Marşul pentru Viaţă

Viitorul va fi pro-viață sau nu va fi deloc: Marșul pentru viață 2022 la București

de Redacția Stiripentruviata.ro

Viitorul este al celor care se lasă cuprinși de această lumină a dragostei și a căror inimă bate pentru alte inimi aflate în situații dificile. Viitorul este pro-viață, pentru că doar așa există viitorul”, a transmis sâmbătă Alexandra Nadane la Marșul pentru viață 2022 de la București.

Marșul a fost organizat de asociațiile Studenți pentru viață și România pentru viață și s-a desfășurat pe traseul Parcul Unirii – Piața Tineretului. La punctul terminus au avut loc discursuri și momente artistice susținute de copii, dar și de artiști consacrați: Corul Meloritm, Raluca Blejușcă și Vlad Miriță.

Concertul organizat în mod tradițional în fiecare an la Marșul pentru viață București, intitulat „Live for Life”, a strâns donații pentru mamele și copii refugiați din Ucraina. Evenimentul a fost transmis în direct pe Facebook de Trinitas TV și moderat de jurnalista Cristina Teleanu de la aceeași televiziune.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Acesta este unul dintre momentele în care munca celor care luptă pentru viață devine mai vizibilă în societate și este împărtășită față către față, un moment în care nu bucurăm împreună de reușitele acestui proiect, dar și de muzică”, a spus Cristina Teleanu în deschiderea evenimentului.

Marșul pentru viață 2022 de la București, organizat sâmbătă, 26 martie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Au vorbit Valentina Doliș, Președinte Studenți pentru viață, Adelina Fronea de la Asociația Life Call, Ioana Camata, care a oferit perspectiva mamei în criză de sarcină, Alexandra Nadane, Președinta Asociației România pentru viață.

„Poate că v-ați întrebat la ce se referă tema din acest an a Marșului pentru viață 2022 «Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă în întreaga viață». Dacă ar fi să vedem concret, cât mai concret, aș spune așa: Egalitate, echitate și sprijin înseamnă înființarea de centre pentru femeile aflate în criză de sarcină la nivel instituțional, iar la nivel personal, ajutarea femeilor aflate în criză de sarcină”, a afirmat Valentina Doliș, Președinte Studenți pentru viață.

„Imaginați-vă cum ar fi fost dacă mamele noastre erau avortate și nu s-ar fi născut – nici noi nu mai eram astăzi aici”, a adăugat tânăra.

„Pentru ca egalitatea să rămână o realitate, este nevoie de noi, de noi toți, să sprijinim femeile în criză de sarcină. Suntem cu adevărat o societate echitabilă numai dacă ne pasă și dacă suntem lângă femeile însărcinate și copiii lor nenăscuți pentru a-i sprijini din prima secundă și întreaga viață, atât cât au nevoie”, a afirmat Valentina Doliș.


Video Live de la Marșul pentru viață 2022 București: click aici


Alexandra Nadane, Președinta Asociației România pentru viață, a menționat efectele devastatoare ale pandemiei – atât asupra celor care s-au îmbolnăvit, cât și asupra femeilor în criză de sarcină.

Alexandra Nadane de la România pentru viață la Marșul pentru viață 2022 de la București, organizat sâmbătă, 26 martie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Au fost vremuri dificile, dar și vremuri de descoperire de sine, vremuri de a face binele. O cunoștință de-a mea, presată de tatăl copilului, a făcut avort și a murit în urma avortului. O altă cunoștință a născut după ce, înainte făcuse un avort. Suferim sau ne bucurăm, însă mereu privim către viitor”, a spus ea.

„Cu fiecare viață care se stinge, moare o lume. Cu fiecare viață care este salvată de pericolul curmării ei, se naște sau renaște o lume. De aceea, mai important decât numărul participanților la un marș, la o activitate, mai important decât numărul total al localităților unde se organizează activități pentru viață în luna martie, este lumina din sufletul fiecărui participant”, a continuat Alexandra Nadane.

„Viitorul este al celor care se lasă cuprinși de această lumină a dragostei și a căror inimă bate pentru alte inimi aflate în situații dificile. Viitorul este pro-viață, pentru că doar așa există viitorul.”

Ea le-a mulțumit „celor ale căror inimi bat pentru fiecare nouă viață” și a anunțat data marșului din 2023: va fi organizat chiar în ziua de Buna Vestire, care cade într-o sâmbătă.

Mesajul Lilei Rose pentru Marșul pentru viață 2022 de la București a fost acordat prin intermediul Trinitas TV. Raluca Mihalache i-a luat interviu activistei americane pro-viață. Foto: Trinitas TV

Un mesaj video a fost transmis de Lila Rose, fondatoarea și președintele Live Action, una dintre cele mai mari organizații pro-viață din Statele Unite și din lume.

„Luptați pentru cea mai importantă problematică privind drepturile omului nu doar în România. Eu o fac aici, în SUA, deci este o luptă la nivel global. La nivel global, niciun flagel nu a făcut mai multe victime decât avortul”, a spus Lila Rose.

„Împreună putem salva vieți și nimic nu este mai important decât lupta pentru demnitatea sfântă a ființei umane, lupta pentru copil, care este cel mai vulnerabil”, a adăugat americana „Mișcarea noastră în numele copiilor și al femeilor este o mișcare globală și sper să vizitez cândva România.”

Printre discursuri au fost și două mărturii despre criza de sarcină. Adelina Fronea, psiholog, la ora actuală fondatoarea organizație pro-viață Life Call, a mărturisit că avortul a învățat-o să urască.

Marșul pentru viață 2022 de la București, organizat sâmbătă, 26 martie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Eu am crezut că nimeni nu mă poate sprijini”, a spus ea. „Practic, avortul m-a învățat neiubirea.”

„Criza de sarcină nu se vede”, a avertizat ea. „E posibil ca o femeie în criză de sarcină să treacă pe lângă voi pe stradă și să nu știți ce este în sufletul ei. De aceea este important să împărtășim aceste lucruri, ca ele să știe că nu sunt singure. Lupta pentru viață nu este doar a mea sau a Alexandrei Nadane sau a organizațiilor  care fac lucrul acesta. Fiecare dintre voi poate să sprijine o femeie în criză de sarcină.”

Ioana Camata și-a împărtășit sentimentele și greutățile prin care a trecut în urma lipsei de sprijin din partea familiei și societății. Ea a mărturisit că, în cazul ei, criza de sarcină s-a prelungit după naștere printr-o altă stare de criză. „Lucrul cel mai important pe care l-am învățat este că orice copil care vine în lume reprezintă o șansă acordată familiei lui de a se întâlni și confrunta cu adevărul”, a spus ea.

Marșul pentru viață 2022 de la București, organizat sâmbătă, 26 martie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Marșul pentru viață a avut loc anul acesta în peste 150 de localități din România și Republica Moldova și a avut tema „Egalitate, echitate și sprijin din prima secundă și întreaga viață”. Luna și Marșul pentru viață se desfășoară în fiecare lună martie în numeroase orașe din România și Republica Moldova. Aceste evenimente au organizatori locali independenți.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button