sfaturi pentru tineri

Sinead O’Connor către Miley Cyrus: „Ai destul talent ca să nu fie nevoie să te prostituezi”

Sinead O'Connor

4 decembrie 2013, WorldObserverOnline

După ce cântăreața Miley Cyrus a declarat despre controversatul videoclip „Wrecking Ball” că a fost inspirat de clipul „Nothing Compares 2 U”, cântăreața irlandeză Sinead O’Connor s-a simțit nevoită să o avertizeze pe Miley că se prostituează în beneficiul industriei pop. Vă prezentăm textul integral al postării făcute pe blogul propriu de către artista irlandeză.

Dragă Miley,

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Nu aveam de gând să-ți scriu, dar azi am tot respins apeluri telefonice de la diferite ziare care îmi cereau să comentez declarația ta din revista Rolling Stone, în care spuneai că videoclipul tău, „Wrecking Ball”, a fost gândit să semene cu „Nothing Compares 2 U”… Așa că iată ce aș vrea să-ți spun… Și ți-o spun cu dragoste de mamă.

Îmi fac griji mari pentru tine, fiindcă cei din jur te-au făcut (sau te-au încurajat) să crezi că este cool să te dezbraci și să ai un comportament indecent. De fapt, îți vei trăda talentul, prostituându-te fie în beneficiul industriei muzicale, fie pe cont propriu.

Dacă te lași exploatată, nu va ieși nimic bun pe termen lung. Dacă transmiți mesajul că trebuie să fii prețuită pentru că ești atrăgătoare din punct de vedere sexual mai degrabă decât pentru că ai talent, aceasta nu va contribui la emanciparea niciunei tinere, nici măcar a ta. Sunt bucuroasă să aflu că sunt întrucâtva un model pentru tine și sper că asta te va face să acorzi atenție celor pe care ți le spun.

Industria muzicii nu dă doi bani pe tine și pe niciuna dintre noi. O să te prostitueze la sânge și o să te facă să crezi că este ceea ce TU ți-ai dorit… Și, când o să ajungi la dezintoxicare, ei o să stea la plajă pe yachturile lor din Antigua, pe care le-au cumpărat vânzându-ți corpul, iar tu te vei simți foarte singură.

Niciunul dintre bărbații cărora li se scurg ochii după tine nu dă doi bani pe tine. Nu te lăsa prostită. Multe femei au confundat dorința sexuală cu dragostea. Dacă vor să te aibă, asta nu înseamnă că le pasă de tine. Cu atât mai mult că, fără să vrei, lași impresia că nici ție nu prea îți pasă de tine însăți. Și cu atât mai mult cu cât ai în slujba ta persoane care dau impresia că nici lor nu le pasă de tine. Dacă le-ar păsa de tine, nu te-ar putea încuraja să te vinzi… Și nici tu nu ai face asta dacă ți-ar păsa de tine însăți.

Da, asta vreau să spun, că nu ții la tine. Asta trebuie să se schimbe. Toți angajații tăi, cei din anturajul tău și tu însăți trebuie să contribuiți la protejarea ta, fiindcă ești o comoară de fată. Trăim într-o lume periculoasă. Nu le încurajăm pe fiicele noastre să umble dezbrăcate, pentru că asta le transformă într-o pradă sigură pentru „animale” și pentru cei care sunt sub nivelul de animal, a căror majoritate, în mod tulburător, lucrează chiar în industria muzicii și în presa mondenă.

Tu valorezi mai mult decât corpul tău sau decât gradul tău de atractivitate sexuală. Dar lumea show-biz-ului nu vede lucrurile așa. Ei preferă o perspectivă diferită – fie că lucrează pentru reviste care te vor pe copertă, fie că se ocupă cu altceva… Nu îți face iluzii… TOȚI te vor pentru că fac bani de pe urma tinereții și frumuseții tale… Și nu ar putea face asta dacă tinerețea ta nu te-ar facă să ignori pericolele care se ascund în industria aceasta. Dacă ai o inimă nevinovată, inocentă nu-i poți recunoaște pe cei care nu au o astfel de inimă.

Repet, ai destul talent ca să nu fie nevoie să te prostituezi pentru industria muzicală. Și nici nu ar trebui să îi lași să-și bată joc de tine. Să nu crezi nicio clipă că pe vreunul îl doare undeva de tine. Ei sunt acolo pentru bani… Noi pentru muzică. Așa a fost mereu. Cu cât o tânără își dă seama de asta mai devreme, cu atât mai repede poate recăpăta  controlul.

Ai spus în interviul pentru Rolling Stone că lookul tău se inspiră din al meu. Am ales acel look dinadins într-o perioadă în care casa mea de discuri mă încuraja să fac exact ceea ce faci tu acum. Atunci am simțit că aș prefera să fiu judecată pe baza talentului și nu pe baza aspectului exterior. Acum sunt fericită pentru alegerea pe care am făcut-o. Datorită ei, nici acum, la aproape 47 de ani, nu am fost dată deoparte – lucru care, din nefericire li se întâmplă multor artiste în vârstă care și-au croit cândva imaginea în jurul propriei sexualități.

O adevărată emancipare a ta ca femeie ar fi ca pe viitor să refuzi să-ți exploatezi corpul sau sexualitatea pentru ca niște bărbați să facă bani pe seama ta. Nici nu e nevoie să întreb… Sunt în domeniu de prea mult timp ca să nu știu că bărbații fac mai mulți bani decât tine când tu te dezbraci. Nu e deloc cool. Și le trimiți semnale periculoase și altor tinere. Te rog ca pe viitor să spui „Nu” atunci când ți se va cere să te prostituezi. Corpul tău este pentru tine și pentru prietenul tău. Nu e pentru fiecare nemernic de pe Internet sau pentru orice director de casă de discuri lacom care vrea să le cumpere diamante amantelor cu banii făcuți pe spinarea ta.

Cât despre nevoia de a scăpa de imaginea de Hannah Montana… Cine îți spune că poți face asta dezbrăcându-te nu-ți respectă deloc talentul și nu te respectă nici pe tine. Albumele tale sunt destul de bune ca să nu te mai îngrijorezi că poți fi asociată cu imaginea personajului Hannah Montana. Ea a dispărut demult… Nu pentru că te-ai dezbrăcat, ci pentru că faci muzică foarte bună.

Fie că îți convine sau nu, noi, femeile din industria muzicală, suntem modele de comportament și, ca atare, trebuie să fim extrem de atente la ce mesaje le transmitem altor femei. Mesajul pe care tu continui să îl trimiți este că e destul de cool să fii prostituată… Nu este deloc așa, Miley… E periculos. Femeile trebuie să fie prețuite pentru mult mai mult decât sexualitatea lor. Noi nu suntem doar niște obiecte ale dorinței. Aș vrea să te încurajez să le trimiți mesaje mai sănătoase persoanelor de aceeași vârstă cu tine… Mesaje care să sugereze că voi valorați mai mult decât ceea ce se petrece în prezent în cariera ta. Concediază-l cu amabilitate pe orice ticălos care nu ți-a atras atenția asupra  a ceea ce se ți întâmplă de fapt, pentru că înseamnă că nu îi pasă de tine.

Traducere: Eugenia Holhos

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button