familiereligievalorile familiei

Pr. John Chryssavgis: „Căsătoria, cea mai valoroasă expresie a iubirii”

de Redacția Stiripentruviata.ro

„A iubi înseamnă a te îngriji, a fi bun; înseamnă încredere și dependență, întâlnire și confruntare, respect și cunoaștere. Iubirea înseamnă smerenie, care îl așează pe iubitor sub toate cele zidite (vezi Romani 9, 3), în contrast cu iubirea filosofică, superioară, care privește alții de sus, compătimitor, sau chiar în scopuri umanitare, printr-o iubire altruistă, care-i privește pe ceilalți cel mult ca egali.

Firește, această iubire se învață prin luptă, se rânduiește prin disciplină. Din nefericire, adesea creștinii încearcă să-și atribuie personal obligația morală de a iubi, fără să-și dea seama că mai întâi au trebuință să înțeleagă, precum și să experieze, această dragoste într-un mod lent, cu trudă, cu suferință, fie în căsătorie sau în celibat.

Într-o societate de consum, căsătoria firește că a devenit pentru mulți o chestiune de consum reciproc. Cu toate acestea, este surprinzător cum căsătoria exercită atâta fascinație, în ciuda sexului pre-marital, în ciuda căsătoriilor de probă, în ciuda căsătoriilor încheiate din varii interese (financiare, economice, etc.), la întâmplare sau pe bandă. Însă, căsătoria contează încă, are sens, deoarece persoana are sens, deoarece dragostea are sens, deoarece cea mai mare bogăție a persoanelor ce participă la condiția căsătoriei valorează mai mult decât orice cod de legi, convenții sociale sau gusturi biologice. Aceasta este realitatea ce stă la baza comparației dintre unirea maritală și comuniunea dintre Hristos și Biserică (Efeseni 5, 32); aceasta este cea care îi conferă căsătoriei calitatea de Taină mistică.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Pr. John Chryssavgis, Dragoste, sexualitate și Taina Cununiei, Editura Egumenița, Galați, 2017, pp. 25-28


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button