valorile familiei

Interviu cu Alexey Komov, Director de Programe Internaționale la Fundația Sf. Vasile cel Mare / Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”

komov

de Știri pentru viață

Cum v-a venit ideea organizării acestui forum?

Acum patru ani, m-am gândit că trebuie să existe oameni buni, pro-familie, și în Occident, așa că am mers în SUA, la Colorado Springs, la întâlnirea Comitetului Executiv al Congresului Mondial al Familiilor, o platformă mondială care unește sute de organizații din 80 de țări ale lumii și își propune să apere familia naturală.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citește și: Forumul Internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității” s-a încheiat ieri la Moscova

Le-am propus să organizăm un eveniment la Moscova. Ne-a luat patru ani. Între timp am organizat Summitul Demografic „Viitorul Umanității”, în iunie 2011, tot la Moscova, și am pregătit în paralel acest eveniment.

Suntem foarte fericiți că s-a întâmplat la un nivel atât de înalt. Suntem acum în Catedrala „Hristos Mântuitorul”, cea mai mare din Rusia, care a fost distrusă în timpul comunismului și reconstruită mai bine și dotată cu o sală de conferințe foarte frumoasă. Avem aici 1.500 de invitați. Ieri am avut o întâlnire la Kremlin, iar seara a avut loc un concert în piața istorică a Kremlinului. Cred că un astfel de eveniment se întâmplă doar o dată la zece ani și suntem foarte fericiți că se demonstrează astfel că valorile familiei sunt sprijinite de Rusia. Din nefericire, în țările occidentale, aceste valori au început să  piardă teren în fața atacurilor ideologice.

În festivalul și serbările din prima zi s-au implicat o mulțime de familii din toată Rusia. Cum ați reușit să le mobilizați?

Avem două mari fundații în Rusia, care au organizat aceste frumos eveniment: Fundația „Sfântul Apostol Andrei Întâiul-Chemat”, programul „Sfințenia Maternității” și Fundația „Sfântul Vasile cel Mare”. Acestea sunt principalele organizații care apără valorile familiei în Rusia. A fost nevoie de multă muncă de organizare. Prin acest program pan-rusesc, introdus în toată Rusia, avem contacte de la familii numeroase din diverse orașe. Am organizat astfel festivalul familiilor numeroase, care a avut loc ieri, și sprijinim cât de mult putem familiile numeroase. Vrem să avem familii puternice, astfel încât viitorul societății noastre să fie stabil și bun.

Ce mesaj aveți pentru familiile din România?

Mesajul meu către familiile din România este că noi, mai ales cei din țările ortodoxe, care avem o cultură asemănătoare, ar trebui să fim lideri mondiali în protejarea familiei și a valorilor acesteia. Pentru că regiunea noastră, Europa de Est, a trăit o combinație de factori unici în istorie. În primul rând, am fost protejați – poate că a fost bine, poate că a fost rău – de revoluția sexuală a anilor 1960 și de revoluția drogurilor. A fost ceva providențial, cu toate că s-au întâmplat multe lucruri rele în comunism. Dar Dumnezeu are planuri nebănuite.

De aceea, Europa de Est e văzută acum ca principala speranță a civilizației Europene.

Vedem acum că tot mai multe țări, mai ales din această regiune, introduc în Constituțiile lor definirea noțiunii de căsătorie ca uniune între un bărbat și o femeie. Aceasta se întâmplă mai ales în țările din jur, care au trăit în comunism. În special acestea au un sentiment clar și o înțelegere când li se impun anumite ideologii. Imediat aceste țări și populația lor detectează anumite ideologii care le sunt impuse. Așa se întâmplă chiar în acest moment. Regiunea noastră este gata să respingă ideologiile contra familiei, spre deosebire de țările occidentale, de Statele Unite, care nu au această imunitate. Dar noi avem o tradiție creștină ortodoxă puternică. Această combinație de factori ne situează într-o poziție foarte bună ca țări care apără familia. Le urez succes familiilor românești. Doamne miluiește! (n.ed. – în română în original)

Am văzut aici mulți invitați, lideri religioși, persoane din administrație, oficiali din guvern. Cum i-ați adus pe toți laolaltă și cum se poziționează funcționarii publici față de aceste politici pro-familie?

În ultimii ani am avut multe schimbări pozitive în Rusia, cu accent pe politicile familiale și demografice. Membrii guvernului și autoritățile sprijină tot mai mult aceste politici, chiar dacă uneori este mai greu. Nu toate autoritățile sunt foarte flexibile – există un anumit sprijin, dar și o anumită… să nu-i spunem rezistență, ci o tendință de a face lucrurile mai încet. Avem semnale pozitive, dar nu ar trebui să idealizăm situația.

Aș vrea să mai spun că am avut aici vorbitori reprezentanți ai unor tradiții religioase importante din Rusia, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Ilarion Alfeyev, șeful relațiilor externe al Bisericii, pe Dimitry Smirnov, șeful Comisiei pentru Familie al Bisericii, dar au fost mesaje și de la liderii musulmani, și de la liderii comunității evreiești, formându-se astfel o platformă comună, care unește oameni de diverse religii din întreaga lume: americani, britanici. E o platformă care ne face să fim deasupra oricăror diferende politice și geopolitice.

Ascultă versiunea originală a interviului integral în format audio, în limba engleză, aici.

Citește și:
John-Henry Westen, co-fondator LifeSiteNews.com: „Când familia devine instabilă, se destabilizează și societatea. Dacă vrem să menținem civilizația, trebuie să menținem familia”
Interviu cu Înaltpreasfințitul Michel, Arhiepiscopul Genevei (Elveția) și Europei Occidentale – Patriarhia Moscovei / Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”
Interviu cu John-Henry Westen, cofondator și redactor-șef la LifeSiteNews.com, Canada / Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”
Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”. Interviu cu părintele Artemîi Șumbasov, coordonator social în eparhia Iskitimskaia din Mitropolia Novosibirsk, Rusia
„E nevoie de o alianță internațională pentru ocrotirea familiei”. Discursul Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk la Forumul Internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității”
Declarația finală a Forumului Internațional „Familia Numeroasă și viitorul Umanității”, Moscova, 10-11 septembrie 2014
„Omenirea trebuie să facă o alegere morală conștientă, de care depinde întregul său viitor”
Forumul Internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității” s-a încheiat ieri la Moscova


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button