STUDIU pe 50.000 de copii. Telefoanele inteligente și tabletele diminuează autocontrolul, stabilitatea emoțională, curiozitatea și capacitatea de a duce la capăt acțiuni
Două universități din SUA au făcut un studiu pe 40.000 de copii americani cu vârste între doi și 17 ani. Ei au vrut să afle în ce fel influențează dispozitivele electronice starea mentală a noilor generații și au descoperit că până și utilizarea moderată le poate provoca probleme mintale copiilor.
Astfel, aproape jumătate din preșcolarii care folosesc smartphone sau tabletă mai multe ore pe zi sunt de două ori mai iritabili și cu 46% mai puțin capabili să se calmeze decât cei care folosesc astfel de dispozitive maximum o oră pe zi.
Patru din zece adolescenți care folosesc aceste dispozitive mai mult de șapte ore pe zi nu mai sunt capabili să ducă la capăt diverse sarcini sau acțiuni, iar jumătate dintre ei prezintă risc crescut de a dezvolta anxietate și depresie.
Studiul a fost realizat de experți de la universitățile americane din San Diego și Georgia. Experții spun că jumătate din problemele de sănătate mintală apar în adolescență și copilărie. Deși cauzele multora nu sunt bine cunoscute, se poate rezolva mult acționând asupra unor cauze cunoscute, cum ar fi utilizarea excesivă în copilărie a dispozitivelor electronice inteligente.
Cercetătorii recomandă limitarea drastică a accesului copiilor și adolescenților la telefoanele mobile și la tablete. Timpul oficial recomandat este de maximum o oră zilnic. New York Times a publicat de curând opiniile mai multor specialiști în noile media care au eliminat cu totul din casa lor ecranele electronice, pentru a nu influența negativ dezvoltarea copiilor lor.
Copiii și adolescenții de azi au înlocuit cartea și televizorul cu ecranele inteligente, iar efectele acestei schimbări nu au fost niciodată cercetate la o scară atât de largă. Cercetătorii citați sunt îngrijorați că unul din efectele smartphone-urilor și al tabletelor este că tinerii nu mai sunt capabili de concentrarea necesară pentru a urmări și înțelege textul unei cărți. În plus, studiul a constatat că cei mai fericiți adolescenți sunt cei care petrec mai puțin de o oră pe zi conectați la Internet de pe dispozitive inteligente.
Copiii și adolescenții americani petrec între cinci și șapte ore din timpul lor liber folosind telefoanele mobile și tabletele, conform Institutului Național de Sănătate din SUA. De asemenea, în 2018, Organizația Mondială a Sănătății a inclus dependența de jocuri pe calculator în lista sa oficială de tulburări mintale
Tinerii dependenți de jocuri pe calculator și dispozitive mobile inteligente se confruntă cu tulburări de somn și obezitate, cad uneori victimă agresiunii psihologice sau șantajului online și își pierd capacitatea de a mai socializa.