valorile familiei

„E nevoie de o alianță internațională pentru ocrotirea familiei”. Discursul Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk la Forumul Internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității”

timthumb
Foto: Mospat.ru

Pe 10 septembrie 2014, la Palatul de Stat al Kremlinului s-a deschis Forumul Internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității. La deschiderea în plenară a participat și președintele Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Ruse, Mitropolitul Ilarion (Alfeyev) de Volokolamsk, care a susținut următorul discurs.

«Stimați participanți,

În 1906, Dimitrii Ivanovici Mendeleev a publicat rodul muncii sale, pe care l-a intitulat „Pentru cunoașterea Rusiei”, în care, pe baza rezultatului recensământului din 1897, a făcut o prognoză privind populația Rusiei. Conform acestei prognoze, numărul locuitorilor din Imperiul Rus în anul 2000 urma să atingă 594 de milioane. Întâmplările dramatice din secolul XX, căderea Imperiului Rus și apoi și a celui sovietic, războiul civil, represaliile în masă, două războaie mondiale – toate acestea au dus la ceea ce avem astăzi – populația Federației Ruse atinge în 2014 o pătrime din cifra prognozată de omul de știință. Din motivele enumerate mai sus, Rusia nu a putut realiza potențialul demografic care i-ar fi permis țării noastre să atingă un nou nivel de dezvoltare.

Creșterea sau descreșterea populației reprezintă un indiciu accesibil și aritmetic referitor la sănătatea sau nesănătatea poporului. Dumnezeu, când a încheiat legământul cu Avraam, i-a spus: „Îți voi înmulți foarte mult sămânța, ca stelele cerurilor și ca nisipul de pe țărmul mării” (Fac. 22, 17). Iată cea mai mare binecuvântare pe care Dumnezeu i-a dat-o omului când a încheiat cu el legământ. Dacă astăzi Dumnezeu ne-ar întreba: „Ce vrei să primești de la mine?”, oare câți dintre noi și-ar dori ca Dumnezeu să le dea mulți fii? Cred că cei mai mulți ar cere bunăstare materială, deoarece mulți oameni văd această bunăstare că fiind cheia fericirii pe pământ.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Sintagma „criză demografică” le este cunoscută tuturor. Cu toții știm că, atât țara noastră, cât și alte țări europene, se confruntă cu o astfel de criză.

În același timp, se enumeră diferite cauze ale acestei crize. Fără îndoială, una dintre cauze este criza familiei, mai ales criza familiei cu mulți copii, pentru care a fost dedicat acest forum.

Cu durere trebuie să recunoaștem că, în țara noastră, mamele cu mulți copii și copiii acestora sunt dezaprobați social și chiar respinși. În zilele noastre, nu este mai ușor să fii părinte cu mulți copii decât era acum 100 de ani, deși progresul tehnic a dus la îmbunătățirea condițiilor de viață. Viața unei familii cu mulți copii în Rusia actuală este trudă multă zi de zi și acte de bravură – în ciuda standardului general de confort.

După cum știm, nici în Occident situația nu este mult mai bună. Cu tristețe și îngrijorare, urmărim cum, în ultimii ani, în Europa are loc o distrugere concentrată a valorilor fundamentale înrădăcinate în tradițiile religioase, printre care și familia, în prezent supusă unei cruciale reinterpretări.

Astăzi în Europa domnește un relativism moral – convingerea că fiecare om sau grup de oameni își poate crea un sistem propriu de valori, care obligatoriu se referă la valorile omenirii. Ideea relativismului moral se răsfrânge și asupra instituției familiei.

Astăzi suntem cu toții martori cum în multe țări din Europa și America sunt tolerate și recunoscute la nivel statal parteneriatele persoanelor de același sex. Și asta în ciuda numeroaselor proteste ale apărătorilor familiei tradiționale, părere de care nu țin cont autoritățile.

Au făcut înconjurul lumii fotografiile și înregistrările de pe străzile Parisului, Lyonului și ale altor orașe din Franța, unde poliția a folosit forța pentru a-i împrăștia pe protestatarii împotriva acestei legi care egalează parteneriatul homosexualilor cu familia tradițională. Astăzi, deja în multe țări din lume, este încheiat nu numai la nivel legislativ, dar și practic se aplică dreptul partenerilor de același sex de a adopta copii.

Apelurile și amenințările enumerate mai sus au dus la slăbirea instituției familiei și a căsătoriei, care sunt fundamentul societății și principala forță pentru dezvoltarea ei.

În consecință, Europa a fost lovită de o profundă criză demografică, iar consecințele acesteia pot fi ireversibile. Astăzi, deja populația autohtonă a numitor țări europene se reduce rapid. Această stare de fapt amenință însăși existența continentului European și a popoarelor europene.

Să ne întoarcem la situația din țara noastră. Trebuie să spun că una dintre problemele acute ce afectează păstrarea climatului moral din familie este numărul ridicat de avorturi. Când au loc crime „importante”, auzim despre ele la televizor, toate mijloacele de informare în masă transmit mesaje. Dar când avortul este practicat în masă, nimeni nu vorbește, cu atât mai puțin mijloacele de comunicare în masă. Despre avorturi astăzi vorbesc Biserica și confesiunile religioase.

Nu întâmplător Preafericitul Patriarh, în 2011, a fondat sub conducerea Sa o comisie de apărare a mamelor și copiilor, care astăzi în mod real au nevoie de ajutor.

Așa cum se demonstrează o dată în plus, mamele și copiii trebuie ocrotiți de persoanele care ar trebui să se ocupe de creșterea natalității. O să vă dau un exemplu: o cunoștință de-a mea a rămas însărcinată și a mers la doctor pentru consultație. S-a prezentat la clinica din orașul Kitai, la intersecția Petropavlovscaia. Prima întrebare pe care i-au pus-o doctorii: „Ce-ți trebuie ție asta? Fă avort și totul va reveni la normal!” A mai mers la un consult pentru femei pe strada Dubrovscaia numărul 9. Acolo au întrebat-o: „Tu te-ai hotărât să naști? Descotorosește-te de făt și totul va fi bine pentru tine!” Atunci s-a adresat la policlinica ginecologică de pe strada Sneghireova, dar și acolo i s-a spus același lucru.

Ce se întâmplă? Este un complot al medicilor împotriva maternității și copilăriei? Despre situația ei i-am povestit domnului L.M. Rosalii, doctorul nostru minunat. Nu i-a venit să-și creadă urechilor și mi-a cerut adresele clinicilor respective. I-am spus adresele și le menționez și acum, dar mă tem că, din păcate, lista unor astfel de clinici nu se limitează la cele specificate de mine. Aceasta este o problemă mare și serioasă. Eu cred că aceste comportamente din partea doctorilor trebuie declarate drept criminale și acestor doctori ar trebui să li se retragă licențele de practică.

Cu siguranță, ne lipsesc unele măsuri restrictive. Și, înainte de toate, noi trebuie să ne gândim cum să ajutăm părinții, femeile aflate în zone de risc. Aici aș vrea să amintesc despre un proiect care are ca scop ajutorarea femeilor care se gândesc la avort. Acesta constă în sprijin psihologic „Păstrăm viața împreună”. În realizarea lui se implică cei pregătiți să le dea o mână de ajutor femeilor și familiilor aflate în situații dificile (să le oferim haine, mâncare pentru copii, medicamente și multe altele).

Una dintre sarcinile principale ale proiectului este să le facem cunoscut cât mai multor femei care se gândesc să avorteze că există posibilități de a primi ajutor. În acest sens, vom crea și o pagină de Internet. În plus, planificăm că creăm o bază de date despre programele de ajutorare a femeilor aflate în dificultate, cu descrierea exactă a posibilităților care li se oferă și să distribuim reclama pe sistemele de căutare și pe paginile de socializare.

În încheiere, aș vrea să vă povestesc cum, odată, a trebuit să țin un discurs în fața unui auditoriu format din studenți, de la care am primit următoarea întrebare: „De ce Biserica tratează atât de strict avorturile? De ce Biserica susține o etică familială care pare să aparțină mai degrabă trecutului?” Și eu am răspuns: „Haideți, să ne gândim la un singur lucru: noi, toți cei prezenți astăzi în această sală, trăim numai datorită faptului că mamele noastre nu au făcut avort cândva”. Și atunci în sală s-a făcut liniște.

Consider că este foarte important ca noi să vorbim si să reflectăm asupra problemelor existente, să ne împărtășim părerile tinerelor familii, femeilor tinere. Cu adevărat avem mare nevoie să apărăm familia, maternitatea și copiii la nivel statal. Este necesară solidaritatea tuturor confesiunilor religioase și a oamenilor de bună credință pentru a ocroti familia de apelurile la secularizare ale lumii și astfel să ne apărăm viitorul. Desigur, este nevoie de o alianță internațională pentru ocrotirea familiei. Sper ca acest forum să devină unul din pașii importanți în sensul formării unei astfel de alianțe.»

 Citește și:
John-Henry Westen, co-fondator LifeSiteNews.com: „Când familia devine instabilă, se destabilizează și societatea. Dacă vrem să menținem civilizația, trebuie să menținem familia”
Interviu cu Alexey Komov, Director de Programe Internaționale la Fundația Sf. Vasile cel Mare / Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”
Interviu cu Înaltpreasfințitul Michel, Arhiepiscopul Genevei (Elveția) și Europei Occidentale – Patriarhia Moscovei / Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”
Interviu cu John-Henry Westen, cofondator și redactor-șef la LifeSiteNews.com, Canada / Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”
Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”. Interviu cu părintele Artemîi Șumbasov, coordonator social în eparhia Iskitimskaia din Mitropolia Novosibirsk, Rusia
„E nevoie de o alianță internațională pentru ocrotirea familiei”. Discursul Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk la Forumul Internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității”
Declarația finală a Forumului Internațional „Familia Numeroasă și viitorul Umanității”, Moscova, 10-11 septembrie 2014
„Omenirea trebuie să facă o alegere morală conștientă, de care depinde întregul său viitor”
Forumul Internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității” s-a încheiat ieri la Moscova

 

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button