libertate de conștiință

Noua majoritate democrată din parlamentul statului american New York va vota legea care permite avortul în orice moment al sarcinii

Noul guvernator democrat al statului american New York, Andrew Cuomo, a promis newyorkezilor extinderea drepturilor privind avortul, prin adoptarea Legii Sănătății Reproductive (Reproductive Health Act – RHA). Având majoritatea în ambele camere, Cuomo a cerut colegilor democrați din parlament să treacă legea în termen de 30 zile de la debutul noii sesiuni legislative (9 ianuarie) și chiar a amenințat că va bloca bugetul până când legea va trece.

Potrivit textului RHA, costurile avorturilor vor trebui acoperite de către toți operatorii din sistemul de asigurări de sănătate, personalul medical, altul decât medicii, va putea să efectueze avorturi, va fi anulată protecția pentru copiii născuți vii în timpul unui avort, precum și a copiilor decedați în uter în urma unor violențe domestice. De asemenea, termenul pentru avort va fi extins și în trimestrul trei de sarcină, practic, pentru orice motiv, fără legătură cu sănătatea, cum ar fi vârsta sau situația economică și socială. Astfel, aproape orice motiv va putea fi invocat pentru a comite avort până în orice moment al sarcinii.

RHA, în care avortul este numit „un drept fundamental al omului”, va elimina, practic, orice restricție privind avortul în statul New York. Activiștii pro-viață consideră că legea va suprima libertatea de exprimare și de conștiință a celor care sunt pro-viață. Medicii și personalul medical care se opun avortului vor fi obligați să le efectueze sub amenințarea pierderii locului de muncă, iar organizațiile și activiștii pro-viață vor putea fi acționați în instanță pentru lezarea „dreptului fundamental la avort”.

RHA a fost inițiată în 2007 de către Eliot Spitzer, fostul guvernator democrat al statului New York, iar în ultimii 10 ani democrații, susținuți puternic de lobby-ul pro-avort, s-au străduit să o adopte. Chiar dacă legea va trece, cel mai probabil, de cele două camere, documentul nu va ajunge direct la guvernator pentru promulgare. Având în vedere că prevederile sale se referă la amendarea constituției statului, procedura cere ca legea să fie adoptată și de parlamentul care va rezulta în urma următoarelor alegeri (noiembrie 2020, iar sesiunea legislativă va debuta în ianuarie 2021). Dacă documentul trece și în sesiunea legislativă consecutivă, se va decide prin referendum dacă va fi amendată constituția statului în conformitate cu prevederile RHA.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button