viaţa de familie

Logica feminină și cea masculină

de Pr. Pavel Gumerov

Într-o carte de psihologie am citit exemplul următor. Femeia spune fraza: „Îmi este absolut indiferent ce înghețată o să-mi cumperi”. Bărbatul, urmând logicii proprii, răspunde: „Cum adică indiferent? Eu doar mă pregătesc să-ți cumpăr înghețată și nu știu ce înghețată vrei. Așadar, fii bună și spune-mi exact, vrei înghețată cu vanilie sau cu căpșuni?”

Acesta este un exemplu de greșeală tipică. Fraza femeii: „Îmi este absolut indiferent…” înseamnă, literalmente, următoarele: „Fă gestul! Arată că ești capabil să iei o decizie, că poți să ai grijă de mine, că ești gata să-ți asumi responsabilitatea pentru mine!”. În acest caz ea vrea să trăiască fericirea interacțiunii cu bărbatul, să simtă prezența lui, activitatea lui, și, în comparație cu asta, plăcerea produsă de gustul înghețatei e o adevărată bagatelă! Cum se spune, atenția contează.

Ea știe ce vrea, dar felul în care își formulează dorința este absolut impenetrabil pentru bărbat – iar acesta se mai poate și supăra, pe deasupra, gândindu-se că ei nu-i pasă deloc că el vrea să cumpere înghețată: nu-i explică ce fel de înghețată vrea, așadar nu vrea deloc înghețată.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Una și aceeași frază e înțeleasă de bărbat în mod literal, pe când femeia vede în ea cu totul alt sens. Bărbaților nu le plac subînțelesurile și „misivele” ascunse. Lor le place să „pună fiecare lucru pe raftul lui”. Femeia vede rezultatul final pe care îl consideră important pentru ea, sau pentru familie, sau mai știu eu pentru ce: ea vede, s-ar putea spune, problema în ansamblul ei. Pentru bărbat însă este importantă rezolvarea problemei, ceea ce premerge rezultatului, lanțul logic care duce la scopul final – și acest lucru își are, de asemenea, rădăcinile în capacitatea și menirea bărbatului de a lua decizii. […]

Pentru bărbați unele concepții și raționamente ale femeilor par ridicole, banale și mărginite, însă acestea sunt adesea mult mai apropiate de viață și de realitate decât construcțiile raționale și logice ale bărbaților. De aceea aceștia nu trebuie să fie tranșanți, ci să mai dea atenție și spuselor femeii, încercând să-și explice și să înțeleagă sensul lor. Pe de altă parte, dacă femeia vrea ca spusele ei să se bucure de atenție trebuie să învețe să-și expună ideile ordonat, să le facă inteligibile pentru bărbat.

Pr. Pavel Gumerov, El și Ea, în căutarea armoniei conjugale, Editura Sophia, 2014


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button