adopţie

Persoanele care adoptă ar putea avea un concediu de trei luni de acomodare cu copilul

adop'ie
foto: www.freedigitalphotos.net

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus marți în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 273/2004 privind procedura adopției.

Proiectul de act normativ, elaborat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), urmărește să simplifice procedura de adopție și să ofere soluții legislative care să asigure o mai bună funcționare a actualului sistem de adopții.

Documentul propune revizuirea cadrului normativ în materia adopției, introducând dispoziții menite să asigure celeritate în dobândirea statutului de copil adoptabil, dispoziții destinate flexibilizării procedurii de evaluare a adoptatorilor și susținerii demersurilor de adopție ale acestora, măsuri referitoare la realizarea potrivirii copilului cu o familie adoptatoare, dispoziții procedurale speciale care să permită soluționarea mai rapidă de către instanța judecătorească a cauzelor pe care le presupune finalizarea unei adopții, dar și noi măsuri în adopția internațională.

Astfel, proiectul reglementează situația în care părinții biologici legal citați de către instanța judecătorească refuză să se prezinte pentru exprimarea consimțământului la adopție, la două termene fixate de către instanță.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„În această situație, instanța are posibilitatea de a aprecia neprezentarea ca fiind un refuz abuziv al părinților biologici de a consimți la adopție și poate declara copilul adoptabil fără consimțământul lor”, se arată în nota de fundamentare care însoțește documentul.

Proiectul de lege prevede și posibilitatea luării consimțământului prin comisie rogatorie sau la domiciliul părintelui, în cazul în care acesta, din motive temeinice, nu se poate deplasa la instanță. De asemenea, proiectul reglementează o nouă situație, respectiv aceea în care după instituirea măsurii de protecție specială au trecut șase luni, iar părinții și rudele copilului până la gradul al patrulea nu au putut fi găsite. În acest caz, pot fi demarate procedurile de adopție, respectiv planul individualizat de protecție poate avea ca finalitate adopția.

Citește mai mult pe Mediafax


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button