religie

Studierea religiei în școlile publice din Luxemburg / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (16)

de Redacția Stiripentruviata.ro

Deoarece în spațiul media și politic din România a fost reluată ideea scoaterii educației religioase din programa școlară, mai ales în contextul în care Ministerul Educației și Cercetării anunță tăieri de discipline, publicăm în serial un studiu edificator cu privire la practica educației religioase în țările Uniunii Europene. Practic, lucrarea demonstrează că în întreaga Europă studiul religiei este prezent în școlile publice finanțate de stat.


Statutul Studiului Religiei (SR) în şcolile publice luxemburgheze este reglementat printr-un acord, semnat în 1997, între Ministerul Învăţământului şi Arhiepiscopia Romano-Catolică.

Potrivit acestuia, SR este disciplină opţională la toate nivelurile de studiu preuniversitar şi se predă câte o oră pe săptămână. Există dreptul obţinerii unei scutiri, caz în care elevul trebuie să participe la un curs de Etică. Aproximativ 70% dintre elevi aleg ora de Religie.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Va urma: Studierea religiei în școlile publice din Malta (17)


Click aici pentru a vedea harta mărită cu situația studierii religiei în Uniunea Europeană

Click aici pentru a descărca în format *pdf cercetarea despre studierea religiei în școlile publice din Uniunea Europeană


VIDEO / STUDIU. Religie și demografie: 1949-2019

Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (1) – Introducere; Studiul Religiei în Europa – expresie a unității în diversitate

Studierea Religiei în Austria / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (2)

Studierea Religiei în Belgia / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (3)

Studierea Religiei în Bulgaria / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (4)

Studierea Religiei în Cehia / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (5)

Studierea Religiei în Cipru / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (6)

Studierea Religiei în Danemarca / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (7)

Studierea Religiei în Estonia / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (8)

Studierea Religiei în Finlanda / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (9)

Franța: După peste un secol de la scoaterea religiei din școli, se dezbate reintroducerea ei. Între timp, atentatele Islamului fundamentalist se înmulțesc / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (10)

Studierea religiei în școlile din Grecia. În această țară, ziua de școală începe cu o rugăciune / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (11)

Studierea religiei în școlile din Irlanda. La gimnaziu și liceu se fac două ore de religie pe săptămână / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (12)

Studierea religiei în școlile din Italia. Formarea profesorilor de Religie de gimnaziu și liceu durează cinci ani / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (13)

Studierea religiei în școlile din Letonia. Profesorii, programa și manualele sunt în sarcina cultelor, finanţarea e oferită de stat / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (14)

Studierea religiei în școlile din Lituania / Studiul Religiei în școlile publice din statele membre ale Uniunii Europene (15)



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button