studii şi cercetări ştiinţifice

STUDIU: România, țara europeană cu cea mai mică diferență de recompensare salarială dintre femei și bărbați. În realitate, la nivel global, această diferență nu este atât de mare precum se pretinde

de Andreea Amanda Scurtu

De câțiva ani, presa internațională scrie că, în medie, bărbații sunt plătiți cu aproximativ 20% mai mult decât femeile. Aceasta alimentează acuzațiile feministelor de discriminare aplicată femeilor la locul de muncă.

Vrând să vadă care este adevărul, Korn Ferry Hay Group, o companie britanică de resurse umane care deține date despre 20 de milioane de salariați din 110 țări, a făcut un studiu referitor la diferențele de recompensare salarială dintre femei și bărbați.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Studiul a fost realizat doar în 33 de țări, deoarece de acolo compania deținea cele mai detaliate date despre salarii, recompense și bonusuri. Rezultatele au fost surprinzătoare.

Printre altele, s-a descoperit că, dintre țările europene incluse în studiu, cea mai mică diferență de recompensare salarială dintre bărbați și femei se înregistrează în România.

Experții de la Korn Ferry Hay au mai aflat că, la nivel internațional, atunci când se compară câștigul mediu pe același tip de muncă și în aceeași poziție în companie, diferența de câștig salarial dintre bărbați și femei este nesemnificativă statistic, respectiv de 1,6%.

Autorii studiului au constatat că diferența mare de câștiguri între bărbați și femei reiese din statistici care nu compară câștigurile pentru aceleași tipuri de muncă și aceleași poziții în companie, ci compară doar media câștigurilor (salarii, bonusuri, recompense) bărbaților cu media câștigurilor realizate de femei. Diferența provine din faptul că mai mulți bărbați decât femei ocupă funcții de răspundere și mai bine plătite.

Totuși, Korn Ferry Hay Group și Institutul Peterson pentru Economie Internațională din Washington confirmă că o creștere cu 30% a reprezentării femeilor în conducerea unei companii este asociată cu o creștere de 15% a profitabilității firmei și că femeile în funcții de conducere sunt de obicei asociate cu o percepție mai bună a mărcii, o cultură inovativă a muncii și abilități mai bune de relaționare cu clienții. Prin urmare, șefii de companii și acționarii nu ar trebui să aibă nicio problemă să promoveze femei în funcții de conducere, ba dimpotrivă. Și atunci de ce nu o fac?

Există două răspunsuri posibile. Răspunsul feministelor ar fi că în vârful companiei sunt bărbați care le discriminează pe femei, preferând să sacrifice profitabilitatea decât să le vadă pe acestea în funcții de conducere. Un alt răspuns ar putea fi însă că femeile sunt mai puțin concentrate pe avansare și carieră decât bărbații și preferă viața privată și de familie unei cariere care vine la pachet cu mai multă răspundere și adesea cu mai multe ore de muncă în plan profesional.

Sursa: THE GENDER PAY GAP: Myth vs. Reality… And What Can Be Done About It, by Ben Frost, Korn Ferry Hay Group, 2015

Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button