Marxism cultural

Ungaria și Polonia întăresc controlul guvernamental asupra ONG-urilor cu finanțare externă

Foto: Ungaria și Polonia văd la fel multe măsuri de politici publice. Aici, Viktor Orban și Beata Szydlo, premierii celor două țări, la un eveniment dedicat inovării în economie.

de Ștefania Armanca

Parlamentul polonez a votat vineri, 15 septembrie 2017, pentru crearea unui organism oficial care să monitorizeze și asigure distribuirea fondurilor către organizațiile neguvernamentale.

Institutul Național al Libertății — Centrul pentru dezvoltarea societății civile, care se va afla în subordinea premierului, va fi supervizat de un alt nou organism, Comitetul pentru afaceri publice, format din înalți responsabili din mai multe ministere.

Vicepremierul și ministrul culturii, Piotr Glinski, a explicat, citat de Agerpres, că noua lege „vine în întâmpinarea necesităților ONG-urilor, mai ales ale celor mici, locale, care nu primeau până acum susținerea adecvată, inclusiv din partea statului”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Opoziția a criticat inițiativa, catalogând-o drept o încercare de a controla aceste organizații și chiar de a le desființa pe cele indezirabile pentru guvern. Cel mai probabil, Senatul și Președintele Poloniei vor aproba la rândul lor legea.

Pe 16 iunie 2017 și parlamentul ungar a adoptat o lege similară. Propusă de premierul Viktor Orban, aceasta prevede ca ONG-urile care beneficiază anual de finanțări externe de peste 23.400 de euro să se declare explicit drept ‘organizații susținute din străinătate’. Legea, criticată de UE și ONU, vizează mai ales organizațiile susținute de miliardarul american de origine ungară George Soros, dar nu va afecta restul de 99% din cele 56.000 de ONG-uri din Ungaria, a spus președintele Ungariei, Janos Ader, citat de Agerpres.

Cel mai probabil, factorul determinant pentru aceste legi adoptate în Ungaria și Polonia a fost exemplul Macedoniei. La începutul anului, ministrul macedonean de externe acuza ONG-urile finanțate de George Soros că se implică în politică, încercând, prin mișcări de stradă, să influențeze guvernul conservator ales de poporul macedonean să adopte politici de stânga:

În opinia noastră, acest lucru destabilizează țara.

La întâlnirea de la Valetta, Malta, a miniștrilor de afaceri externe din Europa, care a avut loc în aprilie 2017, Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto a declarat:

Exemplul Macedoniei demonstrează cu claritate pericolele intervenției externe în viața unei țări.

La începutul anului 2017, un mare watch-dog american a confirmat poziția guvernului macedonean, acuzând Departamentul de Stat SUA că, în timpul Administrației Obama, a contribuit la destabilizarea Macedoniei. Mai precis, ambasada SUA ar fi direcționt bani publici americani (de la Departamentul de Stat și agenția guvernamentală USAID), dar și bani de la George Soros, către ONG-urile macedonene care au o agendă politică ascunsă, de stânga. Mai mulți congresmeni americani au făcut interpelări rămase fără răspuns din partea celor două entități guvernamentale SUA.

Aceasta ar putea explica de ce Rusia, în 2012, și Bolivia, în 2013, ceruseră USAID să își înceteze imediat activitățile în țările lor. USAID a fost acuzat și în aceste țări de finanțarea opoziției politice. În plus, până la instaurarea Administrației Trump, USAID a investit masiv în programe de „sănătate reproductivă” (a se citi în loc „servicii de avort”). În două decenii de activitate, USAID a cheltuit în Rusia 2,6 miliarde de dolari, 37% din aceste fonduri fiind îndreptate spre astfel de programe. La ora actuală, în Rusia, organizațiile care beneficiază de finanțare externă sunt obligate să afișeze vizibil acest fapt pe paginile lor web și profilele de socializare online.

Citește și Ministru macedonean afirmă că fundația lui Soros pune presiune în mod nedemocratic asupra guvernului Macedoniei pentru schimbarea politicilor de imigrație


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button