adolescenţitrafic de persoane

TRAFICUL de persoane: Metode de racolare și profilul victimelor / RAPORT ANITP 2016

Într-o anchetă realizată de PRO TV, un polițist de la Combaterea Crimei Organizate afirmă că jumătate din cazurile de trafic de persoane care i-au trecut prin mână anul acesta au vizat fete minore. Multe din ele nu sunt răpite, ci recrutate prin metoda lover-boy („iubitul”), povestesc victimele care au reușit să scape și rudele victimelor. Redăm ai jos un extras dintr-un raport oficial care prezintă metoda de recrutare și profilul psiho-social al victimelor.


„Lover-boy-ul este acel bărbat care, în mod intenţionat, se foloseşte de ataşamentul emoţional al unei femei, cu scopul final de a o determina să se prostitueze. Lover-boy-ul acţionează în scopul deţinerii controlului absolut asupra victimei, pentru ca aceasta să îi îndeplinească cererile. Fata, de fapt, se îndrăgosteşte de acesta, fără să realizeze că el o controlează. De cele mai multe ori, după un timp limitat, el va inventa datorii sau „obligații” pentru a căror rezolvare ea trebuie să se culce cu unul dintre prietenii lui, căruia el ii datorează bani, sau cu o altă persoană, pentru a obține bani. Pentru ea, a accepta înseamnă a-și salva „iubitul”, însă pentru el este doar o afacere.

Trebuie precizat şi că toate aceste etape se derulează într-un ritm accelerat, ceea ce împiedică, oarecum, victima să conştientizeze situaţia în care se află.

Pentru realizarea scopului propus, lover-boy-ul foloseşte anumite tehnici, cum sunt:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

– lover-boy-ul are întodeauna un aspect îngrijit, este bine îmbrăcat şi vorbeşte frumos. Este, de obicei, o persoană la care fata nu ar fi visat, astfel că în momentul în care el o abordează, este ca şi cum visurile ei au devenit realitate.

– în cele mai multe dintre cazuri, lover-boy-ul are în spatele său o întreagă reţea criminală, astfel că acesta are permanent acces la bani. El se foloseşte de cadouri scumpe pentru a o curta pe fată. În acelaşi timp, aceste cadouri reprezintă şi o garanţie a relaţiei, pentru că nu poţi părăsi cu uşurinţă o persoană care-ţi dăruieşte lucruri scumpe. De altfel, pentru multe dintre fetele recrutate printr-o astfel de metodă, toate aceste reprezintă un bilet de acces către o lume inaccesibilă până la acel moment.

– lover-boy-ul, de obicei, creează o relaţie de dependenţă, în care fata ar face orice pentru el. El se foloseşte de sentimentele ei pentru a o controla, pentru că ea nu este suficient de matură pentru a-şi da seama de ce se întâmplă. Ceea ce consideră ea a fi dragoste este, de fapt, un control/o conducere a ei în direcţia aleasă de el. Asta face extrem de dificilă o eventuală plecare a ei. Ea îl iubeşte cu adevărat şi depinde de el. Emoţiile ei fiind foarte puternice, ea nu poate conștientiza ceea ce i se întâmplă. În timp, ea ajunge să practice prostituţia şi fiind prinsă în jocul traficului, fie îi este foarte greu să scape din mâinile traficanţilor, fie se simte atât de ruşinată faţă de familia şi prietenii săi, ca nu ar putea să se mai întoarcă vreodată la ei.

Din analizarea unor cazuri monitorizate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane din România, în ceea ce priveşte profilul persoanelor vulnerabile a fi recrutate printr-o astfel de metodă, s-au conturat următoarele ipoteze.

În majoritatea cazurilor, recrutarea se face de către o persoană necunoscută victimei, iar atenţia este îndreaptă către persoane minore, al căror discernământ este încă în formare, de sex feminin, cu un nivel de educaţie scăzut şi provenind din familii cu posibilităţi financiare reduse, monoparentale sau biparentale. În ceea ce priveşte familiile biparentale, trebuie precizat că, în cele mai multe dintre situaţii, vorbim despre acele familii caracterizate de lipsa implicării parentale în viaţa copiilor, cu relaţii tensionate, violenţă domestică, consum de alcool sau stupefiante, per ansamblu, despre un mediu care-l determină pe minor să vadă viaţa promisă de lover-boy, de multe ori, ca o modalitate de evadare. Astfel se remarcă importanţa mediului familial, a stării materiale, precum şi a nivelul de educaţie în ceea ce priveşte vulnerabilizarea la trafic prin această metodă.”

(extras din „RAPORT național privind evoluţia traficului de persoane, în anul 2016”, realizat de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane)

Raportul pe anul 2018 aici.

Alte rapoarte aici.

Mărturia unei tinere traficate de iubit prin metoda LOVERBOY: „Prostituţia nu-i altceva decât un act de violenţă care lezează demnitatea umană”

Pentru ADOLESCENTE. Fă-ți Testul LOVERBOY. Află dacă ești VULNERABILĂ sau chiar ÎN PERICOL!

Traficul de persoane, sclavia modernă. Cum îl putem combate


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button