viaţa de familie

Se cuvine ca mamele aflate în jurul vârstei de 40 de ani să se îmbrace precum fiicele lor?

 caricatura

de Mariette Ulrich

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Se obișnuia ca fiicele adolescente să caute prin dulapurile mamelor pentru ceva de purtat. Însă, în zilele noastre, se pare că lucrurile s-au inversat. Potrivit unui studiu, o generație de mame își trateză fiicele ca modele de moda.

„Mamele 20-40” – reprezintă o expresie inventată de  adolescente pentru a se referi la mamele care, deși în vârstă de circa 40 de ani, în dorința lor disperată de a rămâne tinere, urmează întru totul moda fiicelor lor, pornind de la make-up și sfârșind la coafuri.

Se consideră că anul 1950 a fost un punct de cotitură în care, pentru prima dată, tânăra generație s-a răzvrătit în mod activ împotriva gusturile părinților lor.

Cu toate acestea, fenomenul a ajuns acum cerc complet, părinții copiind din ce în ce mai mult tânăra generație, sugereaza un  studiu realizat pe 300 de mame și fiice. Acesta a evidențiat faptul că fiicele adolescente influențează puternic alegerile pe care mamele lor le fac în materie de make-up, îmbrăcăminte și coafuri.

Acest lucru este adevărat atâta timp cât cuvântul „influențează” e echivalent cu o frază de genul: „Oh, mamă, sper că nu vei purta haina demodată în public, nu?” sau „Mamă, coafura ta e din anii ’80.”

Nu pot vorbi în numele tuturor mamelor, dar în perioada de timp în care am dat naștere la copii la fiecare doi sau trei ani, nu am găsit timp să mă interesez care sunt nuanțele de ruj în vogă. Acum, când fetele mele (și eu) au mai câștigat în vârstă, chiar apreciez sfatul lor, care, trebuie să recunosc, e de cele mai multe ori constructiv și pozitiv. Dar să mă îmbrac ca ele? Nu, mulțumesc! Pentru un singur motiv: și anume că, spre deosebire de ele, m-am „împlinit” și nu sunt deloc tentată să-mi afișez surplusurile.

Dorința de a arăta cât se poate de bine nu este nouă sau ciudată, este o aspirație umană normală. Partea alarmantă este măsura la care se ajunge spre satisfacerea acestei dorințe: în zilele noastre nu numai celebritățile cheltuiesc zeci de mii de dolari pe intervenții chirurgicale cosmetice pentru a întoarce anii înapoi. Iar unii oameni cu siguranță au nevoie să-și recâștige bunul simț: atunci când cineva se uită în jur în mall sau pe stradă la ceea ce oamenii poartă, este evident că auto-amăgirea noastră este destul de profundă atunci când vine vorba de ceea ce credem că îmbunătățește aspectul nostru exterior. Cum altfel poți înțelege pe Lady Gaga? Sper că nu se va îmbrăca în maniera aceasta și la 45 de ani, dar nu se știe niciodată. Am văzut recent o doamnă de peste 60 de ani, care și-a strâns corpolența într-o pereche de blugi foarte strâmți și sclipitori. Nu era deloc o imagine plăcută.

Privind dintr-o altă perspectivă, chiar nu este un exemplu bun pentru tineri. Această atitudine sugerează tinerilor că maturizarea este un lucru de temut și de evitat, în loc să o privească ca pe o deplinătate a vârstei. Îmbătrânirea grațioasă poate include dorința de a arăta bine, dar, de asemenea, include și acceptarea realistă a declinului și a morții. Uneori mă întreb dacă, prin alegerea stilului nostru de viață, ca părinți reticenți la adevărata vârstă, nu cumva ajutăm la subminarea autorității părintești, îmbrăcându-ne sau comportându-ne în așa fel încât să apărem ridicoli și nedemni de respect în ochii copiilor noștri?

Sursă: MercatorNet

Foto: The Daily Mail

Traducere: Elena Jurcă

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button