viaţa de familie

Charlie Shedd: „Fermitatea și blândețea soțului: caracteristici esențiale în viața de familie”

de Redacția Stiripentruviata.ro

„Unul dintre primele sfaturi pe care am să ți le dau despre cum să te porți cu o femeie este Preia frâiele! Pentru binele căsniciei tale, pentru binele viitorilor voștri copii și pentru binele tuturor, sper că vei înțelege cât se poate de clar.

Există zeci de moduri în care ai putea să înțelegi asta: Preia controlul!, Tu ești șeful!, E decizia ta!, Tu dictezi!; oricare dintre acestea este la fel de bună, atâta timp cât ești conștient că există o linie foarte fină între exact cât trebuie și prea mult.

Imaginea pe care ți-o sugerez nu este a unui suveran stând atotputernic pe tron, conducându-și umilii supuși cu o mână de fier. Este mai degrabă a unui dirijor stând pe treapta sa, conducând o simfonie. Delicat, dar ferm! Blând, și totuși puternic!

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cum bine știi, eu am cunoscut multe probleme conjugale din interior. Unele dintre ele de necrezut, altele chiar amuzante. Însă, în unele cazuri, durerea este atât de îngrozitoare, încât te lasă fără grai.

Ceea ce încerc să spun este că femeile urăsc dictatorii, tiranii și oamenii răi, însă vor respecta un lider puternic.

Hai să îți dau trei exemple venite din partea unor femei, ca să înțelegi mai bine ce vreau să spun. Primul exemplu este cuvântul unei femei editor, cu o carieră plină de succes. De dimineață până seara, spune ea, iau decizii. Am de-a face cu bărbați, vorbesc cu bărbați, sunt într-o permanentă competiție cu bărbați. Însă, noaptea îmi doresc să fiu numai femeie. Este atât de minunat să ai lângă tine un bărbat care să-ți deschidă ușa, să-ți aleagă ce vrei de mâncare și, în general, să-ți dea senzația că poți să te relaxezi, să te liniștești!

Următoarea mărturie vine de la o soție al cărei bărbat știe, evident, foarte bine ce face. Din când în când, spune ea, zâmbind, Tommy își umflă pieptul și spune: «Ia ascultă, nevastă! Să stai la locul tău! Eu sunt șeful, ai face bine să nu uiți asta!» La prima vedere, ar părea ceva foarte dur, însă ea continuă spunând: E foarte haios când face asta. Mă cuprinde cel mai frumos sentiment, știți… un sentiment de siguranță!

Al treilea exemplu este altceva. Acest suflet sărman este la capătul opus al problemei. Puteți să vă imaginați cum mă simt? întreabă ea. Nici nu ne întorsesem bine din luna de miere când am realizat foarte clar că Lawrence nu avea nevoie de o casă, ci de un loc în care să fie el îngrijit. Și nu mă înțelegeți greșit, știu că fiecare bărbat are momente în care se simte ca un copil și îmi face plăcere să am grijă de el în acele momente. Dar chiar tot timpul? Oare când vine și rândul meu?

Aș putea să continui cu multe alte exemple de acest gen. Unele bune, altele mai puțin. Dar niciunul la fel ca situația acestei femei epuizate, din simplul fapt că nu are pe cine să se sprijine. Bărbații lor sunt prea slabi, prea nepăsători, prea preocupați, prea mult timp plecați la serviciu, prea altceva ca să fie și prezența masculină puternică din capul mesei.

Bineînțeles, ca orice problemă, există două variante ale poveștii. Există și tipul de femeie de neoprit, care poate își dorește ca bărbatul ei să fie mai supus. Cunosc însă și câteva femei care au trebuit să preia comanda pentru că cineva trebuia să fie mâna forte, iar soții lor erau prea slabi ca să o facă.

Așa că te rog să mă crezi, soția ta te va iubi mai mult dacă simte că știi când să te ridici și să spui: Nu te teme, stai liniștită! Sunt aici!”

Charlie Shedd, Scrisori către Filip: Sfaturi unui tânăr căsătorit, Editura Bizantină, București, 2011, pp. 13-16.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button