AUDIO. Ioana Picoș, la rubrica „Darul vieții” / Radio Trinitas, despre Măriuca, fetița-eroină din Mărășești care a salvat vieți cu prețul vieții ei

IoanaPicos.ro, 6 august 2017 – Duminică, 6 august 2017, se împlinesc 100 de ani de la începerea Bătăliei de la Mărășești, cea mai importantă operațiune militară desfășurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial, când guvernul României se refugiase la Iași, iar două treimi din țară erau ocupate de armata austro-ungară.
A fost un moment de cumpănă majoră pentru țara noastră. Linia frontului străbătea Vrancea și mai lipsea prea puțin înainte ca întreaga țară să fie anexată cu totul de Austro-Ungaria, ducând la dizolvarea ei ca stat. În ajutorul României venise Armata Țaristă Rusă, dar, odată cu începerea Revoluției Bolșevice în Rusia, ordinele nu mai ajungeau sau (dacă e să dăm crezare unor istorici) chiar au fost schimbate, ceea ce a determinat rușii să nu se mai implice alături de români.
Citește în continuare transcrierea integrală a ediției rubricii„Darul vieții” difuzată de Radio Trinitas în data de 9 iunie 2016, de Ziua Eroilor, care a evocat o copilă care a salvat, cu prețul vieții ei, multe vieți pe frontul de la Mărășești. Ce mai înseamnă aceasta pentru noi, cei de azi? Cât de importantă este jertfa vieții ca dar simbolic și de viață dătător pentru generațiile viitoare?
Pe 6 august 1917, în cea mai mare încleștare a Armatei Române din Primul Război Mondial, pe frontul de la Mărășești, în satul Haret, doi soldați transmiteau dintr-un post de observație, aflat între liniile noastre și cele germane, ceea ce vedeau, pentru a ghida artileria română.
Un soldat era observator, cățărat într-un nuc, iar al doilea transmitea la telefon. Telefonistul a fost ucis. Cel rămas, Ilie Gherghina, a încercat să-l suplinească: se urca în nuc să observe, apoi mergea la telefon să transmită.
O copilă a văzut ce s-a întâmplat. A fugit la Ilie Ghergina și i-a spus că o să facă ea observațiile, căci a învățat din cele ce auzise până atunci.
Măriuca, Maria Ion Zaharia, avea 12 ani și era dintr-un sat apropiat, Pădureni. Acum era la bunicul ei, iar nucul era cel din curtea casei bunicului.
– Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea!, a strigat fetița.
După ce a fost de mult folos cu observațiile pe care le-a făcut, într-un sfârșit a fost ucisă de glonțul unui lunetist.
„Ceva” a însemnat, pentru ea, viața.
După război, România întregită a știut să-și cinstească eroii. Între alte monumente ridicate prin purtarea de grijă a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, cel mai important a fost Mausoleul de la Mărășești. Trupul Măriucăi a fost înmormântat la aici, alături de alți eroi. Sunt acolo, alături de această copilă, în total 5.073 de ofițeri și soldați care și-au dat viața pentru a apăra România.
Ei, și mulți alții, de-a lungul timpului, au dăruit viața lor pentru ca viețile noastre să fie trăite în libertate și demnitate. Alături de rugăciune și cinstire, poate cea mai frumoasă floare a recunoștinței pe mormintele lor este să cultivăm ceea ce ei au jertfit din iubire pentru semenii lor și pentru noi: viața.
Dacă Măriuca ar fi supraviețuit, probabil s-ar fi căsătorit și ar fi avut copii. Însă jertfa curată rodește viață: murind pentru țara sa, noi, cei de azi, suntem și copiii jertfei ei.
Și, dacă ne înduioșăm într-un chip aparte de jertfa copilei de 12 ani, o floare a recunoștinței față de copilăria și nevinovăția ei este să iubim și să apărăm viața celor care riscă să o piardă în cel mai nedrept război, cei mai nevinovați dintre noi: copiii nenăscuți.
Ascultă rubrica „Darul Vieții” în lectura Ioanei Picoș, dând clic pe linkul de mai jos. Mai multe postări inspiraționale despre darul vieții se găsesc pe blogul IoanaPicos.ro
DONEAZĂ !
Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR
Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie