Cât de homofobi sunt autorii cărții „Fața nevăzută a homosexualității”?
După cum anunțam într-un articol anterior, locația lansării de carte a fost schimbată de trei ori, după ce Senatul Universității din București a refuzat găzduirea evenimentului, iar Casa de Cultură a Studenților din București și-a retras aprobarea în ultimul moment.
Motivul? Pentru că, în zilele premergătoare conferinței, câteva ONG-uri care promovează drepturile persoanelor LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuale și Transexuale) le-au cerut respectivelor instituții să se desolidarizeze de eveniment. Citiți în josul acestei pagini mesajele instituțiilor și organizațiilor implicate în această luptă politică și mediatică.
Stiripentruviata.ro l-a întrebat pe Virgiliu Gheorghe, co-autor, cum se poate apăra de acuzația de homofobie pe care i-au adresat-o organizațiile LGBT. Virgiliu Gheorghe ne-a declarat:
Eu, personal, cred că însuși conceptul de homofobie este un abuz verbal. Suntem abuzați când suntem numiți homofobi, pentru că nu văd niciun heterosexual să aibă vreo frică (fobie). Cel mult este o frică la fel ca atunci când vezi că arde casa vecinului și trebuie să fii atent să nu îți ia și ție foc casa. Și apoi te duci imediat să ajuți să stingă focul. Oare asta se numește pirofobie („teamă de foc”) ? Nu. Pur și simplu mă lupt să mă apăr de focul care vine peste mine. Dar sunt și oameni care au pirofobie, când văd focul, au frică de foc. E cu totul altceva.
Deci vedeți că se produce o alunecare semantică, se trece la o judecată de valoare, la o învinovățire, la o condamnare a populației în general, care este heterosexuală și despre care se spune că este „homofobă”. Orice manifestare, orice afirmație care pune la îndoială dogmele constitutive ale noii ideologii devine homofobie. Ți s-a pus eticheta. În societatea de dinainte de 1990, făceai opt-zece ani de pușcărie numai pentru că erai dușmanul poporului. Dacă puneai la îndoială una din dogmele fundamentale ale comunismului, erai dușmanul poporului.
Pe pagina de Facebook a organizației Transform, care promovează drepturile persoanelor transexuale, susținătorii au fost invitați să le trimită autorităților o scrisoare care făcea apel la aplicarea Codului de Etică al Universității din București și în care se afirma:
In primul rand, termenul tulburarea identitatii de gen este incorect, fiind inlocuit cu incongruenta de gen în DSM-5 (Manual de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale). (…). Termenul prezentat derogatoriu, precum o boala mintala, merge împotriva curentului academic, care incearca sa adopte un punct de vedere obiectiv si just vis-a-vis de gen, iar terminologia este invechita si este recomandata evitarea folosirii termenului. (…) In al doilea rand, cartea care este lansata la eveniment incalca normele de obiectivitate academica, fiind prezentata dintr-o perspectiva homofoba, cu date descrise subiectiv pentru a se potrivi cu agenda politica a autorilor, prezinta termeni derogatorii la adresa minoritatilor sexuale si este in intregime o opera de propaganda care nu poate fi asociata cu o organizatie academica.
Declarația lui Ștefan Mocioacă, directorul Casei de Cultură a Studenților din București:
Cu toate că respectăm punctele de vedere ale oricărei persoane și încurajăm libertatea de exprimare sub orice forme, atâta vreme cât aceasta este în limitele legii, considerăm că lansarea acestei cărți și promovarea unor astfel de mesaje în cadrul Casei de Cultură a Studenților București contravin principiilor de funcționare ale instituției, activităților desfășurate și Regulamentului Cadru de Organizare și Funcționare al acesteia, precum și politicilor publice în domeniul tineretului adoptate de către Ministerul Tineretului și Sportului, entitate în subordinea căreia se află Casa de Cultură.
Extras din scurtul anunț prin care Universitatea București a ținut să se delimiteze de eveniment astfel:
Universitatea din București precizează că evenimentul Tulburarea identității de gen și viitorul omenirii, anunțat pentru miercuri, 18 februarie 2015, la Casa de Cultură a Studenților, nu este organizat în colaborare cu Universitatea din București și nu se desfășoară cu sprijinul sau sub egida Universității din București. Universitatea din București își reafirmă angajamentul față de diversitatea culturală și de opinie și față de dreptul la liberă exprimare. Universitatea promovează un mediu academic în care drepturile și demnitatea umană ale studenților, ale cadrelor didactice și ale personalului administrativ sunt respectate. În același timp, Universitatea din București sprijină o cultură incluzivă, în care opiniile și drepturile tuturor grupurilor sunt reprezentate în mod echitabil.
Universitatea din București reamintește că nu poate răspunde de evenimentele sau dezbaterile organizate în alte spații decât cele pe care le administrează. Casa de Cultură a Studenților se află în patrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului.