avortlibertate de conștiință

Președintele Obama a discutat cu Papa Francisc despre avort și libertatea religioasă

ObamaPopeFrancis03272014-500px-500x323

de Ben Johnson, 27 martie 2014, LifeSiteNews.com

La prima sa întrunire cu președintele american, Papa Francisc a reiterat preocupările Bisericii Catolice în legătură cu politica Administrației Obama referitoare la avort, obiecția de conștiință și libertatea religioasă.

Întâlnirea a durat 52 de minute. În timpul scurs din 2009 încoace, de la întâlnirea lui Obama cu Papa Benedict, s-a adâncit clivajul dintre Biserica Catolică și politica președintelui american, care a promovat avortul la cerere, căsătoriile între persoane de același sex și obligarea furnizorilor privați de servicii medicale de a oferi produse și servicii de contracepție decontate din bani publici, chiar dacă furnizorii au o obiecție de conștiință în acest sens. Curtea Supremă din SUA urmează să se pronunțe asupra constituționalității acestor măsuri, în timp ce, la întrunire, Papa a reafirmat îngrijorarea că noul sistem public de sănătate din SUA îi obligă pe catolici să-și renege cele mai profunde convingeri religioase.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Papa a mai criticat încercarea unor figuri publice de a marginaliza mesajul pentru viață la nivelul societății și de a-l califica drept “ideologie obscurantistă și conservatoare”, arătând că „apărarea vieții nenăscuților este strâns legată de apărarea tuturor celorlalte drepturi ale omului, pornind de la convingerea că ființa umană este întotdeauna sacră și inviolabilă, în orice situație și în orice stadiu de dezvoltare”.

Papa Francisc și Președintele Obama au mai abordat problema tensiunilor internaționale create în jurul Rusiei, Ucrainei și Crimeei, aspecte de politică externă în care ambii demnitari sunt puternic implicați.

De asemenea, Papa și președintele american au reafirmat sprijinul reciproc în combaterea traficului de persoane la nivel mondial, cu toate că administrația Obama a tăiat în 2011 finanțarea publică  acordată în acest scop Conferinței Americane a Episcopilor Catolici, deoarece aceasta refuză să le ajute pe femeile gravide să facă avort.

Maureen Ferguson, consilier la Asociația Catolică din SUA, a comentat despre această întâlnire la nivel înalt: „Sperăm să nu rămânem doar cu o fotografie de presă care să ajute la promovarea agendei politice interne a președintelui. Întâlnirea are loc chiar în timp ce administrația Obama se luptă cu Biserica Catolică din SUA pentru dreptul de a fi catolic, ajungând până la Curtea Supremă în încercarea de a obliga credincioșii – inclusiv pe călugărițele care îngrijesc săracii – să încalce învățăturile Bisericii pentru a evita amenzi serioase”.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button