia ar urma să fie legalizată, la televiziunea publică. Cum își permit așa ceva?”, a spus Lorand Turos.
Pe de altă parte, prezent la ședința CNA, reprezentantul TVR Ion Stavre a spus că subiectul emisiunii a fost lansarea cărții respective. „Colegii mei au fost invitați la o conferință de presă, care nu a mai avut loc, întrucât organizațiile respective (care susțin comunitatea gay – n.red. n.r.) au făcut presiuni asupa celor care dețineau clădirea (în care avea loc conferința – n.red.) și a fost anulată în ultima clipă”, a spus Ion Stavre. Acesta a precizat că nu se poate vorbi despre caracterul ofensator al emisiunii, întrucât „permanent s-a avut în vedere latura științifică și faptul că a fost o dispută în lumea științifică actuală” în privința subiectului discutat.   Membrii CNA au spus, însă, că lipsa unui opozant cu privire la subiectul dezbătut ar fi trebuit să fie suplinită de moderator. „Este în final o lipsă de abilitate de a aborda subiectul. Eu am discutat cu producătorul, au fost puțin depășiți de situație, de conflictul de la fața locului (…) probabil că marcați de disputa locală, nu au găsit soluția editorială”, a mai spus Stavre.   Membrul CNA Florin Gabrea a spus că efectul „e foarte nociv”, întrucât această temă este „extraordinar de sensibilă”.   „Eu cred că, din păcate, subiectul emisiunii nu a fost incidentul de la lansarea de carte, nici măcar prezentarea cărții. Subiectul principal a fost presupusa patologie a homosexualității, subiect care trebuie tratat cu atenție deosebită, în mod imparțial și cu prezentarea celorlalte puncte de vedere, ceea ce nu s-a întâmplat”, a spus, la rândul său, Lorand Turos. „Să spui despre o minoritate sexuală că este caz patologic, să spui că sunt niște oameni bolnavi este discriminare”, a mai spus Lorand Turos.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button