educaţie sexualăopinii

Nașterile la adolescente: La Institutul Național de Statistică s-au făcut aceleași afirmații pe care le-a făcut și Vasile Bănescu. Încă nu a reclamat nimeni la CNCD

de Cristina Popescu, Facebook

Văd că faimosul studiu Eurostat privind numărul de mame sub 20 de ani este scos periodic la lumină și reîncălzit, doar-doar o da în fiert, de fiecare dată pe alt canal media (de data asta, Pro TV, preluat și de Hotnews), pe stilul „bate șaua să priceapă iapa”.

Evident, după (fireștile) lamentări ale intervievatei (directoarea Direcției de Asistență Socială), se strecoară și soluția problemei: educația sexuală, „un subiect considerat tabu în multe situații” – după cum remarcă reporterul.

Subiect care nu e tabu în cazul acestor publicații; pentru Pro TV tabu pare, însă, spunerea pe nume acelei comunități problematice la care se referă șefa asistenței sociale:

Sunt comunități pentru care a face copii la vârste fragede este ceva normal. Majoritatea acestor mame nu au școală, nu au o locuință și uneori nici acte.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Probabil o fi fost vorba despre comunitățile de sași și șvabi.

Și totuși, în graba de a bifa referirea obligatorie la educația sexuală ca soluție minune, intervievata pomenește, din greșeală, adevăratele probleme și adevăratele soluții: „Dacă nu se face educație parentală, școlară, morală, nu știu unde o să ajungem, cu toate acestea puse cap la cap” (deci simpla educație, nu neapărat sexuală, e cea necesară) fără să-și dea seama că, atunci când afirmă că „aceste mame nu au școală” anulează orice validitate a raționamentului potrivit căruia introducerea „educației sexuale” în școală ar putea determina ceva în comportamentul unor fete care se caracterizează și prin faptul că nu calcă prin școli.

În fine, se cuvine să remarcăm că, în paralel cu sugestiile transparente ale Pro TV-ului în favoarea ideii că ar fi tare bine să-i educăm sexual instituțional pe copii, ieri a avut loc la INS și o conferință a unor specialiști în probleme demografice, Hotnews consemnând cu această ocazie și următoarea constatare a unui sociolog:

…în cazul romilor, ponderea femeilor care nasc la vârste sub 20 de ani e de 10 ori mai mare decât proaspetele mame de peste 20 de ani.

E un fapt și a fost rostit ca atare (probabil un alt fapt ar fi că femeile din comunitățile acelea al căror nume nu e indicat să-l pomenim nu prea avortează, în lipsa educației sexuale -și nu cred că n-au auzit de avort; o fi bine? o fi rău?). Să mă bucur că a fost pomenit în Hotnews fără indignări de presă progresistă și fără amenințări cu cenecedeul din partea activiștilor? Să mă supăr că în cazul unor referiri în același ton (și la fel de neutre și de bună credință) Vasile Bănescu a fost dat pe mâna poliției gândirii? Să sper că se va mai păstra posibilitatea de a opina asupra unor realități factuale fără procese de intenție prin CNCD?

Citește mai multe opinii de Cristina Popescu

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button