adolescenţieducaţie sexuală
Să vorbim despre sexualitate cu copiii noștri
Mulți adolescenți se dăruiesc relațiilor sexuale premature, căutând dragostea pe care nu au primit-o de la tații și mamele lor.
Sunt multe tinere care rămân însărcinate pentru că, inconștient, căutau dragostea taților lor în brațele vreunui băiat. Altele sunt atât de „flămânde de dragoste” încât iluzia unor momente de afecțiune este suficientă pentru a le convinge să se dăruiască unui bărbat. Același lucru se întâmplă cu băieții care încep să experimenteze relații homosexuale. Să nu subestimăm importanța dragostei paterne. Este fundamentală pentru buna dezvoltare sexuală a fiilor și a fiicelor noastre.
În ziua de astăzi a vorbi despre această temă nu este o opțiune: este absolut esențial.
Poate că unul dintre subiectele cele mai dificile de discutat cu copiii noștri este tema sexualității. Mulți tați și multe mame văd că fiii și fiicele lor devin adolescenți și încep să tremure gândindu-se că trebuie să discute «anumite lucruri» cu ei, și nu știu cum. În ziua de astăzi, a vorbi despre această temă nu este o opțiune: este absolut esențial. Toată lumea discută despre sex și noi, pentru că suntem creștini, trebuie să vorbim cu claritate și fermitate din perspectiva biblică.
Ce putem face pentru a facilita dialogul?
Adevărul este că dacă ne așteptăm copii să ajungă la pubertate pentru ca să le vorbim despre sexualitate, vom avea vreo zece ani întârziere. Sexualitatea nu înseamnă doar relații sexuale. Are legătură cu toată dezvoltarea umană, din copilărie până la vârsta a treia. Nu ne «facem ființe sexuale» odată ce ajungem la pubertate. Ne naștem ființe sexuale. În plus, Dumnezeu nu S-a înșelat făcându-ne în acest fel. Nu a spus: „Vai, am greșit”. El ne-a creat așa intenționat. Este intenția Sa să fim ființe sexuale.
Atunci, ce face să fie atât de dificile discuțiile despre acest subiect?
În primul rând, cel mai probabil este că, de asemenea, părinții noștri ne-au vorbit puțin despre această problemă. Într-o anumită formă ne-au făcut să simțim sau să gândim că este ceva rușinos în sexualitate. Poate în școală sau în liceu ceilalți au râs de noi. Motivele sunt numeroase, dar cert este că atunci când vorbim cu copiii noștri despre sex trebuie să ținem cont de propria noastră sexualitate, care de multe ori este prost rezolvată. Dăm numai ceea ce avem și trebuie să căutăm să avem ce-i mai bun posibil.
Pe de altă parte, este firesc să ne simțim nesiguri când vorbim pe acest subiect, pentru că nu avem toată informația adecvată. Prin urmare, este neapărat să căutăm în diferite surse. În plus, informația ne ajută în propriile noastre vieți. De asemenea, este fundamental să cunoaștem ce zice Biblia despre sexualitatea noastră și nu ce credem noi că zice Biblia.
Poate că aceasta să fie o bună regulă: să facem astfel încât comunicarea cu copiii noștri să fie atât de fluidă, pentru ca atunci când au întrebări, inclusiv despre problemele de sexualitate, să aibă încredere și să vină cu ele la noi.
Trebuie să începem să vorbim cu copiii noștri încă de la o vârstă fragedă. De mici să le vorbim de corpurile lor: că Dumnezeu le-a creat și că sunt bune toate (toate membrele lor, inclusiv „părțile intime”) și despre diferențele dintre bărbat și femeie. Nu uit că odată, când fiica mea avea trei ani, a întrebat pe toți invitații mei la intrare „dacă aveau pipi”. Atunci mi-am cerut scuze și am luat-o deoparte pentru a discuta. Întrebarea sa era justificată de faptul că era curioasă să știe cine avea penis și cine nu, dar a trebuit să-i spun că sunt întrebări pe care trebuie să le punem în privat. Cel mai important a fost că a învățat că poate să vină să mă întrebe ceea ce voia să știe.
Nu trebuie să ne facem iluzii că atunci când ei vor ajunge la adolescență comunicarea se va stabili instant. Dacă nu lucrăm la comunicare cu ei de mici, va fi cel puțin dificil (chiar dacă nu imposibil) să o facem când ajung la pubertate.
Cu siguranță, comunicarea este o linie de viață, un canal, și prin el putem transmite conținuturile pe care le considerăm importante, inclusiv despre sexualitate. Poate mai întâi trebuie să ne îngrijim să dezvoltăm o capacitate solidă de comunicare cu copiii noștri. După aceea, toată informația va circula cu ușurință.
Alt aspect care ar trebui să ne alerteze despre importanța discuțiilor cu fiii și fiicele noastre despre sexualitate este acela că trăim într-o lume de pericole sexuale enorme, de libertinaj și promiscuitate, de abuz sexual în proporții epidemice și cu o Biserică în cea mai mare parte tăcută pe această temă. De câte ori am auzit o predică despre abuzul sexual și cum să ne ferim? Despre cum să ne învățăm fiii și fiicele să se ferească? Despre transmiterea bolii SIDA? Despre homosexualitate (care nu constă doar în condamnare)? Despre violența domestică? Despre cum să ne comportăm în toate aceste circumstanțe? Cum am spus și în alte ocazii, lumea vorbește și vorbește mult despre această temă, dar nu din perspectivă biblică. Dacă rămânem tăcuți, permitem ca lumea să formeze valorile copiilor noștri.
Am un prieten medic, doctorul Apolos Landa, care spune: „fereastra oportunității pentru a vorbi despre SIDA cu copiii este între 5 și 12 ani.” Dacă nu-i educăm înainte de pubertate, este târziu. Vedem tineri de 20 până la 25 de ani, infectați și murind de SIDA, pentru că au început o viață sexuală activă cu zece ani înainte.
Poate că un motiv în plus pentru care este dificil să vorbești despre sexualitate este acela că noi, fiind creștini, avem un mesaj contrar celui pe care-l proclama medicii. Spunem că relațiile sexuale sunt pentru căsătorie, că trebuie – și putem – să așteptăm până atunci, că trebuie să păstrăm fidelitatea reciprocă pe viață cu soțul nostru sau soția noastră. Din contră, lumea ne învață că tinerii nu pot/ nu știu să aștepte, că trebuie să aibă relații sexuale „protejate”, că pot să se culce cu cei de care se simt atrași, la orice vârstă și cu orice nivel de compromis. Lumea spune că nu trebuie să ne privăm de plăcerile sexului; în schimb, de multe ori mesajul creștin a fost că trebuie să te supui „datoriei conjugale”. Pe bună dreptate tinerii preferă mesajul lumii !
Pentru asta, ne întoarcem de unde am început: cu noi. „Ce cred despre sexualitate?” „A fost păcatul originar?” Este o pedeapsă pentru femei „să suporte” dorințele soților lor, cel puțin până la menopauză? „Relațiile sexuale sunt numai pentru a avea copii?” „Numai bărbații pot/trebuie să se bucure de plăcerea sexului?” Asta nu este ce ne învață Domnul. Și trebuie să fim atenți că exact ceea ce crede cineva în lăuntrul inimii sale despre sexualitate îl va transmite fiilor și fiicelor sale.
Pentru a finaliza, să revizuim ce avem de făcut pentru a putea vorbi cu copiii noștri despre sexualitate:
1.Să ne rezolvăm propriile noastre probleme. Putem să începem prin a admite în fața lui Dumnezeu că sexualitatea noastră are nevoie de sănătate. Lui Dumnezeu nu îi este rușine când insistăm pe vreo temă sexuală!
2.Să căutăm informații adecvate. Probabil că aici avem provocarea de a căuta cărți și manuale solide din punct de vedere științific și din punct de vedere biblic, adecvate pentru educația sexuală în Biserică. Nu este nicio rușine în a ști. Îngrozitor este să persiști în ignoranța care poate să ne omoare pe noi și pe copiii noștri, dacă nu înțelegem ce este cu SIDA și alte boli cu transmitere sexuală. Nu ajunge pur și simplu să spunem copiilor noștri că nu trebuie să aibă relații sexuale înainte de căsătorie. Trebuie să le dăm motiv, să îi informăm despre consecințele unei sexualități instabile și binecuvântarea unei sexualități trăite între sfinții lui Dumnezeu.
3.Bărbaților, nu lăsați creșterea copiilor voștri doar pe seama soțiilor voastre! Ele nu pot îndeplini funcțiile masculine atât de necesare pentru buna dezvoltare psihosexuală a tinerilor.
4.Să dezvoltăm bune canale de comunicare cu copiii noștri de când sunt mici.
5.Să înfruntăm cu luciditate mesajul lumii. Suntem creștini și credem că Biblia dă mărturie despre adevăr, că în ea sunt cuvinte din veșnicie și pentru veșnicie; trebuie să aducem o mărturie profetică, adică limpede și cu tărie, depre adevăr și să înfruntăm mesajul hedonist al societății care ne înconjoară. Trăim într-o lume de provocări enorme, dar mereu a fost așa. Niciodată nu a fost ușor să fii creștin. Cu tot ce se întâmplă în lume, putem căuta ca următoarea generație să crească mai sănătoasă, în privința sexualității, decât noi.
Sursă: Desarrollo Cristiano.com
********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.
În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.
Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la stiripentruviata@gmail.com
DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.