avortteoria genului

Vatican: Apărarea vieții nenăscute este strâns legată de apărarea tuturor celorlalte drepturi ale omului

de Redacția Stiripentruviata.ro

„Apărarea vieții nenăscute este strâns legată de apărarea tuturor celorlalte drepturi ale omului”, se afirmă într-un document recent emis de Vatican.

„Aceasta presupune convingerea că o ființă umană este sacră și inviolabilă în orice situație și în orice stadiu de dezvoltare. Ființele umane sunt un scop în sine și niciodată un mijloc de rezolvare a altor probleme. Odată ce această convingere dispare, dispar și bazele solide și durabile pentru apărarea tuturor drepturilor omului, care vor deveni astfel supuse capriciilor trecătoare ale celor puternici.”

Dicasteriul pentru Doctrina Credinței a publicat luni, 8 aprilie 2024, Declarația Dignitas Infinita, după cinci ani de cercetări. Semnată și aprobată de Papa Francisc, declarația enumeră între încălcările demnității umane avortul, eutanasia, maternitatea surogat, războiul, sărăcia și traficul de persoane.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Documentul exprimă și poziția Bisericii cu privire la teoria genului și operațiile de schimbare de sex.

Dignitas Infinita reafirmă poziția Bisericii Catolice cu privire la demnitatea fiecărei persoane umane, despre care amintește că este „creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și răscumpărată în Iisus Hristos”.

De asemenea, documentul subliniază că demnitatea și umanitatea nu depind de capacitatea persoanei umane de a raționa sau de starea ei de conștiență. Demnitatea inerent umană este prezentă „la un copil nenăscut, la o persoană inconștientă sau la o persoană în vârstă aflată în suferință”, indiferent de condițiile de viață sau calitățile persoanei respective.

Aceasta înseamnă că sunt chipuri ale lui Dumnezeu atât savanții, cât și persoanele țintuite la pat în stare de inconștiență, atât sportivii de succes, cât și persoanele cu dizabilități fizice.

„Biserica insistă asupra faptului că demnitatea fiecărei persoane umane, tocmai pentru că este intrinsecă, se păstrează în orice circumstanțe”, se afirmă în document.

Avortul

Documentul cere ca dreptul la viață al tuturor oamenilor să fie protejat și critică acceptarea culturală a avortului.

„Acceptarea avortului în mentalitatea populară, în comportament și în lege dezvăluie o criză extrem de periculoasă a simțului moral, care nu mai poate face distincția între bine și rău nici când este în joc dreptul fundamental la viață. În fața unei situații atât de grave, avem nevoie acum, mai mult ca oricând, de curajul de a privi adevărul în ochi și de a spune lucrurilor pe nume, fără a ceda la compromisuri convenabile sau la tentația autoamăgirii”, se arată în document.

„Niciun cuvânt nu are puterea de a schimba realitatea lucrurilor: avortul indus este uciderea deliberată și directă, prin orice mijloace, a unei ființe umane în faza inițială a existenței sale, cea care se este cuprinsă între concepție și naștere.”

Copiii nenăscuți sunt „cei mai lipsiți de apărare și inocenți dintre noi. În zilele noastre, se fac eforturi pentru a le nega demnitatea umană și pentru a face cu ei ceea ce se dorește, luându-le viața și adoptând legi care să împiedice pe oricine să se opună”.

Maternitatea-surogat

În ceea ce privește maternitatea surogat, documentul se face ecoul unui discurs ținut de Papa Francisc la începutul acestui an, în care a numit această practică „deplorabilă” și a cerut să fie interzisă la nivel internațional.

„Copilul are dreptul de a avea o origine pe deplin umană (și nu indusă artificial) și de a primi darul unei vieți care să manifeste atât demnitatea celui care dăruiește, cât și a celui care primește”, se arată în document.

„Maternitatea surogat încalcă și demnitatea femeii, fie că aceasta este constrânsă să o facă, fie că alege să se supună în mod liber. Pentru că, în această practică, femeia este detașată de copilul care crește în ea și devine un simplu mijloc aservit câștigului arbitrar sau dorinței altora. Acest lucru contrastează din toate punctele de vedere cu demnitatea fundamentală a fiecărei ființe umane și cu dreptul fiecărei persoane de a fi recunoscută întotdeauna în mod individual și niciodată ca un instrument pentru altul.”

Sinucidere „asistată” și eutanasie

Documentul critică ideea de „moarte demnă”, pe care se bazează practica tot mai răspândită a sinuciderii asistate sau a eutanasiei. „Suferința nu îi face pe bolnavi să-și piardă demnitatea, care le aparține în mod intrinsec și inalienabil”, se afirmă în document, care subliniază că soluția stă în îngrijirea paliativă.

„Viața este un drept, nu moartea, care poate fi așteptată, dar nu administrată”, mai afirmă documentul. „Iar acest principiu etic îi privește pe toți, nu doar pe creștini sau pe credincioși. Așa cum am menționat mai sus, demnitatea fiecărei persoane, indiferent cât de slabă sau împovărată de suferință, implică demnitatea noastră, a tuturor.”

Documentul a fost prezentat, într-o conferință de presă, de Prefectul Dicasteriului pentru Doctrina Credinței, Cardinal Victor Manuel Fernández.

Cardinal a afirmat că teoria genului „sărăcește viziunea umanistă” și a vorbit despre „frumusețea întâlnirii dintre un bărbat și o femeie, care pot fi împreună și pot avea o relație intimă din care se naște o nouă viață, este ceva ce nu se poate comparat cu nimic. Actele homosexuale au o caracteristică care nu poate reflecta nici pe departe această frumusețe”.

„În acest context, ideea de căsătorie între persoane de același sex sau de eliminare a diferențelor nu pare acceptabilă”, a adăugat cardinalul.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor despre operațiile de schimbare de sex, Prefectul Dicasteriului pentru Doctrina Credinței a spus că acestea ilustrează „tendința de a dori să re-creezi realitatea”, ceea ce face ca ființa umană să înceapă să se simtă „omnipotentă” și să creadă „că inteligența sa o face capabilă să construiască totul de parcă nu ar fi existat nimic înainte”.

„Gravitatea” situației „devine specială” în cazul copiilor care primesc tratament hormonal, a spus cardinalul: libertatea lor trebuie mai întâi „să fie luminată”. Faptul că discutarea subiectului implică și copiii ar necesita un întreg document doctrinar separat, a spus prelatul.

Când jurnaliștii i-au amintit că în Franța „dreptul” la avort a fost înscris în Constituție, Cardinal Victor Manuel Fernández a declarat: „Când un copil crește în pântecele mamei sale, poate fi vorba despre o femei care se dezvoltă”, prin urmare vorbim despre „dreptul unei femei împotriva dreptului altei femei”.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button