Marşul pentru Viaţă

Criza de sarcină nu se vede. Avortul m-a învățat neiubirea / Adelina Fronea la Marșul pentru viață 2022

de Redacția Stiripentruviata.ro

Discursul Adelinei Fronea, fondatoarea organizației Life Call, la Marșul pentru viață 2022 de la București. Marșul pentru viață 2022 a avut loc în peste 150 de localități din România și Republica Moldova și a avut tema „Egalitate, echitate și sprijin din prima secundă și întreaga viață”.


Bună ziua.

Mă bucur că sunt astăzi aici alături de voi. Fac parte și eu din acest angajament pentru viață. Până cu mulți ani înainte nu făceam parte din asta. Eram într-o negație a dreptului la viață. Și o să vă spun un lucru: eu astăzi am 43 de ani. Astăzi copilul meu ar fi putut să aibă 22 de ani dacă la 19 ani, când am rămas însărcinată, aș fi ales să-l am.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Din păcate, în ziua de astăzi sunt foarte puțini oameni care știu cu adevărat prin ce trece o femeie în criză de sarcină. Eu știu, am fost acolo. Este un strigăt mut pe care nu numai copilul îl are, dar îl are și o mamă care nu se simte protejată, care nu se simte înțeleasă sau ascultată.

Eu am crezut că nimeni nu mă poate sprijini. Credeam că, dacă o să merg mai departe cu sarcina mea, părinții o să mă dea afară din casă, nu o să mă mai primească, că n-o să pot să-mi continui studiile, că partenerul de viață nu o să fie alături de mine, așa că, din păcate, m-am lăsat pradă tuturor gândurilor nepotrivite pe care le-am avut și am făcut un gest pe care-l regret și pe care-l voi regreta toată viața.

Nu știu dacă știți cum e să trăiești în fiecare zi cu gândul că copilul tău ar fi putut să aibă un an, doi, trei patru. Să te uiți la toți puiuții ăștia din jur și să te gândești că al tău ar fi putut să fie ca ei.

Criza de sarcină nu se vede. Dacă un copil sau un adult este bolnav de o boală de genul cancerului, lucrul acesta se vede și avem tentația să-i ajutăm, pentru că ne emoționează profund. Însă e posibil ca o femeie în criză de sarcină să treacă pe lângă voi pe stradă și să nu știți ce este în sufletul ei.

De aceea este important să împărtășim aceste lucruri, ca ele să știe că nu sunt singure. Realitatea este că lupta pentru viață nu este a mea sau a Alexandrei Nadane sau a asociațiilor care fac lucrul acesta. Fiecare dintre voi este o persoană care poate să sprijine o femeie în criză de sarcină.

Spunea mai devreme doamna care m-a introdus că acum câțiva ani s-a întâmplat ceva și eu am ales să mă alătur acestei mișcări.

Ei bine, avortul pe care l-am făcut m-a înghețat, m-a împietrit și aș putea să spun că au urmat ani în care am fost un viu mort, sau un mort viu, cum vreți să-i spuneți, pentru că n-am știut decât să muncesc până la epuizare, doar ca să nu mai simt nimic. Practic, avortul m-a învățat neiubirea. Eu atunci am învățat să urăsc. Eu atunci am uitat să mai iubesc. Pentru că o femeie care-și ucide pruncul din pântece trebuie să aibă o inimă înghețată, altfel nu poate să facă lucrul aceasta.

În 2018 am fost la unul din cele mai puternice cursuri de dezvoltare personală, care m-a adus cu picioarele pe pământ. A fost momentul în care am spus: Îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce a fost, așa cum a fost, și mă iert.

M-am spovedit de nu știu câte ori și duhovnicul îmi spunea: Dumnezeu te-a iertat, tu de ce nu te ierți? Nu știam ce înseamnă să mă iert. Am învățat să mă iert.

Și, când am învățat să mă iert, am spus: Acum pot să vorbesc despre asta mai departe. Și a fost providențial. Alexandra m-a invitat la Bruxelles, să mă alătur mișcării de atunci, însă eu m-am dus ca oaspete, nu ca vorbitor. Și, în avion, Alexandra îmi spune: Te rog frumos, cinci minute. Poți să pregătești tu un speech, acolo? Eu i-am spus: Nu știu despre ce să vorbesc. Dar ea a insistat.

M-am așezat pe locul meu în avion, la geam. Eram în nori, pe acolo, și-L întrebam pe Dumnezeu: Doamne, despre ce să vorbesc? Și un gând a venit: E timpul să mărturisești. M-a luat plânsul: Doamne, cum?

Și așa am ajuns să mărturisesc despre criza mea de sarcină. În momentul în care am putut să vorbesc despre aceasta, am știut că acesta este drumul meu.

În 2019 a luat ființă Life Call, ONG-ul pe care îl reprezint. Am plecat dintr-o poziție de director de Resurse Umane într-o companie cu peste 1.200 de angajați și am zis: Acesta este drumul meu.

Și, de câte ori mă împleticesc și zic: Doamne, cum să merg mai departe? Apare cineva care să trimită niște bani, niște lucrușoare – acele lucruri de care noi avem nevoie a să mergem mai departe.

Nu știu ce să vă spun mai mult decât atât. Știu că voi sunteți aici pentru că prețuiți viața. Și știu că sunteți alături de mișcările noastre. Nu e suficient doar să fim prezenți fizic. Este nevoie de mai mult decât atât. Este nevoie ca voi să vorbiți mai departe despre asta într-un mod deschis și autentic, indiferent de opiniile celorlalți. E nevoie să ieșim în față.

Și să mai știți un lucru. Am fost întrebată zilele trecute: Consiliezi și femei care au trecut printr-un avort? Pentru că femeia care a trecut printr-un avort are un stres post-traumtic. Eu știu, am fost acolo. Și am spus: Nu, nu fac asta. Și am fost întrebată: De ce, pentru că știi să faci asta? Eu fiind psihoterapeut de profesie.

Am spus: Am toată compasiunea și iubirea față de aceste femei, cum am și față de mine, însă aleg să susțin femeile care sunt la un moment de cumpănă, ca ele să vadă o alternativă în primul rând pentru ele și în al doilea rând pentru pruncul lor. Sunt alte organizații care se ocupă de genul acesta de consiliere pentru femeile care, din păcate, nu au putut să depășească criza de sarcină.

Aș încheia micul meu discurs cu un lucru: Să țineți minte, în fiecare zi, în România, 153 de femei aleg să facă avort. Și acestea sunt doar statisticile oficiale. Nu știm ce se întâmplă în clinicile sau în spitalele private. Probabil că cifrele sunt de trei sau de patru ori mai mari. Suntem pe locul opt în lume la rata avorturilor.

Nu lăsați încă o Românie să moară! Fiți alături de fiecare femeie în criză de sarcină!

Mulțumesc.


Video Live de la Marșul pentru viață 2022 București: click aici


Comunicat: Marșul pentru viață 2022 – „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață”

Viitorul va fi pro-viață sau nu va fi deloc: Marșul pentru viață 2022 la București

Viitorul este al celor care se lasă cuprinși de lumina dragostei / Alexandra Nadane la Marșul pentru viață 2022

Suntem cu adevărat o societate echitabilă numai dacă suntem lângă femeile însărcinate și copiii lor nenăscuți / Valentina Doliș la Marșul pentru viață 2022

Cauza pro-viață, cea mai mare problemă de drepturile omului la ora actuală. Împreună putem schimba lumea / Lila Rose, mesaj la Marșul pentru viață 2022 de la București

Mamele singure au nevoie de adăpost, hrană, medic, psiholog și jurist, ca să nu fie nevoite să accepte varii forme de abuz / Ioana Kamata la Marșul pentru viață 2022 de la București


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button